Зарплата органів місцевого самоврядування 2024

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Оплата праці в органах місцевого самоврядування 2024: ➤ посадові оклади ➤ надбавки ➤ доплати ➤ премії ➤ матеріальна допомога

Нормативні документи для нарахування зарплати працівників ОМС 2024

Серед працівників органів місцевого самоврядування (ОМС) слід виділити посадових осіб і робітників, адже нормативка по ним відрізняється.

Нарахування зарплати керівних працівників, їхніх заступників, спеціалістів і службових осіб (вони жпосадові особи, або посадовці) визначається насьогодні двома документами:

Нарахування зарплати обслуговуючих робітників ОМС врегульовує наказ Мінекономіки від 23.03.2021 р. № 609 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» (даліНаказ № 609). Робітникам ОМС у ньому присвячені Додатки 4-6. Наказ № 609 теж містить посадові оклади, розмір доплат і надбавок, але лише щодо робітників ОМС.

☛ Нормативне регулювання оплати праці посадовців і обслуговуючих робітників ОМС відрізняється. Також воно відмінне від оплати посадовців і обслуговуючих робітників держорганів

Зверніть увагу, що і Постанова № 268, і Наказ № 609 стосуються не тільки ОМС, але й працівників державних органів, тому слід бути уважним до змісту додатків – кого саме вони стосуються.

Чи є зміни в окладах працівників ОМС 2024?

Обов’язкового й для всіх – немає. Обов’язкові оклади працівників ОМС у 2022-2023 роках не змінювалися. Останні були лише 03 серпня 2021 року.

Однак збільшення посадових окладів у ОМС усе ж таки можливе, так як для держорганів, зарплата у яких нараховується за єдиною тарифною сіткою (ЄТС) підвищення таки планується. Так, 1-й тарифний розряд у 2024 році має становити (у 2023 р – 2893 грн):

  • січень-березень – 3195 грн;
  • квітень-грудень – 3600 грн.

Кабмін вже оприлюднив зміни до Постанови від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери». Отже посадові оклади ЄТС набули чинності з 01 січня 2024 року.

Однак є певна можливість підвищити оклади деяким працівникам ОМС під час воєнного стану на підставі Постанови № 391 (див. далі).

Зрозуміло, що у тих працівників, яким підвищують оклади, у грошовому вираженні зростають й інші виплати, які розраховуються як % від окладу, зокрема надбавка за вислугу років.

Ознайомитися з нинішніми ще окладами посадовців ОМС (тобто станом на серпень 2021 року) можна у матеріалі Посадові оклади в органах місцевого самоврядування.

Щодо обслуговуючих робітників ОМС, то остання довоєнна зміна окладів у них сталися 01 грудня 2021 року. У Наказі № 609 є готові цифри таких окладів у Додатках 1-6. Перерахунку окладів не було, хоча для цього встановлене «автоматичне» правило: пропорційно зміні 1-го тарифного розряду ЄТС (див. п. 5 Наказу № 609). Однак з того часу оклади ЄТС поки що не змінювалися (очікувані зміни – див. вище).

☛ Останнє оновлення посадових окладів посадовців ОМС було 03 серпня 2021 року, а робітників – 01 грудня 2021 року

Підвищення окладів працівникам ОМС під час воєнного стану

Попри відсутність загального підвищення окладів є можливість підвищити оклади на підставі п. 3 Постанови Кабміну від 25.04.2023 р. № 391 (по текстуПостанова № 391, яка набула чинності 28 квітня 2023 року). Однак для ОМС це є лише рекомендацією. Тобто Постанова № 391 не є обов’язковою для виконання ОМС. За цією постановою можна підвищити оклади тим працівникам ОМС, хто здійснює свої повноваження на територіях:

  • активних бойових дій – коефіцієнт 2;
  • можливих бойових дій – коефіцієнта 1,5;

Підвищення здійснюється з урахуванням фактично відпрацьованого часу впродовж місяця.

норми робочого часу 2024

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Фінансові та організаційні наслідки підвищення окладів в ОМС

При підвищення окладів ОМС мають знайти кошти в межах фонду заробітної плати, який передбачений у кошторисі відповідної установи. Ніяких субвенцій чи інших трансфертів з Державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, пов’язані з підвищенням окладів, як правило, не передбачається. Очевидним рішенням є зменшити преміальний фонд (якщо такий є) або внести зміни до кошторису через місцеву раду.

При підвищення посадових окладів також затверджують штатний розпис або вносять зміни в існуючий. Без цього бухгалтер не може нараховувати зарплату за новими окладами.

☛ При зміні посадових окладів слід змінити штатний розпис

Матеріальна допомога працівникам ОМС

Розмір матеріальної допомоги не повинен перевищувати середньомісячної заробітної плати працівника. Оплата праці в ОМС у 2024 році включає допомогу на оздоровлення та допомогу на вирішення соціально-побутових питань. Однак сумарний їхній розмір обмежений розміром середньомісячної зарплати (пп. «3» п. 2 Постанови № 268, п. 2.2 Наказу № 609). ОМС можуть в основу надання такої допомоги взяти Порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, який затверджений постановою Кабміну від 08.08.2016 р. № 500. Як рахувати цю середньомісячну зарплату для такої матеріальної допомоги викладено у Порядку обчислення середньої зарплати, який затверджений наказом Держстату від 08.02.1995 р. № 100 (у вересні 2023 року був якраз оновлений під розрахунок даної допомоги).

Щоправда, для робітників ОМС є один виняток – допомога на поховання, яка може бути й більшою за середньомісячну зарплату (п. 2.2 Наказу № 609).



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді