Карантинні обмеження для бюджетних установ

UA RU
З’ясуємо, як карантин в Україні та ділення на зони впливають на роботу бюджетних установ. Які карантинні обмеження маємо дотримувати для помаранчевої, червоної та жовтої зони у 2021 році, аби не наразитися на штрафи.

Уряд подовжив до 30 квітня 2021 року на всій території України дію карантину, що встановив Постановою № 1236. Таке рішення Кабмін затвердив Постановою № 104. Вона передбачає, що карантинні обмеження діятимуть у різних областях України залежно від рівня епідемічної небезпеки. А ось критерії, за якими визначають цей рівень, урядовці змінили.

1 Постанова № 104 набрала чинності 24.02.2021, за винятком окремих змін, що набрали чинності 18.02.2021.

Ближче ознайомимся з новими правилами, за якими встановлюватимуть карантинні заборони та обмеження.

ТЕСТ для бухгалтера: Як організувати і оплатити роботу у період карантину

Карантин в Україні - зони

Маємо чотири рівні епідеміологічної небезпеки — червона зона карантину та обмеження, зелена зона карантину та обмеження, жовта зона карантину та обмеження, помаранчева зона карантину та обмеження. Вони залежать від епідемічної ситуації на території України загалом або на території окремих областей та міста Києва (далі — регіон). На рівні окремих районів і міст рівнів епідемічної небезпеки не встановлюватимуть.

Зелений, жовтий і помаранчевий рівні небезпеки за результатами щоденної оцінки відповідних ознак епідемічної небезпеки визначатиме керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням на території України COVID-19. Інформацію про ці рівні зможете дізнатися на офіційному інформаційному порталі Кабміну і вебсайті МОЗ.

Із 24 лютого на всій території України діє жовтий рівень епідемічної небезпеки. Тож маємо один крок уперед до зеленого рівня і два назад — до обмежень, що діяли під час локдауну.

Розглянемо, які обмеження передбачає кожен рівень епідемічної небезпеки.

Карантинні обмеження для бюджетних установ

1. Карантинні обмеження для жовтої зони

2. Карантинні обмеження для помаранчевої зони

3. Карантинні обмеження для червоної зони

Коли послаблять карантинні обмеження

Зелений рівень епідемічної небезпеки означає, що можна послабити чи скасувати встановлені протиепідемічні заходи. Його уряд встановить одночасно на всій території України. Умови:

  • рівень захворюваності на грип та ГРВІ на території не менш як 13 регіонів країни не перевищує 5% епідемічного порогу2, встановленого для відповідного регіону;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тестування) та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (експрес-тест на антиген) менший ніж 5%.
2 Епідемічний поріг встановлюють відповідно до Порядку організації проведення епідеміологічного нагляду за грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями, заходів з готовності в міжепідемічний період і реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та ГРВІ, затвердженого наказом МОЗ від 17.05.2019 № 1126.

За яких умов посилять карантинні обмеження

Карантинні обмеження для жовтої зони регіону змінять на помаранчеві за наявності хоча б однієї з таких ознак:

  • перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип та ГРВІ;
  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню, в закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, — понад 65%;
  • кількість ПЛР-тестувань та експрес-тестів на антиген протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менша ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів із підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення перевищує 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 методом ПЛР-тестувань та експрес-тестів на антиген — понад 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів із підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом — більш як 50%.

Карантинні обмеження для червоної зони епідемічної небезпеки встановлять на території регіону, якщо протягом трьох днів поспіль виявлятимуть щонайменше дві ознаки:

  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню, у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим випадком COVID-19, — більш як 65%;
  • кількість ПЛР-тестувань та експрес-тестів на антиген протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менша ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів із підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — понад 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 методом ПЛР-тестувань та експрес-тестів на антиген перевищує 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів із підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом — більш як 50%.

Червоний рівень епідемічної небезпеки встановлюватиме Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з ініціативи Міністра охорони здоров’я протягом 48 годин з моменту настання перелічених підстав. Рішення Комісії розміщуватимуть на офіційному інформаційному урядовому порталі. Воно набере чинності не раніше ніж за два дні з дати його оприлюднення.

Рішення про встановлення червоного рівня скасують, коли в регіоні протягом не менше ніж п’яти днів поспіль не буде ознак, притаманних цьому рівню.

Які послаблення для суб’єктів господарювання

На період дії карантину продовжує діяти тимчасовий дозвіл:

  • роботодавців — залучати до роботи без проходження попереднього під час приймання на роботу і періодичних протягом трудової діяльності медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де потрібен професійний добір, робота яких пов’язана із забезпеченням безпеки руху та обслуговуванням залізничного транспорту, підприємств міжгалузевого промислового залізничного транспорту, працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення, визначених у Переліку № 559;
  • закладів освіти — проводити акредитації освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти, у дистанційному режимі, а також ухвалювати рішення про умовну (відкладену) акредитацію освітніх програм без проведення або із частковим проведенням акредитаційної експертизи.

Для релігійних організацій з 01.02.2021 на період дії карантину, але не довше ніж до 31.03.2021, встановили граничну ціну на природний газ за договорами постачання на однаковому рівні з побутовими споживачами — 6,99 грн за 1 куб. м з урахуванням ПДВ і плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи. Виняток становлять обсяги газу, який такі організації використовують для провадження своєї виробничо-комерційної діяльності.

PS

Отже, уряд подовжив карантин до травня. Разом з ним подовжилася і дія мораторію на штрафи і пеню за більшістю податків і зборів тощо.

Триває також зупинення перебігу строків давності, встановлених статтею 102 Податкового кодексу України. При тому, що повернули право органів контролю проводити деякі види перевірок, це здається не зовсім чесним.

Залишається сподіватися, що до літа цей карантинний «світлофор» відійде в минуле, і всі ми перейдемо до нормального життя. А поки що продовжуємо дотримувати встановлених урядом обмежень і не забуваємо про правила безпеки.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді