На яку податкову соціальну пільгу мають право «чорнобильці» першої та другої категорії

Чи мають право на податкову соціальну пільгу особи, віднесені до першої або другої категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – роз'яснення.

На яку податкову соціальну пільгу мають право «чорнобильці» першої та другої категорії

Калькулятор індексації зарплати

Особи, віднесені до першої або другої категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150 відс. суми пільги (у 2024 році – 2271,00 грн).

Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (першої або другої категорії) надається пільга зі сплати:

  • податків;
  • зборів;
  • мита;
  • інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства (п. 18 ч. 1 ст. 20 та п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796-ХІІ).

Платник податку, який віднесений законом до першої або другої категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі, що дорівнює 150% від суми пільги (у 2024 році – 2271,00 грн).

Будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (у 2024 році – 1514,00 гривень) (п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ).

ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2024 році – 4240,00 гривень).

Джерело: офіційний сайт ГУ ДПС в Івано-Франківській області

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
73462

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
80195

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює як державний, так і місцеві бюджети. Водночас від розміру цього податку залежить велична доходу працівників та громадян, які отримують дохід. Розглянемо яким буде податок на доходи фізичних осіб 2024 року, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
5987

ПСП-2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
17270

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді