Звіт неприбуткових організацій за 2023 рік

UA RU
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
✔️Розглянемо, як заповнити звіт неприбуткових організацій та яку фінансову звітність слід подавати до податкового органу. Також з’ясуємо порядок виправлення помилок у звіті.

Неприбуткові організації поняття досить широке. До їх кола згідно з підпунктами 133.4.1, 133.4.2, 133.4.6 пункту 133.4 ПК відносять також бюджетні установи, держоргани, ОМС. Спільними рисами є такі:

  • юридична особа, яка включена до Реєстру неприбуткових установ та організацій;
  • доходи неприбуткової організації використовують виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених в установчих документах.

До органу ДПС бюджетні установи, держоргани та ОМС подають Звіт про використання коштів неприбуткової організації. Такий обов’язок визначений у абзаці 9 пункту 46.2 ПК.

Бланк звіту неприбуткових організацій

Форму податкового звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації затвердив Мінфін наказом від 17.06.2016 № 553. У електронному кабінеті платника цю форму шукайте за ідентифікатором:

  • J0101911 – звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації;
  • J0119711 – інформація щодо операцій з гуманітарною допомогою (додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту);
  • J0119811 – розрахунок податкових зобов’язань за період, за який виявлено помилку (додаток ВП до рядків 7–9 Звіту.

Звіт неприбуткових організацій БЛАНК

СКАЧАТИ БЛАНК

Термін подання

Подавайте Звіт неприбуткової організації за підсумками року з тим самим граничним строком подання, що передбачений для річних платників податку на прибуток, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п. 46.2 ПК).

Такий порядок подання Звіту неприбуткової організації не стосується порушників умов неприбутковості. Вони мають відзвітувати за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинили таке порушення. Після цього таку неприбуткову організацію вилучать із реєстру, і вона стане платником податку на прибуток (пп. 133.4.3 ПК).

За підсумками 2023 року звітуємо протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року, тобто не пізніше 29.02.2024.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Як заповнити звіт

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації можна розділити на частини:

  • вступну;
  • основну (частина І і частина ІІ);
  • кінцеву.

Розглянемо як їх заповнювати.

Вступна частина

Вступна частина Звіту неприбуткової організації містить інформацію про його вид і період подання. Якщо подаєте звіт за 2023 рік, зробіть відповідну позначку у рядку «Звітний» або «Звітний новий» (якщо помилку у попередньо поданому звіті виправили у межах граничного строку звітування).

У рядку «Звітний (податковий) період» зробіть позначку про річне звітування. Зазначати відповідний номер місяця можуть лише порушники умов неприбутковості. Для них номер місяця означає місяць, у якому не було дотримано вимог, передбачених пунктом 133.4 ПК.

Наступні реквізити вступної частини Звіту неприбуткової організації призначені для ідентифікації власне юрособи:

  • повне найменування установи;
  • код за ЄДРПОУ;
  • податкова адреса.

У рядку 7 зазначаємо реквізити рішення органу ДПС, згідно з яким установу включили до Реєстру неприбуткових установ та організацій.Зверніть увагу на рядок 8, де зазначають ознаку неприбутковості. Код такої ознаки – 0031 присвоює орган ДПС за основним місцем обліку установи (п. 4 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2016 № 440).

У рядку 9 зазначаємо орган ДПС, у якому обслуговуєтесь та якому звітуєте.

Основна частина

Основна частина звіту складається із двох частин:

  • частина І;
  • частина ІІ.

У частині І звіту зазначаємо відомості про отримані у 2023 році доходи (рядок 1, значення якого дорівнює сумі рядків 1.1–1.11) та здійснені видатки (рядок 2, значення якого дорівнює 2.1–2.6).

Частину ІІ звіту (рядки 3–10) та Додаток ВП до рядків 7-9 Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації заповнюють у разі нецільового використання активів, порушення умов неприбутковості.

Розглянемо детальніше, що відображати у частині І звіту.

Який рядок звіту

Що відобразити

Доходи

Рядок 1.1. фактично одержане фінансування бюджетної установи (організації) за загальним фондом

Кошти, які фактично надійшли на реєстраційні рахунки протягом 2023 року (як правило, зі звітів форми 2д, 2м, 4-4д)

Рядок 1.2 залишки коштів бюджетної установи (організації) на спеціальних рахунках, що перейшли з попереднього року

Залишок коштів на спеціальних реєстраційних рахунках станом на 1 січня 2023 року

Рядок 1.3 доходи, одержані бюджетною установою (організацією), що зараховані на рахунки спеціального фонду цієї установи (організації) згідно із затвердженим у встановленому порядку кошторисом

Кошти, які фактично надійшли на спеціальні рахунки протягом 2023 року (як правило, зі звітів форми 4-1д, 4-1м, 4-2д, 4-2м, 4-3д, 4-3м)

Рядок 1.6.1 благодійна допомога

Благодійні внески, гранти, дарунки (як правило, зі звіту форми 4-2д, 4-2м)

Рядок 1.6.2 ГД гуманітарна допомога

Гуманітарна допомога, спочатку заповнюють Додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Рядок 1.9 Пасивні доходи

Відсотки на депозити, залишки на поточних рахунках (як правило, зі звіту форми 4-2д, 4-2м)

Рядок 1.11 Інші доходи

Інші доходи, які не були відображені у рядках 1.1–1.10 Звіту

Видатки

Рядок 2.1 сума видатків (витрат) бюджетної установи (організації) за загальним фондом відповідно до затверджених в установленому порядку кошторисів

Суму касових видатків, які фактично здійснили у 2023 році за рахунок коштів загального фонду та провели з реєстраційних рахунків (як правило, зі звітів форми 2д, 2м, 4-4д)

Рядок 2.2 сума видатків (витрат) бюджетної установи (організації) за спеціальним фондом

Суму касових видатків, які фактично здійснили у 2023 році за рахунок коштів спеціального фонду та провели зі спеціальних реєстраційних рахунків (як правило, зі звітів форми 4-1д, 4-1м, 4-2д, 4-2м, 4-3д, 4-3м)

Рядок 2.4.1 благодійна допомога

Сума касових видатків за благодійними внесками, грантами, дарунками (як правило, зі звіту форми 4-2д, 4-2м)

Рядок 2.4.2 ГД гуманітарна допомога

Використання гуманітарної допомоги, спочатку заповнюють Додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Рядок 2.6 Інші видатки (витрати)

Сума витрат, які не були відображені у рядках 2.1–2.5 Звіту

Кінцева частина

У кінцевій частині наводять відомості про:

  • наявність додатків до звіту (додаток ГД, додаток ВП, фінансова звітність);
  • види форм фінзвітності, яку додаємо до звіту;
  • доповнення до звіту (за наявності та необхідності);
  • дату подання звіту;
  • відомості про осіб, які підписали звіт.

Зразок заповнення звіту

Зразок звіту неприбуткових організацій

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ЗВІТУ

Як виправити помилки

Неприбуткові організації виправляють помилки у звітності, як і раніше, – за допомогою уточнювального Звіту неприбуткової організації або у складі поточного Звіту за допомогою додатка ВП. Спеціальну частину такого звіту, відведену для виправлення помилок, заповнюйте лише у разі збільшення або зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток. Про це свідчать, власне, назви рядків 7-10 цього звіту.

Якщо виправлятимете помилки за допомогою уточнювального Звіту неприбуткової організації, доведеться сплатити так званий самоштраф – 3% суми недоплати. Якщо скористаєтеся додатком ВП до Звіту, який деталізує рядки 7-9, сума самоштрафу становитиме вже 5% недоплати.

Яку фінансову звітність подавати

Перелік форм фінансової звітності, які неприбуткові організації мають подати на виконання вимог пункту 46.2 ПК, наведено у самому Звіті неприбуткової організації.

У кінці цього Звіту блок «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків  – форм фінансової звітності» містить перелік фінансової звітності:

Неприбуткова організація проставляє позначки у тих графах таблиці, що відповідають назвам форм фінансової звітності, поданої разом зі Звітом.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді