Які соціальні виплати підвищаться з 1 квітня

На розмірах пенсій і соціальних виплат позначиться збільшення мінімальної зарплати в Україні, яке заплановане з 1 квітня.

Які соціальні виплати підвищаться 1 квітня

Калькулятор індексації зарплати

Це вже друге підвищення зазначеної базової величини у 2024 році, зокрема:

  • з 1 січня мінімальна зарплата піднялася до 7 100 грн,
  • з 1 квітня вона досягне 8 000 грн.

Підвищення виплат відчують деякі 65-річні пенсіонери з тривалим страховим стажем (35 років – для чоловіків, 30 років -для жінок). Згідно із законодавством, мінімальна пенсія для таких пенсіонерів не може бути меншою за 40% від мінімальної зарплати. Отже, відтепер ця категорія українців повинна отримувати не менше 3200 грн.

При цьому слід звернути особливу увагу, що на суму пенсій таких громадян суттєво вплинула березнева індексація, тому працівники Пенсійного фонду провели перерахунки 65-річним, але в результаті виявилося, що у більшості з них змінилися лише складові всередині пенсійної виплати, загальний розмір не змінився. Суттєві підвищення до квітневих пенсій одержать близько 1,5 тис. громадян, що належать до 65-річних із необхідним стажем. У середньому, зазначені виплати зростуть на 280 грн.

Зростання «мінімалки» спричинить також збільшення декретних виплат – зокрема, відпусток і лікарняних, пов’язаних із вагітністю та пологами. Мінімальна сума декретних виплат на місяць не може бути нижчою, ніж мінімальна заробітна плата, максимальна – не може перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Ця сума дорівнює 15-ти розмірам мінімальної зарплати (із 1 квітня – 120 тис грн).

Отримати виплати можуть і працевлаштовані, і безробітні жінки. Працевлаштована жінка отримає допомогу в розмірі 100% середньої зарплати з Пенсійного фонду за весь період декретної відпустки. Для цього роботодавець повинен подати до Пенсійного фонду відповідну заяву-розрахунок.

Окрім того, з 1 квітня традиційно зростуть виплати працюючим пенсіонерам. Їм не потрібно звертатися до сервісних центрів Пенсійного фонду – перерахунок проведуть автоматично за даними реєстру застрахованих осіб на підставі поданих страхувальниками звітів про сплату єдиного внеску за січень та лютий.

Право на перерахунок визначає страховий стаж, набутий людиною на 1 березня року, в якому він проводиться. Збільшення пенсії залежить від зарплати і тривалості страхового стажу та визначається для кожного пенсіонера індивідуально.

Умовами для зазначеного перерахунку є:

  • після призначення/попереднього перерахунку пенсії людина продовжувала працювати та набула не менше 24 місяців страхового стажу;
  • пенсіонер набув менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення/попереднього перерахунку пройшло не менше двох років.

Виплата перерахованих пенсій буде проводитись у червні з доплатою за квітень і травень.

Джерело: офіційний сайт ГУ ПФУ в Полтавській області

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
46564

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
68591

Призначення і виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
729

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
61072

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових – зміни 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового в п. 2 Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168.
3010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді