Інтернет-субвенція для ОМС - особливості використання

Інтернет-субвенція - напрями використання, вимоги до якості послуг, хто розпорядники та одержувачі бюджетних коштів. Про все це докладно розповів наш експерт.

Зі статті дізнаєтеся

  1. які напрями використання субвенції дозволив, а які заборонив Уряд
  2. хто розпорядники та одержувачі бюджетних коштів
  3. що врахувати під час закупівлі послуг з інтернет-підключення
  4. які вимоги до якості послуг включити до тендерної документації

У бюджеті на 2021 рік законотворці запланували близько 500 млн грн на реалізацію проєкту «Інтернет-субвенція». Цей проєкт передбачає, що понад 11 тисяч соцоб’єктів, які знаходяться в сільській місцевості, до кінця 2022 року мають отримати покриття Wi-Fi-мережею та безплатний швидкісний інтернет з використанням волоконно-оптичних технологій у межах бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості».

Водночас наприкінці квітня поточного року Уряд затвердив нормативний документ, який урегульовує питання надання Інтернет-субвенції. Ідеться про Постанову № 453, яка набрала чинності 14 травня 2021 року та встановлює не лише обов’язки розпорядників та одержувачів Інтернет-субвенції, а й затверджує порядок її надання і використання (Порядок № 453).

Закцентуємо увагу, на які напрями Уряд дозволив спрямовувати Інтернет-субвенцію, хто її розпорядники та одержувачі, що вони мають робити після розподілу бюджетних коштів, як правильно їх використовувати та які вимоги до виконавців та якості послуг з підключення врахувати.

Вимоги до виконавців та якості послуг

Уряд установив, що виконавцями послуг з підключення можуть бути тільки оператори/провайдери телекомунікацій, інформацію про яких містить реєстр операторів, провайдерів телекомунікацій НКРЗІ станом на дату оголошення закупівлі, а також:

  • які не мають невиконаних приписів НКРЗІ про усунення виявлених порушень законодавства про телекомунікації, строк виконання яких закінчився;
  • своєчасно подали обов’язкову звітність до НКРЗІ (п. 8 Порядку № 453).

Водночас Порядок № 453 містить вимоги безпосередньо й до якості послуг з підключення, а саме оператори/провайдери телекомунікацій:

  • не застосовують під час надання послуг з підключення на своїх ділянках телекомунікаційної мережі радіотехнології. Для цього вони використовують безпроводовий маршрутизатор з розрахунку не більше одного маршрутизатора на один заклад соціальної інфраструктури;
  • надають доступ до Інтернету протягом перших 30 календарних днів зі швидкістю 500 Мбіт/с із дотриманням рівнів якості телекомунікаційних послуг, а в подальшому — зі швидкістю не менше 100 Мбіт/с;
  • надають до 31 грудня 2022 року послугу широкосмугового доступу до Інтернету без утримання абонентської плати, яку включають у вартість підключення;
  • передбачають в умовах надання послуги безлімітний доступ до Інтернету, що не обмежує обсяг передавання та приймання даних;
  • забезпечують статичну/постійну IP-адресу кожному закладу соціальної інфраструктури та можливість використання доступу до Інтернету для персоналу та відвідувачів за допомогою мережі Wi-Fi у частотах 2,4 та 5 ГГц (п. 7 Порядку № 453).

Обов’язково зазначте ці вимоги до виконавців послуг з підключення та їхньої якості в тендерній документації.

Особливості закупівельної процедури та обов’язки одержувачів

Одержувачі інтернет-субвенції мають право протягом бюджетного періоду проводити видатки на закупівлю послуг із підключення одночасно з державного та місцевих бюджетів. Однак зауважте, що міжбюджетні трансферти з державного бюджету місцевим бюджетам не можуть бути джерелами співфінансування коштів місцевих бюджетів (пп. 1 п. 2 Постанови № 453).

Договір про закупівлю

Договір про закупівлю послуг з підключення укладайте за формою Типового договору. Уряд дозволив передбачати в таких договорах попередню оплату в розмірі до 30% вартості послуг строком не більш як на три місяці (пп. 2 п. 2 Постанови № 453).

Інтернет-субвенція для ОМС - особливості використанняОдержувачі субвенції протягом двох місяців з моменту надходження коштів субвенції на їхні рахунки мають оприлюднити в електронній системі закупівель оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель/спрощеної закупівлі.

Якщо цього не зробите, то субвенцію перерозподілять іншим територіальним громадам (п. 23 Порядку № 453).

Обов’язкові дії одержувачів

Водночас Уряд передбачив для одержувачів бюджетних коштів обов’язки, які вони мають виконувати під час проведення процедури закупівлі послуг з підключення, зокрема:

  • надсилати Мінцифри проєкти тендерної документації/оголошення про проведення спрощеної закупівлі не менше ніж за сім робочих днів до дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель/спрощеної закупівлі;
  • погоджувати документацію перед підписанням з виконавцем договору щодо надання послуг з підключення, закупівлю яких проводять за рахунок субвенції, з Генеральним державним замовником Національної програми інформатизації відповідно до вимог статті 48 БК, пункту 8 Порядку № 1048, пункту 13 Положення № 1352;
  • створювати локальні мережі в закладах соцінфраструктури за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством (пп. 3–5 п. 2 Постанови № 453).

Крім того, Уряд зобов’язав одержувачів після прийняття рішення про розподіл субвенції звітувати про її використання до Мінцифри та обласних держадміністрацій. Звітність, форму якої має розробити і затвердити Мінцифри, слід подавати через вебпортал «Дія» щомісяця до 10 числа (пп. 6 п. 2, пп. 3 п. 4 Постанови № 453).

Інтернет-субвенція для ОМС - особливості використання
АЛЛА ВОЛОВЕНКО,експерт Експертус Головбух
МІСЦЕВИЙ ФІНОРГАН МАЄ ЗНАТИ ⭐️як звітувати про стан фінансування соцвиплат після 1 березня ⭐️яку форму звіту застосувати та на які КЕКВ орієнтуватися



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді