Виплати премій до професійних свят і святкових днів робітникам ОМС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Наближаються свята, і є гарна ідея преміювати всіх працівників органу місцевого самоврядування (ОМС). Постає питання, а чи можна це зробити? Яка різниця у преміюванні робітників і посадовців ОМС, як назвати причину преміювання – відповідь у консультації.

Про суттєву відмінність у статусі посадовців і робітників ОМС

Працівників ОМС можна поділити на посадових осіб та обслуговуючих робітників. У кожного з них своє призначення:

  • посадовці працюють на посадах та виконують обов’язки, які відповідають Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493 (далі Закон № 2493). До посадовців належать керівники ОМС, керівники підрозділів, їхніх заступники, спеціалісти та службовці. Їхня робота є службою в ОМС й вони складають присягу (ст. 11 Закону № 2493);
  • робітники виконують лише суто технічні трудові функції для підтримання роботи ОМС як установи, наприклад це водії, двірники, сторожі, прибиральниці, садівники. У робітників не служба й присяги вони не складають. Через це й оплата праці, у т.ч. преміювання, у них інше.

Однак попри різницю у статусі вклад робітників у роботу ОМС теж важливий і несправедливо все ж таки залишати їх без заохочення з нагоди близького свята, наприклад того ж Дня місцевого самоврядування, який святкується 07 грудня.

Активуйте демодоступ до е-журналу «Головбух Праця та зарплата» і користуйтеся всіма перевагами постійного передплатника!

Доступ діє добу – починайте вже зараз!

АКТИВУВАТИ ДЕМОДОСТУП

Чим керуватися при преміюванні працівників ОМС

Посадовці і робітники мають різне нормативне врегулювання, працюючи в одному й тому ж самому ОМС. І питання «святкового» преміювання тут не виняток. Нормативка тут така:

Вищенаведені документи врегульовують питання оплати праці працівників ОМС, у т.ч. й премій. Однак спочатку декілька коротких відповідей на питання, що цікавлять.

Чи є заборона на преміювання під час дії воєнного стану?

Коротко: заборони немає. Є Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 року № 2136 (даліЗакон № 2136). За ч. 1 ст. 10 Закону № 2136 зарплата працівнику виплачується «на умовах, визначених трудовим договором». Премія до святкової дати належить до фонду інших заохочувальних і компенсаційних виплат як винагорода (заохочення), що здійснюються раз на рік або має одноразовий характер. Це значить, що така премія є складовою зарплати (див. пп. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, що затверджена наказом Держстату від 13.01.2004 р. № 5 (даліІнструкція № 5).

Виходить, що якщо є кошти у фонді оплати праці ОМС, який закладений у кошторис, то преміювати можна. Звичайно, що за дотримання загальних умов преміювання посадовців ОМС і робітників (див. далі). Питання лише можна поставити про етичність такого преміювання. Однак, якщо воно здійснюється не вибірково, а багатьом працівникам ОМС, то його можна розглядати і як різновид матеріальної підтримки таких осіб під час війни. Працівники ОМС також вносять свій вклад у перемогу, забезпечуючи вирішення проблем територіальної громади, у т.ч. й спричинених війною.

Чи можна нарахувати «святкову» премію робітникам?

Коротко: можна, але оформляти її треба як виробничу премію, а не премію з нагоди свята.

Чи можна нарахувати «святкову» премію посадовцям ОМС?

Коротко: можна. Саме як премію до свята. Без будь-якого «маскування».

А тепер розберемо чому ж так і як так вийшло, що преміювання робітників і посадовців відрізняється, хоча вони працюють в одній установі з одним колективним договором.

Чому у робітників не все так просто зі «святковою» премією?

Для розуміння ситуації зазирнемо до положень про преміювання в Постанові № 268 та Наказі № 609. Їхнє порівняння наведено у таблиці нижче.

ПРЕМІЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ОМС

Преміювання посадовців ОМС

(керівники ОМС, керівники підрозділів, заступники керівників, спеціалісти та службовці)

Преміювання робітників ОМС

Керівник ОМС може у межах затвердженого фонду оплати праці здійснювати преміювання працівників:

  • відповідно до їхнього особистого вкладу в загальні результати роботи;

  • до державних і професійних свят та ювілейних дат.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у Положенні про преміювання (пп. «2» п. 2 Постанови № 268)

Керівник ОМС може в межах установленого фонду оплати праці та граничної чисельності працівників визначати розмір премії робітників залежно від їхнього вкладу в кінцеві результати роботи (пп. 2.3 Наказу № 609)

Виходить, що «робітничий» Наказ № 609 не передбачає іншого виду премій робітника, аніж «виробничих», тобто премій за їхні особисті результати, за їхній вклад у кінцевий результат роботи ОМС. Премії з нагоди державних і професійних свят, ювілейних дат, як у Постанові № 268, робітникам не передбачені. Немає тут і згадки про «інші підстави» преміювання. Отже, нарахувати «святкову» премію робітнику ОМС не можна. Це у своєму роз’яснення даної ситуації підтверджує й Мінсоцполітики у листі від 28.12.2017 р. № 3000/0/101-17 (далі Лист № 3000).

Увага: у листі № 3000 посилаються на старий наказ про оплату праці робітників, які обслуговують ОМС та інші органи державної влади. Однак норми Наказу № 609, який замінив свого попередника у квітні 2021 року, у цілому аналогічні. Отже, Лист № 3000 залишається актуальним.

Робітникам не можна виплатити премію з формулюванням у наказі «з нагоди державного свята» чи «до ювілею»

Калькулятор індексації зарплати

«Виробничу» премію замість «святкової» для робітників ОМС

Однак у тому ж Листі № 3000 наведений і вихід з ситуації з абсурдної ситуації, яка склалася з преміями для робітників: збільшити робітникам перед святом «виробничу» премію. По-суті, Мінсоцполітики натякає на «маскуванні» у робітників премії до свята, яку не можна, під премію «за результат роботи», яку можна. Аргументи тут такий: конкретний розмір премії робітників ніякими граничними нормами не обмежується (п. 2.3 Наказу № 609). Отже, можна нарахувати більше. Про це прямо зазначено у Листі № 3000.

Робітникам можна збільшити «виробничу» премію

Конкретизуємо ж тепер ті умови яких необхідно дотриматися при преміюванні необхідно робітників.

Умови преміювання робітників ОМС

Зверніть увагу тепер на ті умови, яких необхідно дотриматися, аби премія робітникам була оформлена правильно:

  • у наказі про нарахування премії робітнику мають бути прив’язка даної премії до результатів його роботи, а не до свята. Тобто слова «свято», «ювілей» тощо – не використовуємо Це витікає з попереднього роз’яснення, у т.ч. Листа № 3000;
  • у Положенні про преміювання ОМС має бути визначена можливість преміювання робітників у межах фонду преміювання та економії фонду оплати праці напередодні державних і ювілейних дат (Лист № 3000). Тобто, по-перше, преміювання робітників має бути згадане у цьому Положенні. По-друге, потрібно передбачити можливість збільшення розміру виробничих премій (Лист № 3000). Наприклад, там може бути таке формулювання «розмір премії робітникам за результати їхньої роботи може бути збільшений за рішенням керівника напередодні державних свят і ювілейних дат за умови достатності фонду преміювання або економії фонду оплати праці»;
  • формулювання у наказі потрібно узгодити з Положенням про преміювання в ОМС. Конкретні фрази залежать саме від тексту цього положення й можуть підбиратися індивідуально по робітникам чи групі робітників. Наприклад, це може бути «за повне виконання трудової норми», «за дотримання трудової дисципліни», «за своєчасне виконання трудових обов’язків», «за раціональне використання робочого часу», а також за виконання певних показників. Крім того, можна додати належне виконання певних трудових функцій з посадової інструкції конкретного робітника;
  • преміювання робітників здійснюємо в межах фонду оплати праці (пп. 2.3 Наказу № 609, Лист № 3000). В установах, як правило у межах фонду оплати праці діє окремий фонд преміювання. Його розмір щодо робітників не визначений, але щодо посадовців він має бути у розмірі не менш як 10% посадових окладів та економії фонду оплати праці (пп. «2» п. 2 Постанови № 268). По робітникам ОМС може прописати аналогічну норму. У будь-якому разі фонд преміювання в ОМС має бути;
  • преміювання робітників також може бути здійснено у межах економії фонду оплати праці. ОМС не може вийти за межі кошторису для нарахування премій чи економії по іншим, незарплатним, статтям. Однак сплатити їх за рахунок економії фонду оплати праці можна. Економія може виникнути, наприклад внаслідок незаповнених вакансій, зарплата по яким уже була внесена у кошторис, відпусток за власний рахунок.

Преміювання робітників має узгоджуватися з Положенням про преміювання

Чого слід уникати в наказі про преміювання робітників

Зверніть увагу, що «за бездоганну трудову діяльність» та «за сумлінну працю» (що те саме) – це формулювання, які використовуються для одноразових премій. Щодо робітників такі премії використовувати не можна. Такі премії мають характер одноразового заохочення, яке не пов’язане з конкретними результатами праці. Про це свідчить і вже згадуваний пп. 2.3.2 Інструкції № 5. Отже, такі премії не можуть бути «виробничими» й нараховуватися робітникам, так як порушують умову пп. 2.3 Наказу № 609. Такі формулювання можна в наказів використати лише щодо посадовців.

У цілому слід уникати будь-яких формулювань, які не пов’язані з результатами праці. Формулювання «за раціональне використання робочого часу» є не менш абстрактним, аніж за «за бездоганну трудову діяльність» і може підійти багатьом робітникам ОМС.

Можливості у преміюванні робітників ОМС

Додамо, що немає ніяких законодавчих вимог щодо:

  • конкретних розмірів премії. Тут усе на рівні Положення про преміювання та на розсуд керівництва. Про це згадується й у Листі № 3000;
  • способу визначення премії – % від окладу чи фіксована сума. Це все залежить, в першу чергу, від Положення про преміювання. Або ж вирішується на рівні наказу. При визначенні премії у відсотках у робітників найбільш зрозумілою базою нарахування є посадовий оклад (у посадовців застосовується «оклад + надбавка за ранг»);
  • охоплення премією всіх робітників чи вибірково. Премія – це захід заохочення. У кінцевому результаті заохотити чи ні вирішує сам керівник ОМС. Також премії можна не нараховувати, якщо робітник отримав дисциплінарне стягнення (ст. 151 КЗпП);
  • дати виплати премії. Вона може бути будь-якою. Однак все ж таки строки її нарахування та виплати слід визначити наказом. Адже премія – це частина зарплати (систематичні «виробничі» премії – це додаткова зарплата), а тому невчасна її виплата розглядається як невиплата самої зарплати, що є порушенням. Строки ж того, що вважати вчасним визначається самим наказом керівника;
  • кількості премій протягом року. Їх може бути скільки завгодно, якщо немає обмеженні у внутрішньому Положенні про преміювання. Отже, робітнику можна збільшити «виробничу» премію перед його ювілеєм, і перед Днем місцевого самоврядування тощо;
  • стажу працівника. Якщо керівник вважає за доцільне, то премія може бути нарахована навіть особі, яка пропрацювала один день. Законодавством не передбачено обмежень у преміюванні новачків.

Розмір премії робітникам обмежується лише фондом оплати праці

Робітники у Положенні про преміювання ОМС

Наостанок про Положення про преміювання, на яке неодноразово посилалися у даній консультації. Це внутрішній документ ОМС, який є основою нарахування премій і робітникам, і працівникам ОМС. Про нього згадують і Постанова № 268, і «робітничий» Наказ № 609. Це може бути як окремий документ, так і додаток до колективного договору ОМС. У ньому визначають:

  • правила преміювання;
  • періодичність преміювання (місячна, квартальна, в залежності від фінансових можливостей, виплата премій до державних свят і ювілеїв);
  • строки виплат премій;
  • порядок нарахування премій по кожній категорії працівників, у т.ч. й робітників;
  • порядок і підстави збільшення / зменшення розміру премій окремим працівникам або їхнього повного позбавлення. Як уже згадувалось, якраз підставою для збільшення премії може бути й святкова або ювілейна дата;
  • джерела для фінансування премій.

При розробці Положення про преміювання слід передбачити можливість збільшення премій робітникам за результати їхньої роботи перед святковими/ювілейними датами

Калькулятор днів щорічної відпустки

Майбутній вплив премії робітнику при виконанні кошторису ОМС

При преміюванні слід зважити також на один, можливо, й суттєвий нюанс: премії можуть збільшити середньоденну при розрахунку відпускних, оплати днів збереження середнього заробітку, наприклад оплати відряджень чи днів донорства, участі у військових зборах/навчаннях. «Можуть», так як усе залежить від виду премії. Врегульовано це питання Порядком обчислення середньої заробітної плати, який затверджений наказом Кабміну від 08.02.1995 р. № 100 (далі Порядок № 100). При цьому у питанні середньоденної знову настає відмінність між посадовцями та робітниками ОМС:

  • премія посадовцям ОМС з приводу святкового дня / ювілейної дати. Також премії за довголітню працю та з нагоди Дня народження, бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу. Все це одноразові виплати, а тому вони не враховується при обчисленні середньої (пп. «и» п. 4 Порядку № 100);
  • премія робітникам ОМС. Виробничі премії враховуються у розрахунку середньоденної. Навіть якщо вона збільшена перед святковим / ювілейним днем. «Виробничі» премії формально слід розглядати як такі, що носять систематичний, а не одноразовий характер, так як результати роботи є не один раз, а щодня, щомісяця, щороку. Відповідно є й підстави для премій, які можуть і не нараховуватися через брак коштів.

Виходить, що нарахування збільшених «виробничих» премій робітникам у подальшому ще й збільшить, в першу чергу, їхні відпускні – найбільш суттєву за розміром виплату. Це слід враховувати при преміюванні, щоб не вийти при нарахуванні відпускних в ОМС за межі фонду оплати праці, затвердженого у річному кошторисі.

☛ «Виробничі» премії робітникам збільшують їхні відпускні, які не повинні вийти за межі фонду оплати праці з кошторису ОМС



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді