Як оподатковується матеріальна допомога у 2024 році

2300

Запитання

Як оподатковується матеріальна допомога у 2024 році?

Відповідь

Детальний матеріал

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення – оподаткування

Переглянути

 Як оподатковується матеріальна допомога

Калькулятор індексації зарплати

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Об’єктом оподаткування є загальний місячний оподатковуваний дохід, до якого включаються заробітна плата, нараховані (виплачені) кошти відповідно до умов трудового договору (контракту).

Матеріальна допомога прирівнюється до зарплати і вся сума такої допомоги включається до оподатковуваного доходу і оподатковується за ставкою 18% за певних умов:

  • матдопомога має систематичний характер і надається всім або більшості працівників (наприклад, допомога на оздоровлення),
  • виплати матеріальної допомоги передбачені положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства.

Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характерм (наприклад на вирішення соціально-побутових потреб), то ці виплати можна розділити як:

  • цільова благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання,
  • нецільова допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Згідно з норм Податкового кодексу, сума нецільової благодійної допомоги (у тому числі матеріальної) не включається до оподатковуваного доходу, якщо її розмір не перевищує граничні розміри:

  • у 2022 році – 3470,00 грн;
  • у 2023 році – 3760,00 грн;
  • у 2024 році – 4240,00 грн.

Сума перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню за ставкою встановленою 18%.

За інформацією ЗІР, категорія 113.05

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
46547

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення державним службовцям

Допомога на оздоровлення є додатковим бонусом для тих, хто працює в бюджетній сфері. Умови її виплати в кожній галузі різняться. Має свої особливості і виплата допомоги на оздоровлення державним службовцям.
68508

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Матеріальна допомога, якої потребує працівник для вирішення соціально-побутових питань, має свої особливості надання та оподаткування. Після запровадження воєнного стану надання матеріальної допомоги працівникам не було скасовано, хоча трудове законодавство зазнало великих змін.
254334

Матеріальна допомога на оздоровлення: про головне

Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам бюджетних установ зберігається й у 2024 році. Хто має право на таку матеріальну допомогу, як її оформити, розрахувати й оподаткувати – у цьому огляді.
251404