Індексація і перерахунок пенсій – в чому різниця та кому проіндексували пенсії

1155

Запитання

Індексація і перерахунок пенсій – в чому різниця?

Відповідь

Детальний матеріал

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

Переглянути

Індексація і перерахунок пенсій

Індексація (іншими словами – перерахунок) пенсій – механізм підвищення розміру виплат від держави, який дає можливість частково відшкодувати подорожчання споживчих товарів та послуг за останній рік. 

Під час перерахунку пенсій використовується коефіцієнт індексації, який щороку визначається Кабінетом Міністрів України та враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати. Цьогоріч коефіцієнт індексації становить 1,0796.

Інший масовий перерахунок пенсійних виплат також було проведено з початку березня у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 2093 до 2361 грн.

Таке підвищення є підставою для збільшення:

  • розмірів мінімальної пенсії за віком;
  • доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам);
  • надбавок та підвищень.

Важливо! Слід мати на увазі, що:

  • індексації підлягали пенсії, призначені до 31 грудня 2023 включно;
  • на коефіцієнт 1,0796 збільшився не загальний розмір пенсії, як це вважає більшість пенсіонерів, а показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії; 
  • підвищення для кожного пенсіонера є індивідуальним, оскільки визначається з урахуванням індивідуальних показників (коефіцієнтів страхового стажу і заробітку) та доплат до встановлених законодавством мінімальних розмірів, які є складовими пенсійної виплати.

Калькулятор індексації зарплати

Кому проіндексували виплати у березні

Постановою «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році» від 23.02.2024 № 185 передбачено проведення індексації та підвищення пенсій:

  • пенсіонерам, яким пенсію призначено на загальних підставах;
  • пенсіонерам силових відомств;
  • особам, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • особам, яким пенсія  призначена відповідно до Законів України:

Важливо! До пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за зверненнями, які надійшли по 31.12.2023, які не підвищуються з 1 березня 2024 року встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн в межах максимального розміру пенсії (23610 грн). Розмір збільшення пенсії в результаті вищезазначених перерахунків не може бути меншим за 100 грн та більшим за 1500 грн.

За інформацією ГУ ПФУ в Чернігівській області

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
46546

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
68577

Призначення і виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
727

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
61064

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових – зміни 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового в п. 2 Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168.
3008