Наказ про відрядження директора: зразок

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Наказ про відрядження директора: ☝️ Як правильно скласти ☝️ Як не припуститися помилок у формулюваннях ☝️Зразок наказу для завантаження.

Оформлення відрядження директора

Директору, як і будь-якому іншому працівнику, часто доводиться їхати до іншого населеного пункту з важливих господарських питань, аби виконати службове завдання, яке він ставить сам собі. Наприклад, укласти договір чи взяти участь у засіданні вищого для установи органу. І таке відрядження потрібно належно оформити – цього вимагає Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон від 13.03.1998 № 59 (далі – Інструкція №59).

За пунктом 1 розділу ІІ Інструкції, наказ про відрядження оформлює керівник установи. Тож наказ відрядження керівника бюджетної установи видає сам директор, а підписує головний бухгалтер. Єдине, що можна відійти від наказового способу у побудові речень, так як наказ директору самому собі виглядає трохи безглуздо. Можна використовувати інформативні формулювання на кшталт «Відбуваю у м. Київ, щоб взяти участь у….» або «З 26.08.2020 по 28.08.2020 буду у м. Києві у відрядженні з метою участі у засіданні…». Також не потрібно вказувати директора у списку ознайомлених внизу наказу – зрозуміло, що він ознайомлений, так як сам же видав і підписав цей наказ. Для порівняння у прикладах наводимо два накази на відрядження – директора та його заступника. У них якраз і можна бачити згадані відмінності.

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

Законодавством гарантовані відрядженому керівникові, як і будь-якому іншому працівнику:

  • збереження місця роботи та посади на час відрядження;
  • оплата відрядження згідно умов, визначених трудовим або колективним договором;
  • компенсація витрат на відрядження (добові), передбачена ч. 2 ст. 121 КЗпП.

За Інструкцією 59 (п. 7 розділу II та п. 9 розділу III) керівники підприємств особисто вирішують питання:

  • щодо відшкодування своїх витрат на найм житлових приміщень, що перевищують граничні суми, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98,
  • щодо витрат на проїзд у м'якому вагоні, суднами морського та річкового транспорту, повітряним транспортом за квитками 1-го класу та бізнес-класу.

Це стосується як відряджень по Україні, так і відряджень за кордон.

Тетяна КУПЧИК шеф-редактор Експертус Головбух
Фактичну кількість днів перебування працівника у відрядженні визначають згідно з наказом про відрядження. Водночас працівник обов’язково мусить мати один або декілька документальних доказів перебування у відрядженні: проїзні документи; рахунки на проживання; довідки установи, організації, підприємства, куди відряджали працівника, про його перебування за місцем відрядження; службові записки працівника в довільній формі про виконання службового доручення поза місцем постійної роботи під час відрядження, погоджені безпосереднім керівником; будь-які інші документи, що підтверджують фактичне перебування працівника у відрядженні (абз.2 п.4 розд.ІІ Інструкції про відрядження).

Мета відрядження директора та приклади

Наказ на відрядження директора обов’язково має містити інформацію про (див. п. 1 розділу ІІ Інструкції № 59):

  • пункт призначення. Їх може бути і декілька – таким чином можна конкретизувати й маршрут;
  • назву установи, куди директор їде у відрядження;
  • мету відрядження;
  • термін відрядження (календарні дні та дати);
  • цілі (завдання) відрядження – якщо є така потреба;
  • виплату добових та їх розмір, джерело фінансового забезпечення витрат на відрядження;
  • копія запрошення та програма заходу, якщо таке є;
  • заступника на період відсутності керівника;
  • інші ключові моменти (вид транспорту, інформація про додаткові обмеження щодо сум та цілей використання коштів, наданих на відрядження, у разі їх встановлення керівником).

Як оформити й оплатити одноденне відрядження

Зверніть увагу, що вимоги Інструкції № 59 щодо наказу про відрядження суттєво оновилися, наприклад обов’язковою стала згадка про джерела фінансування. Вважаємо, якщо у наказі на відрядження директора є фраза «відшкодувати витрати…», то джерела можна й не конкретизувати у звичайній ситуації – зрозуміло, що за рахунок загального або спеціального фонду. Джерело слід вказати, якщо:

  • відрядження відбувається за власний кошт, що для бюджетних установ нерідкість, наприклад відрядження викладачів на різні семінари, курси тощо, в яких вони беруть участь за свій кошт і оформляють відрядження, аби обґрунтувати свою відсутність на роботі у цей час;
  • відрядження здійснюється за рахунок певних специфічних коштів, наприклад отриманого гранту на дослідження. Хоча такі кошти й входять у спецфонд, але можна й конкретизувати заради звітності по витрачанню коштів гранту.

У п. 1 розділу ІІ Інструкції № 59 вказівка маршруту не згадується. Маршрут обов’язковий тільки для відрядження директора на службовому автомобілі та відрядження директора за кордон (див. п. 1 розділу ІІІ Інструкції № 59). Однак, на наш погляд, вказати у наказі про відрядження директора просто пункт призначення недостатньо: до нього можна їхати різними маршрутами, тому маршрут слід визначити однозначним чином. Слід враховувати при цьому пункти пересадки. Наприклад, якщо відрядження до м. Тернополя з м. Чернігова, то містом пересадки може бути м. Київ (до Києва – автобус/маршрутне таксі, а з Києва до Тернополя – поїзд). Такий маршрут вказуємо: м. Чернігів – м. Київ – м. Тернопіль та м. Тернопіль – м. Київ – м. Чернігів. Хоча наводити зворотний шлях і не обов’язково, якщо він той самий, й можна обмежитися фразою «… і у зворотному напрямі». Конкретизувати транспорт на кожну ділянку – не обов’язково.

Наказ про відрядження директора – зразок

Аби оформити відрядження керівника бюджетної установи без помилок, пропонуємо розглянути зразок.

наказ про відрядження директора

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді