Адміністративно-господарські санкції за недотримання нормативу з працевлаштування працівників з інвалідністю

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Чи сплачують держоргани, ОМС, бюджетні установи адміністративно-господарські санкції за недотримання нормативу з працевлаштування працівників з інвалідністю?

працевлаштування працівників з інвалідністю

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Для підприємств, установ, організацій, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю:

  • у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік – якщо працює 25 і більше осіб;
  • у кількості одного робочого місця – якщо працює від 8 до 25 осіб (ч. 1 ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII; далі – Закон № 875).

Якщо норматив з працевлаштування працівників з інвалідністю недотримано, роботодавець щороку сплачує відповідним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю адміністративно-господарські санкції у розмірі:

  • середньої річної зарплати у роботодавця за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю, – якщо працює 15 і більше осіб;
  • половини середньої річної зарплати у роботодавця за робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю, – якщо працює від 8 до 15 осіб.

Сплачувати ці адміністративно-господарські санкції зобов’язує частина перша статті 20 Закону № 875. Вона ж звільняє від їх сплати підприємства, установи і організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Отже, держоргани, ОМС та бюджетні установи не сплачують адміністративно-господарські санкції за недотримання нормативу з працевлаштування працівників з інвалідністю.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
16401

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
48630

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
45175

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29718

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді