Виплата декретних у 2024 році

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
Зміст статті:
Які документи потрібні для нарахування декретних 2024 Нормативка для розрахунку лікарняних 2024 Порядок оформлення документів для нарахування декретних Заява на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами Як визначається 7-денний термін після відкриття е-лікарняного Лікарняний по вагітності та пологам Як розрахувати загальну суму декретних 2024 Визначення тривалості розрахункового періоду при розрахунку декретних Сума виплат розрахункового періоду для розрахунку декретних Мінімальне обмеження розміру середньоденної зарплати у розрахунку декретних 2024 Максимальне обмеження розміру середньоденної зарплати у розрахунку декретних 2024 Приклад нарахування декретних у 2024 році Документальне оформлення отримання виплати декретних з Фонду Оподаткування декретних і Додаток 4ДФ ЄСВ і декретні у Додатку Д1 Бухгалтерські проведення з нарахування декретних виплат

Які документи потрібні для нарахування декретних 2024

Нарахування допомоги по вагітності та пологам («декретних») можливе за наявності таких документів:

  • листка непрацездатності (е-лікарняний), відкритого у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • заяви працівниці на надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • наказу про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • заяви-розрахунку до Пенсійного фонду України (даліПФУ, Фонд). До 01 січня 2023 року дані завдання вирішував Фонд соціального страхування (ФСС), який був ліквідований.

Після виплати декретних до ПФУ також треба подати відповідне повідомлення про виплату коштів. Оформлення даних документів в розрахунок декретних здійснюємо на основі відповідних нормативних документів.

Нормативка для розрахунку лікарняних 2024

Перед розрахунком декретних бажано ознайомитися з нормативними документами, які містять потрібні для цього правила. До них належать:

Порядок оформлення документів для нарахування декретних

Перший з потрібних документів – листок непрацездатності, як правило, відкривається з 30-го тижня вагітності. Після того, як працівниця вирішила, коли хоче піти у відпустку, вона:

  1. повідомляє бухгалтера про вже відкритий листок непрацездатності, аби він перевірив його в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);
  2. пише заяву;
  3. зазначає дату, з якої бажає піти у декретну відпустку, але не раніше дня, з якого відкритий лікарняний.

Керівник установи видає відповідний наказ. Потім порядок дій такий:

  • слід дочекатися статусу електронного листка непрацездатності «Готовий до сплати». Для листків непрацездатності з причиною «Вагітність і пологи» (код 2) він настає через 7 днів після дати відкриття (п. 1 Розділу ІІІ Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, що затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234). Це відрізняє такі листки непрацездатності від звичайних, де 7 днів відраховуються з дати закриття;
  • рішення про призначення допомоги по вагітності та пологам тепер приймає не Комісія соцстрахування, а роботодавці/уповноважені ними особи. На це відводиться 3 дні з дня отримання лікарняним статусу «Готовий до сплати» (видачі);
  • бухгалтер складає й подає заяву-розрахунок до ПФУ, одночасно через електронний кабінет якого можна зазначати 200 листків непрацездатності;
  • слід дочекатися коштів із ПФУ, які мають бути зараховані на окремі поточні рахунки, відкриті страхувальниками в установах банків для зарахування страхових коштів, впродовж 3 днів.

Розрахунок допомоги по вагітності та пологам (декретних) здійснюється з дати початку відпустки, зазначеної у наказі, а не з дати відкриття листка непрацездатності.

Через воєнний стан жінка, яка перебуває за кордоном, може дистанційно відкрити лікарняний. Їй потрібно надати лікарю документ, що підтверджує вагітність, аби він створив медвисновок про тимчасову непрацездатність для автоматичного формування е-лікарняного.

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Заява на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Щодо заяви – краще, аби вона була. Хоча листок непрацездатності і є сам собою підставою для надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, але працівниця може свідомо продовжувати працювати певний час з тих чи інших міркувань. Працівниця має право сама вирішувати, коли у неї буде день початку такої відпустки. Також можливі випадки, коли працівниця повідомляє про лікарняний із запізненням.

Увага: Заява на надання відпустки від працівниці обов’язкова

Крім того, допомога по вагітності і пологам нараховується з дня, коли відпустка фактично почалася за наказом, а не дня, який вказаний у листку тимчасової непрацездатності. Однак у такому випадку оплата від ПФУ буде меншою, ніж за стандартні 126 к. дні (к. дн). Наприклад, лікарняний відкритий 18.01.2024, але працівниця вирішила, що їй краще отримати ще й січневу премію та подала лікарняний пізніше, йде у декретну відпустку з 01 лютого 2024 року. Тоді їй буде оплачено 112 к. дн. відпустки, а не 126. За 14 к. дн. січня вона отримає зарплату й бажану премію.

Світлана ЛІСТРОВА експерт із трудового та податкового законодавства
Нарешті врегулювали процедуру перенесення допологової частини відпустки за бажанням вагітної. У 2023 році набрали чинності зміни, внесені Наказом № 1810 до Порядку №1066. Оновлена редакція Порядку №1066 передбачає, що медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» лікар формує з дати, яку визначила пацієнтка, у період від початку 30-го тижня вагітності до дня пологів (включно). Якщо вагітна бажає перенести дату формування медичного висновку на пізніший строк, аніж початок 30-го тижня вагітності, вона подає заяву. Форму заяви містить додаток 3 до Порядку №1066.

Отже, наявність заяви працівниці зніме можливе питання при перевірці, чому декретна відпустка почалася пізніше, аніж за листком непрацездатності. Через все це заява та наказ щодо такої відпустки – обов’язкові. Приклад заяви на декретну відпустку наведений нижче.

приклад заяви на декретну відпустку 2024

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Приклад наказу про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі заяви працівниці наведений нижче.

Приклад наказу про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Як визначається 7-денний термін після відкриття е-лікарняного

Згаданий 7-денний термін щодо зміни статусу листка непрацездатності в ЕСОЗ відраховується не з дня відкриття, а з наступного за ним дня. Наприклад, для листка непрацездатності, який відкрито 18 січня 2024 року, строк відраховується з 19 січня 2024 року. Статус «Готовий до сплати» такий лікарняний має отримати 26 січня 2024 року, тобто на 8-й день відліку (див нижче часову шкалу). Термін може бути подовжений, якщо лікарем будуть внесені зміни до медичного висновку, що у ситуації з вагітністю та пологами врядчи буде. З цього дня листок непрацездатності вважається виданим. Таблиця, яка пояснює відлік днів готовності до сплати відкритого е-лікарняного «вагітність і пологи» наведена нижче.

ВІДЛІК ДНІВ ДЛЯ ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ «ВАГІТНІСТЬ І ПОЛОГИ» (дні січня 2024 року)

дата відкриття

7-денний термін

статус «Готовий до сплати»

(день видачі)

18

19

20

21

22

23

24

25

26

Лікарняний по вагітності та пологам

Розрахунок лікарняних по вагітності та пологах у 2024 році залежить від тривалості декретної відпустки, яка різниться залежно від особливостей страхового випадку.

Якщо вагітній працівниці відпустку надають з дня, що зазначений у листку непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (це стандартний випадок), її тривалість становить:

  • 126 к. дн. — для вагітної працівниці (рахується 70 к. дн. до пологів, а 56 к. дн. – після, лікарняний один);
  • 126 к. дн. + 14 к. дн. (всього 140 к. дн.) — якщо було ускладнення пологів, наприклад передчасне народження. Надається два лікарняних: стандартний лікарняний до пологів + після пологів додатковий (14 к. дн.). При цьому кесарів розтин ускладненням не вважається;
  • 180 к. дн. — для вагітної працівниці, яка має статус постраждалої внаслідок аварії на ЧАЕС.

Тривалість декретної відпустки для усіх страхових випадків наведена у таблиці нижче. Усі дні декретних оплачуються за рахунок Фонду.

ВИДИ ОПЛАЧУВАНИХ «ДЕКРЕТНИХ» ВІДПУСТОК

Страховий випадок

Тривалість листка непрацездатності, к.дн.

Підстава

Відпустки по вагітності та пологам:

вагітність та пологи

126

(70 –до пологів та 56 – після пологів)

п. 1 ст. 25 Закону № 1105; п. 6.1 Інструкції № 455*

вагітність та пологи жінок, які належать до I-ІІІ категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

180

(90 –до пологів та 90 – після пологів)

п. 1 ст. 25 Закону № 1105; п. 6.3 Інструкції № 455

передчасні або багатоплідні пологи, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді (крім жінок І-Ш категорій постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС)

140

(70 – до пологів та 70 – після пологів)

п. 1 ст. 25 Закону № 1105; п. 6.2 Інструкції №455

вагітність та пологи жінок, які не спостерігались з приводу вагітності до дня пологів, а також:

56

п. 6.4 Інструкції № 455

  • у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді

70

  • у разі якщо вагітна належить до категорії жінок І-ІІІ категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

90

передчасні пологи (до 30 тижнів вагітності):

п. 6.5 Інструкції № 455

  • у разі народження живої дитини

140

  • у випадку мертвонародження при таких пологах

70

Відпустки по усиновленню ** (жінки й чоловіки):

усиновлення дитини впродовж двох місяців з дня її народження:

п. 2 ст. 25 Закону № 1105; п. 6.11 Інструкції № 455, також ст. 182 КЗпП

  • ОДНІЄЇ дитини

56

  • двох і більше дітей

70

  • усиновлення жінками, винесеними до І-Ш категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

90

Інші відпустки:

операція штучного переривання вагітності на бажання жінки, а також:

3

п. 6.7 Інструкції № 455

  • у разі виникнення ускладнень па час операції чи в післяабортному періоді

увесь період

  • з інших причин, у т. ч. за медичними або соціальними показаннями

увесь період

п. 6.8 Інструкції № 455

* Інструкція № 455 – Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, наказ МОЗ від 13.11.2001 р. № 455;

** при усиновленні підставою є не листок тимчасової непрацездатності, а документ, що підтверджує усиновлення (копія рішення суду про усиновлення). Строк для надання заяви – 3 місяці з дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини. В усьому іншому документальний порядок оформлення таких відпусток (заява, наказ, документи по Фонду) аналогічний звичайним декретним. Однак, якщо працівник порушить даний 3-місячний строк, відпустка не надається

Як розрахувати загальну суму декретних 2024

Допомогу по вагітності та пологах нараховуємо у розмірі 100% середньої зарплати (доходу) працівниці, а тому сума денної виплати дорівнюватиме сумі середньоденної зарплати. Правила розрахунку декретних визначає вже згаданий Порядок № 1266.

Розмір декретних виплат розраховується так:

декретні виплати = тривалість декретної відпустки (у к. днях) × сума середньоденної зарплати

Розрахунок середньоденної зарплати здійснюється у такий спосіб:

середньоденна виплата (зарплата) = дозволені виплати за розрахунковий період / (тривалість розрахункового періоду – дні, які слід виключити)

Сума середньоденної виплати залежить від розрахункового періоду і виплат, які нараховані за місяці цього розрахункового періоду.

Визначення тривалості розрахункового періоду при розрахунку декретних

Розрахунковий період – це 12 календарних місяців, що передують місяцю надання декретної відпустки. Його обчислюють у календарних днях та обов’язково виключають календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин. Тобто щоб розрахунок декретних був правильним, слід виключити дні:

  • тимчасової непрацездатності (лікарняного);
  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (декретної відпустки);
  • відпустки для догляду за дитиною до 3-х та 6 років;
  • відпустки без збереження заробітної плати;
  • призупинення дії трудового договору в зв'язку з військовою агресією РФ.

Наприклад, якщо працівниця йде у декрет 18.01.2024 року, то розрахунковий період буде січень 2023-грудень 2023. Якщо вона йде у декрет 18.02.2024 року – лютий 2023-січень 2024 і т.д. Це все 365 к. днів. Однак, якщо працівниця в цей період мала 6 днів лікарняного та 10 днів відпустки за власний рахунок, то тривалість розрахункового періоду уже буде 349 к. днів (=365 – 6 – 10) і т.д.

Щодо святкових і неробочих днів (їхній перелік – ст. 73 КЗпП), то:

Та якщо працівниця перебуває у трудових відносинах менший період за 12 календарних місяців, під час нарахування декретних виходимо з розрахункового періоду, що дорівнює повним календарним місяцям. Якщо вона перебуває у трудових відносинах менше календарного місяця, розрахунковим періодом буде фактично відпрацьований час.

Дні минулих лікарняних (та самі лікарняні), дні відпусток за свій рахунок у розрахунку декретних участі не беруть.

Сума виплат розрахункового періоду для розрахунку декретних

Аби нарахування декретних здійснити правильно, слід знати, які виплати розрахункового періоду можна враховувати. Її обчислюємо за уже згаданим Порядком № 1266.

Обчислюючи середньоденну виплату, беремо до уваги лише зарплату за місяці розрахункового періоду, на яку нараховано ЄСВ. Розрахунок декретних проводимо із цієї зарплати, але виключаємо, тобто НЕ враховуємо такі виплати:

  • оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності (лікарняних за рахунок установи);
  • допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняних за рахунок ПФУ);
  • допомоги по вагітності та пологах (декретних);
  • виплат (премії, відпускні тощо), нарахованих у місяці, якщо його повністю вилучено з розрахункового періоду. Наприклад, працівниця повний місяць не працювала, перебуваючи на лікарняному (у відпустці без збереження), але отримала квартальну/річну премію. Така премія не враховується;
  • матеріальна допомога разового характеру (на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, на вирішення соціально-побутових питань), яка не обкладається ЄСВ.

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Мінімальне обмеження розміру середньоденної зарплати у розрахунку декретних 2024

Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, що обчислена з мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку (п. 2 Порядку № 1266). Якщо середня зарплата «недотягує» до мінімуму, то для обчислення середньої тоді використовується цифра «30,44» – це середньомісячна кількість к. дн. (п. 4 Порядку № 1266):

середньоденна виплата (зарплата) = мінімальна зарплата ÷ 30,44

Отже, мінімальна середньоденна зарплата складає (на основі даних Закону про Держбюджет 2024):

  • січень-березень 2024 – 233,25 грн (= 7100 грн ÷ 30,44);
  • квітень-грудень 2024 – 262,81 грн (= 8000 грн ÷ 30,44).

Таким чином, загальну суму мінімальних декретних виплат за 126 днів у 2024 році становить:

  • січень-березень 2024 – 29389,50 грн (= 233,25 грн × 126);
  • квітень-грудень 2024 – 33114,06 грн (= 262,81 грн × 126).

Декретні при підвищенні мінімальної зарплати не перераховуються. «Дотягувати» декретні за місяць до мінімальної зарплати, якщо вони менші, також не потрібно. Дане обмеження діє лише щодо середньоденної виплати. У розрахунку за місяць декретні можуть бути меншими за мінімальну зарплату. Однак, у деяких місцях може виникнути так звана ЄСВ-різниця. Слід донарахувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) на різницю між його мінімальною базою (мінімальною зарплатою) та фактичною базою (декретними). Така ситуація у лютому, квітні, червні, вересні, листопаді 2024 року, тобто місяцях, які мають 29 і 30 к. днів (менше, ніж 30,44) – див. таблицю нижче.

МІНІМАЛЬНА ДОПОМОГА ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАМ 2024

Місяці 2024 року, у якому настав страховий випадок

К-ть

днів у місяці

Мінімальна середньоденна зарплата, грн*

Мінімальна сума допомоги, грн

(= кол. 2 × кол. 3)

Мінімальна база ЄСВ для відповідного місяця, грн

ЄСВ-різниця, грн

(= кол. 5 – кол. 4,

якщо кол. 4 < кол. 5)

1

2

3

4

5

6

січень

31

233,25

7230,75

7100

лютий

29

233,25

6764,25

7100

335,75

березень

31

233,25

7230,75

7100

квітень

30

262,81

7884,3

8000

115,7

травень

31

262,81

8147,11

8000

червень

30

262,81

7884,3

8000

115,7

липень

31

262,81

8147,11

8000

серпень

31

262,81

8147,11

8000

вересень

30

262,81

7884,3

8000

115,7

жовтень

31

262,81

8147,11

8000

листопад

30

262,81

7884,3

8000

115,7

грудень

31

262,81

8147,11

8000

Максимальне обмеження розміру середньоденної зарплати у розрахунку декретних 2024

  1. При розрахунку декретних є два різновиди максимального обмеження середньоденної зарплати:
  • якщо не вистачає страхового стажу. Якщо працівниця впродовж 12 місяців перед вагітністю має страховий стаж менше 6 місяців, то з’являється максимальне обмеження — 2-кратний розмір мінімальної зарплати на час виходу у декретну відпустку;
  • для всіх працівниць – максимальна база нарахування ЄСВ (15 мінімальних зарплат останнього місяця розрахункового періоду, п. 4 Порядку № 1266), що поділена на 30,44.

Розрахунок обмежень для 2024 року для середньоденної зарплати та декретних за 126 к. днів для тих працівниць, у яких не вистачає страхового стажу наведений у таблиці нижче.

МАКСИМАЛЬНІ ДЕКРЕТНІ ВИПЛАТИ 2024 (якщо не вистачає стажу за 12 місяців)

Місяць, у якому настав страховий випадок

Максимальна середньоденна зарплата, грн

Максимальні декретні виплати

за 126 к. дн., грн

січень-березень 2024

466,50

(=7100 грн ×2 ÷ 30,44)

58779,00

(=466,50×126)

квітень-грудень 2024

525,62

(=8000 грн×2 ÷ 30,44)

66228,12

(=525,62×126)

Щодо розрахунку декретних на основі середньої зарплати, що порахована з максимальної бази ЄСВ, є ще додаткове обмеження:

Результати розрахунку декретних з урахуванням даних обмежень (щодо середньоденної зарплати та загальної суми декретних) наведений у таблиці нижче.

МАКСИМАЛЬНА ДОПОМОГА ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАМ 2024

Місяці 2024 року, у якому настав страховий випадок

К-ть

днів у місяці

Максимальна середньоденна зарплата, грн*

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на повний місяць, грн

сума допомоги (= кол. 2 × кол. 3, але не більше максимальної бази ЄСВ для відповідного місяця у кол. 5)

максимальна база ЄСВ відповідного місяця

(для довідки)**

1

2

3

4

5

січень

31

3301,58

102348,98

106500

лютий

29

3498,69

101462,01

106500

березень

31

3498,69

106500***

106500

квітень

30

3498,69

104960,70

120000

травень

31

3942,18

120000***

120000

червень

30

3942,18

118265,40

120000

липень

31

3942,18

120000***

120000

серпень

31

3942,18

120000***

120000

вересень

30

3942,18

118265,40

120000

жовтень

31

3942,18

120000***

120000

листопад

30

3942,18

118265,40

120000

грудень

31

3942,18

120000***

120000

*розрахунки (на основі мінімальної зарплати останнього місяця розрахункового періоду):

  • 3301,58 =6700 грн×15 ÷ 30,44;
  • 3498,69 = 7100 грн×15 ÷ 30,44;
  • 3942,18 =8000 грн×15 ÷ 30,44

** розрахунки (на основі мінімальної зарплати відповідного місяця року;

  • 106500 = 7100 грн×15;
  • 120000 =8000 грн×15

Приклад нарахування декретних у 2024 році

Працівниця уклала трудові відносини з установою 30.08.2023. Е-лікарняний з типом причини «Вагітність і пологи» (код типу непрацездатності «2») було зареєстровано 18 січня 2024 року, тривалість 126 к. днів. Розрахунковим періодом є вересень 2023–грудень 2023. Серпень 2023 року не включаємо, так як це неповний місяць роботи. Виплати розрахункового періоду наведені у таблиці нижче.

ВИПЛАТИ РОЗРАХУНКОВОГО ПЕРІОДУ

Місяці розрахункового періоду

Фактичний заробіток (грн)

Кількість календарних днів (к. дн.)

Кількість днів відсутності з поважних причин

Вересень 2023

6700,00

30

Жовтень 2023

4721,00

31

5*

Листопад 2023

6700,00

30

Грудень 2023

6700,00

31

Разом

24821,00

122

5

* була відпустка за свій рахунок

Середньоденна зарплата розраховується так:

24821 грн ÷ (122 к. дн. – 5 к. дн.) = 24821 грн/117 к. дн. = 212,15 грн;

Позаяк страховий стаж працівниці за останні 12 місяців до лікарняного менше 6 місяців, то треба порівняти отриману середньоденну зарплату з існуючими максимальним обмеженням для цього випадку – обмеження дотримується:

212,15 грн ˂ 466,50 грн

Порівнюємо тепер середньоденну зарплату з мінімальним обмеженням – обмеження не дотримується:

212,15 грн ˂ 233,25 грн

Виходить, що фактичний середньоденний заробіток нижчий за мінімальний. Отже, суму допомоги слід розраховувати із середньоденного заробітку, який обчислили з мінімальної зарплати січня 2024, тобто 233,25 грн.

Розрахунок суми декретних має вигляд:

233,25 грн × 126 к. дн. = 29389,50 грн

Наступним кроком треба зробити помісячну розбивку декретних для заповнення Додатка Д1 Податкового розрахунку (див. табл. нижче).

РОЗПОДІЛ ДЕКРЕТНИХ ПОМІСЯЧНО та НАРАХУВАННЯ ЄСВ

Місяць

К. дн.

Сума допомоги

(декретні)

зарплата за місяць

Розрахунок ЄСВ

ЄСВ за місяць з декретних і зарплати

ЄСВ-різниця

ЄСВ

з різниці

ЄСВ за місяць

(= кол. 5 + кол. 7)

1

2

3

4

5

6

7

8

січень

14

3265,50

(=233,25×14)

5000

1818,41

(=(3265,50+ 5000)×0,22)

1818,41

лютий

29

6764,25

(=233,25 × 29)

1488,14

(=6764,25 × 0,22)

335,75

(= 7100 – 6764,25)

73,86

(=335,75×0,22)

1562

березень

31

7230,75

(=233,25 ×31)

1590,77

(=7230,75 × 0,22)

1590,77

квітень

30

6997,50

(=233,25 ×30)

1539,45 (=6997,50 × 0,22)

1002,50

(= 8000 – 6764,25)

220,55

(=1002,50 × 0,22)

1760

травень

23

5364,75

(=233,25 × 23)

1180,25

(= 5364,75 × 0,22)

–**

–**

1180,25

Всього

126

29389,50

5000

7617,02

1338,25

294,41

7911,43

* застосовуємо мінімальну базу ЄСВ, якщо сума зарплати та декретних за місяць менша за мінімальну зарплату. Для січня-березня 2024 мінімальний ЄСВ = 7100 грн × 0,22 = 1562 грн, а для квітня-грудня 2024 мінімальний ЄСВ = 8000 грн × 0,22 = 1760 грн;

** мінімальна база ЄСВ не застосовується, так як очікується, що працівниця вийде на роботу

Документальне оформлення отримання виплати декретних з Фонду

Для документального оформлення виплати декретних використовуються ті ж самі документи, що й для такого з лікарняних. Оформити рішення уповноваженої особи чи комісії можна документом довільної форми, за основу взявши протокол з постанови ФСС від 19.07.2018 р. № 13. За позитивного рішення уповноважених осіб з соціального страхування, призначених керівником, бухгалтерія може нараховувати лікарняні виплати..

Потім в найкоротші строки подається до ПФУ заяву-розрахунок спеціальної форми. Це можна зробити зараз через електронний кабінет ПФУ. За результатами розгляду ПФУ отриманих документів, установі перераховують на окремий поточний рахунок лікарняні для виплати працівникам, які зазначені у заяві-розрахунку.

Установлені строки проходження цих всіх етапів та виплати самих лікарняних подано у таблиці нижче.

ТЕРМІНИ ОФОРМЛЕННЯ ДЕКРЕТНИХ ПО КОЖНОМУ ЕТАПУ:

Рішення уповноважених осіб про призначення соцвиплат

Заява-розрахунок

Зарахування коштів ПФУ на спецрахунок страхувальника

Виплата декретних

Повідомлення про виплату коштів

3 робочих дні*

(з дня набуття е-лікарняного «вагітність і пологи»

статусу «Готовий до сплати»*

5 робочих днів

(з дня рішення уповноваженої особи, групи осіб чи комісії з соцстрахування)

3 робочих дні

у найближчий день виплати зарплати

(за місяць або аванс)

після дня отримання соцвиплати з ПФУ

1 місяць

з дня виплати

* або з дня подачі паперового листка непрацездатності на розгляд уповноважених осіб

Зразок заповненої на основі раніше розглянутого прикладу заяви-розрахунку наведений нижче.

зразок заяви-розрахунку

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Зразок заповненого повідомлення про виплату декретних наведений нижче.

повідомлення про виплату декретних

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Оподаткування декретних і Додаток 4ДФ

ПДФО та військовий збір з декретних не сплачується (пп. 165.1.1 Податкового кодексу України). Однак сума такого доходу відображається у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку з ознакою доходу «128».

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

ЄСВ і декретні у Додатку Д1

По декретним нараховується лише ЄСВ 22% (8,41% — для осіб з інвалідністю).

Повністю всі декретні відображаються у Додатку Д1 Податковому розрахунку у тому місяці, у якому вони нараховані, незалежно від кількості днів (місяців) перебування у декретній відпустці. Зразок заповненого Додатка Д1 на основі раніше наведеного прикладу наведений нижче. Попередньо у прикладі був здійснений помісячний розподіл суми декретних.

Увага: на декретні ЄСВ – нараховується, а ПДФО та ВЗ – не нараховуються.

єсв на декретні 2024

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Бухгалтерські проведення з нарахування декретних виплат

Бухгалтерські проведення з нарахування декретних виплат для бюджетної установи наведено у таблиці нижче (цифри взято з попереднього прикладу).

ОБЛІК ДЕКРЕТНИХ У БУХГАЛТЕРСЬКИХ ПРОВЕДЕННЯХ

Господарська операція

Дт

Кт

Сума,

грн

1

до Фонду подали заяву-розрахунок, щоб отримати декретні виплати

2114

6511

29389,50

2

нарахували ЄСВ на суму декретних (за розрахунком)

8012

6313

7911,43

3

отримали декретні виплати на спецрахунок

2314

2114

29389,50

4

виплатили декретні працівниці

6511

2314

29389,50

5

сплатили ЄСВ по декретним

6313

2313

7911,43

6

витрати віднесено на фінансовий результат виконання кошторису

5511

8012

7911,43



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді