Новації для місцевих бюджетів

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Місцеві бюджети зазнали деяких новацій у 2021 році, серед яких зміни у розподілі освітньої субвенції, створення місцевих фінансових органів, поява субвенцій для забезпечення подачі кисню хворим на COVID-19, паливний акциз та деякі інші зміни. Про актуальні зміни та деякі цифри підтримки місцевих бюджетів 2021 – у цьому огляді.

Найбільші державні програми підтримки місцевих бюджетів

У 2021 році основними програмами, які реалізуються за рахунок коштів Державного бюджету для підтримки місцевих бюджетів є такі:Як спланувати бюджет територіальної громади: лайфхаки від експерта

  • освітня субвенція (100 млрд грн). Напрями – оплата праці педпрацівників у початкових школах, гімназіях, ліцеях, спецшколах, санаторних школах, спеціалізованих мистецьких школах та ін.;
  • субвенція, спрямована на будівництво та ремонт доріг (18 млрд 101 млн грн);
  • базова дотація (16 млрд грн);
  • додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров’я (5 млрд 900 млн грн);
  • субвенція на підтримку окремих закладів освіти та окремих заходів у системі охорони здоров’я (3 млрд 74 млн грн). Серед них держпрограми соцзахисту та соцзабезпечення дитячих будинків-інтернатів, навчання та влаштування на роботу осіб з інвалідністю, будинки-інтернати для громадян похилого віку, забезпечення судово-психіатричної експертизи.

Освітня субвенція з інформаційними довідками та оновленою формулою

Щодо освітньої субвенції сталися такі зміни:

  • оновлення формули розподілу. У механізм визначення коефіцієнтів приведення та розрахунку наповнюваності класів додано критерії щільності та чисельності населення відповідної територіальної громади та відсоток населення, яке проживає у сільській місцевості. Причина змін – завершення адміністративно-територіальної реформи та збільшення посадових окладів у педпрацівників, яке сталося 1 січня та ще буде 1 грудня 2021 року. Оновлення відбулося на основі постанови Кабміну від 17.03.2021 р. № 209;

  • впровадження інформаційної довідки щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції від МОН. Така довідка дає розуміння особливостей розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами. У ній є огляд розподілу субвенції, починаючи з 2016 року, підсумки розподілів та розрахунок її обсягів, є перелік закладів загальної середньої освіти з даними щодо співвідношення фактичної наповнюваності класів до розрахункової, а також графічна інформація по розподілу.

У якості прикладу наводимо таку інформаційну довідку для Чернігівської територіальної громади на 2021 рік. Усі довідки є на сайті МОН.

Паливний акциз – до місцевих бюджетів

Так, частина акцизу з пального, яке виробляється або ввозиться в Україну тепер направляється до місцевих бюджетів. Частина – це 13,44%. При цьому таке зарахування має здійснюватися:

  • січень-червень 2021 – пропорційного обсягу реалізації пального на території за друге півріччя 2020 року;
  • липень-грудень 2021 – пропорційно обсягу реалізованого пального на відповідній території за перше півріччя.

Детальніше з правилами розподілу можна ознайомитися у Порядку зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування, який затверджений постановою Кабміну від 17.03.2021 р. № 232.

Місцеві фінансові органи – тепер обов’язково

Зараз сільські, селищні, міські (міст районного значення) голови не можуть забезпечувати виконання функцій місцевого фінансового органу, якщо такий орган не створений за законом. Тобто у структурі територіальних громад ОМС мають створити не тільки виконавчі органи, але й фінансові органи. Ця зміна сталася на основі Закону “Про внесення змін до Бюджетного кодексу” від 17.09.2020 р. № 907.

Місцеві фінансові органи виконують функції складання, виконання місцевих бюджетів, контролю за витрачанням коштів розпорядниками бюджетних коштів та інші функції з управління місцевими бюджетами.

Освітня та киснева COVID-субвенція

У 2021 році була виділена субвенція з Держбюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з COVID-19 та його наслідками для навчального процесу у закладах загальної середньої освіти. Порядок та умови розподілу даної субвенції містить постанова Кабміну від 21 квітня 2021 р. № 403.

Також є окремі субвенції на забезпечення подачі кисню у закладах охорони здоров’я найбільш вражених пандемією регіонів. Так, для Івано-Франківської області порядок та умови такої субвенції затверджено постановою Кабміну від 17 березня 2021 р. № 221.

Соціально-економічні субвенції місцевим бюджетам

У 2021 році є субвенція, спрямована на заходи соціально-економічного розвитку, яка виділена розпорядженням Кабміну від 19 травня 2021 р. № 468-р. Серед таких заходів будівництво спортивних майданчиків, капітальний ремонт об’єктів, реконструкція будівель і систем водопостачання, реставрація пам’яток культури, придбання комп’ютерної та копіювальної техніки для лікарень-КНП, реалізація заходів енергозбереження, придбання різного медичного обладнання для лікарень-КНП.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді