Чи оподатковуються ПДФО декретні виплати

932

Запитання

Чи включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку сума допомоги по вагітності та пологах?

Відповідь

Детальний матеріал

Виплата декретних у 2024 році

Переглянути

Чи оподатковуються ПДФО декретні виплати

Калькулятор індексації зарплати

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як (абз. 1 п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ):

  • сума державної та соціальної матеріальної допомоги;
  • державної допомоги;
  • компенсацій;
  • вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах);
  • винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • форма фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю згідно із законом, указами Президента України та актами Кабінету Міністрів України;
  • вартість соціальної допомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім’ям, що отримана від надавачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» від 17 січня 2019 року № 2671-VІІІ.

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, наведеним у додатку 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, сума допомоги по вагітності та пологах відображається податковим агентом у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету.

За інформацією ГУ ДПС у Полтавській області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
49210

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47274

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
41236

ЄСВ на декретні виплати: нарахування 2024

Нарахувати декретні без помилок – це обов’язок кожного бухгалтера. Нарахування ЄСВ на декретні – це один з етапів цього розрахунку, який невідомий для декретниці, але важливий для бухгалтера. Врахуємо всі нюанси обчислення соцвнеску разом.
69134

Декретні в об'єднаній звітності – ЗРАЗКИ 2024

Як відобразити декретні виплати в об’єднаній звітності та наведемо бланки та зразки Додатків Д1, Д5 і 4ДФ Податкового розрахунку з прикладом нарахування декретних.
88072