Допорогові закупівлі: проведення аукціону в електронній формі

Проведення закупівель в електронному форматі набирає обертів. Для того щоб зрозуміти, як працює електронна система закупівель, окремі замовники почали проводити в ній і допорогові закупівлі. Одним із найважливіших етапів допорогової закупівлі є проведення аукціону в електронній формі. Про основні його правила й поговоримо.

Замовник під час допорогових закупівель в електронній системі закупівель, аби вибрати постачальника товарів, надавача послуги чи виконавця робіт, має керуватися Порядком здійснення допорогових закупівель, затвердженим наказом ДП «Зовнішторгвидав України» від 13.04.2016 № 35.

Нагадаємо, що допорогові закупівлі — це закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому та третьому частини першої статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ (далі — Закон про публічні закупівлі). Тобто є меншою 200 тис. грн. — для товарів і послуг, а також 1,5 млн. грн. — для робіт.

А для замовників-монополістів допороговою буде та закупівля, за якої предмет закупівлі вартує менше ніж:

  • 1 млн. грн. — для товарів і послуг;
  • 5 млн. грн. — для робіт.

Після того, як замовник розмістив в електронній системі закупівель оголошення про проведення допорогової закупівлі, сплив період уточнень відомостей про закупівлю і подання учасниками пропозицій, система переходить до найбільш значущого етапу допорогових закупівель — проведення електронного аукціону.

Допорогові закупівлі в системі: нові старі правила

Допорогові закупівлі: проведення аукціону в електронній формі
Оксана Соколоваголовний редактор журналу «Держзакупівлі»
Днями з’явився новий документ, що регламентує допорогові закупівлі в ProZorro. Документ — новий, а алгоритм проведення?

Загальні правила проведення аукціону в електронній формі

Якщо під час допорогової закупівлі подано більше однієї пропозиції, електронна система закупівель активує єдиний модуль «Аукціон».

Зауважимо, що в електронному аукціоні можуть брати участь лише учасники закупівлі. Тобто фізичні особи, у т. ч. фізичні особи — підприємці, юридичні особи (резиденти або нерезиденти), що подали тендерні пропозиції. Усі інші користувачі системи, і навіть замовник цієї закупівлі, можуть лише спостерігати за ходом аукціону у режимі онлайн.

Для кожного учасника закупівлі адміністратор електронної системи закупівель створює індивідуальну веб-сторінку. Надалі адміністратор відстежує підключення до цієї веб-сторінки учасників.

Натомість для користувачів адміністратор створює одну загальну сторінку. Той, хто спостерігає за перебігом аукціону в електронній формі, перебуваючи на цій сторінці, не має можливості подати цінову пропозицію.

До єдиного модуля «Аукціон» доступ зареєстрованим учасникам забезпечують авторизовані електронні майданчики.

Як дізнатися про початок аукціону в електронній формі

Електронна система закупівель автоматично призначає дату та час проведення аукціону в електронній формі.

Оскільки саме на авторизовані електронні майданчики покладено обов’язок забезпечити доступ зареєстрованих учасників до аукціону, як правило, вони й інформують користувачів електронної системи про наближення дати старту електронного аукціону.

Як потрапити на сторінку аукціону в електронній формі

Як зазначалося, проведенню електронного аукціону передує створення індивідуальних сторінок для кожного учасника закупівлі.

Далі авторизований електронний майданчик, через який учасник бере участь у закупівлі, надсилає йому індивідуальне посилання з адресою його сторінки аукціону. Окрім цього, авторизований електронний майданчик забезпечує конфіденційність цього посилання, адже воно є єдиним ідентифікатором учасника.

До речі, учасники закупівель мають можливість в електронній системі відстежувати інформацію про кількість підключень та IP-адреси, з яких відбулося підключення до їхньої індивідуальної сторінки. Це дає можливість кожному учаснику контролювати відсутність несанкціонованих підключень до його сторінки.

У момент старту модуля «Аукціон» авторизовані електронні майданчики отримують доступ до веб-сторінки аукціону і, відповідно, забезпечують доступ учасників до аукціону. Тобто, як ми вже говорили, учасники потрапляють на веб-сторінку, де проводитиметься аукціон.

На цій сторінці відображаються:

  1. номер аукціону;
  2. предмет закупівлі;
  3. номер учасника в аукціоні, що забезпечує анонімність участі;
  4. початкова цінова пропозиція кожного з учасників або початкова приведена ціна, якщо замовник використовує нецінові критерії оцінки;
  5. час до початку аукціону та/або ходу учасника.

Як можуть діяти учасники під час аукціону в електронній формі

Під час аукціону учасники можуть подавати свої цінові пропозиції відповідно до встановлених правил роботи електронної системи закупівель.

А працює електронна система закупівель під час аукціону за такими правилами.

Після старту аукціону система робить 5-хвилинну паузу і оголошує автоматично раунд. Усього під час електронного аукціону проводиться 3 раунди і, що важливо, правила кожного з цих раундів залишаються незмінними.

У кожному раунді учасники протягом 2 хвилин можуть зробити ставку, аби понизити свою ж попередню ставку. Сума такого пониження не має бути меншою за крок аукціону, який наперед визначив замовник.

Порядок подання ставок учасниками визначається від пропозиції з найвищої до найнижчої ціни/приведеної ціни, а для пропозицій з однаковими цінами/приведеними цінами — першою наданою пропозицією.

Наголосимо: учасник може протягом одного раунду аукціону один раз понизити ціну/приведену ціну своєї пропозиції не менше ніж на один крок від своєї попередньої ціни/приведеної ціни.

Водночас електронна система закупівель надає можливість тому учаснику, який зробив вибір раніше, внести зміни до завершення відведеного часу. Якщо ж учасник не зробив ставки протягом 2 хвилин, система приймає його попередню ставку. Далі можливість робити ставку передається наступному учаснику.

Після того, коли всі учасники протягом раунду аукціону в електронній формі зробили свої ставки, електронна система закупівель робить 2-хвилинну паузу.

А коли спливе 2 хвилини — оголошується наступний раунд.

Чи проводиться аукціон в електронній формі, якщо зареєстрований один учасник

Коли в електронній системі закупівель для певної допорогової закупівлі зареєструвався один учасник, то система автоматично переходить до процесу «Оцінка». Тобто, оминувши етап електронного аукціону, закупівлі присвоюється статус «Кваліфікація».

Насамкінець наведемо важливу вимогу частини третьої статті 12 Закону про публічні закупівлі. Вона передбачає, що під час проведення електронного аукціону авторизовані електронні майданчики повинні забезпечити:

  • рівний і вільний доступ до нього всім учасникам;
  • можливість здійснювати перегляд проходження електронного аукціону в інтерактивному режимі реального часу всім заінтересованим особам.
Тест про кошторис Знаєте, з чого почати? Перевірте себе — пройдіть тест із закупівель в електронній системі:
Пройти тест


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді