Ухвалений законопроєкт про правонаступництво у трудових відносинах

Верховна Рада прийняла в цілому євроінтеграційний законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах».

Рада ухвалила законопроєкт про правонаступництво у трудових відносинах

Калькулятор стажу

В цілому прийнятий законопроєктом № 8244, який передбачає визначення і процедуру правонаступництва у трудових відносинах. Правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі:

  • зміни власника підприємства, установи, організації;
  • реорганізації підприємства, установи, організації (злиття, приєднання, поділу, перетворення, виділу). 

Правонаступництвом у трудових відносинах між працівниками та фізичною особою, яка використовує найману працю, вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника майна чи його частин. У разі такого правонаступництва трудові відносини працівників продовжуються з правонаступником.

Встановлюється обов’язок роботодавця продовжувати дію трудового договору у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі, а також інформування роботодавцями працівників та їх представників про

  • дату (орієнтовну дату) та причини правонаступництва; 
  • економічні, технологічні, структурні наслідки правонаступництва або наслідки аналогічного характеру, які впливатимуть на права працівників.

Отже, законопроєкт № 8244:

  • регулює правонаступництво у трудових відносинах у разі зміни власника підприємства;
  • роботодавець зобов’язаний продовжувати дію трудового договору, а також інформувати працівників про дату та причини зміни власника, наслідки такого правонаступництва для працівників;
  • правонаступник зобов’язаний письмово або в електронній формі надати працівникам таку інформацію до початку процесів, які впливатимуть на трудові права та інтереси працівників у зв’язку зі зміною власника підприємства.

Джерело: проєкт Закону № 8244 від 29.11.2022

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29673

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді