Матеріальна допомога: гарантії та обмеження

Матеріальна допомога на оздоровлення, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань — кому, яку, коли надавати? Про це — у статті

Працівники бюджетної сфери мають право на матеріальну допомогу. Вона буває обов’язковою та необов’язковою. Під обов’язковою матеріальною допомогою слід розуміти допомогу, виплату якої гарантує законодавство. До неї належить матеріальна допомога на оздоровлення для певної категорії працівників. Зазвичай розмір обов’язкової допомоги є фіксованим і не залежить від рішення керівника установи. Необов’язкову допомогу виплачують лише за наявності коштів і її розмір залежить від рішення керівника. Це може бути, наприклад, допомога для вирішення соціально-побутових питань. Якщо окремим працівникам виплату матеріальної допомоги на оздоровлення законодавство гарантує, то на соцпобут — лише передбачає.

Кому та яку допомогу законодавство гарантує, а яку передбачає — розглянемо далі.

Зразок наказу про надання матеріальної допомоги

На оздоровлення

Матеріальну допомогу на оздоровлення (оздоровчі) виплачують, коли надають щорічну відпустку. Якщо відпустку ділять на частини, допомогу на оздоровлення можна надавати до будь-якої частини відпустки за заявою працівника (лист Мінсоцполітики від 19.09.2017 № 2416/0/101-17). Таку виплату проводять один раз на рік. Для певної категорії бюджетників ця виплата обов’язкова, а для деяких — ні.

Кому і в якому розмірі законодавство гарантує виплату оздоровчих

Військовослужбовцям оздоровчі надають, якщо вони вибувають у щорічну основну відпустку повної тривалості або беруть другу частину щорічної основної відпустки (у тому числі в дозволених випадках за невикористану відпустку за минулі роки) або без вибуття у відпустку (за їх рапортом протягом поточного року).

Необов’язкова. Працівники, яким держава не гарантує виплату оздоровчих, все ж можуть отримати таку виплату. Адже керівники бюджетних установ мають право в межах кошторисного фонду заробітної плати надавати матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення. Однак є одне обмеження — сума усіх видів матеріальної допомоги на рік не повинна перевищувати один посадовий оклад, крім матеріальної допомоги на поховання (пп. «б» п. 4 Постанови КМУ від 30.08.2002 № 1298).

ВИ МАЄТЕ ЦЕ ЗНАТИ

5 ПРАВИЛ ДЛЯ ВИПЛАТИ МАТДОПОМОГИ

1. Порядок, умови, коло осіб, яким виплачують матеріальну допомогу, потрібно фіксувати у колективному договорі (лист Мінсоцполітики від 21.07.2015 № 409/13/116-15).

2. Матеріальну допомогу на оздоровлення надають до щорічної відпустки. У разі поділу відпустки на частини, допомогу на оздоровлення можна надавати до будь-якої частини відпустки за заявою працівника (лист Мінсоцполітики від 19.09.2017 № 2416/0/101-17).

3. Матеріальну допомогу на оздоровлення виплачують один раз на рік.

4. Матеріальну допомогу в розмірі посадового окладу слід виплачувати з урахуванням підвищень.

5. Керівникам та їхнім заступникам матеріальну допомогу виплачують за рішенням органу вищого рівня. Головам обласних, районних і районних у містах рад, їхнім заступникам, сільським, селищним і міським головам — за рішенням відповідної ради. Секретарям сільських, селищних, міських рад, заступникам сільських, селищних, міських голів, керуючим справами (секретарям) виконкомів, старостам — за рішенням сільського, селищного, міського голови.

Для вирішення соціально-побутових питань

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань є необов’язковою виплатою. Її виплату законодавство не гарантує, а лише передбачає можливість. До того ж не визначає фіксованого розміру, а лише обмежує граничним. Матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань виплачують за заявою працівника у разі скрутного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою та в інших випадках. Рішення про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань ухвалює керівник виходячи з обставин, які працівник виклав у заяві, за наявністю коштів на це. За яких умов надавати таку допомогу та у якому розмірі, слід обов’язково передбачити у колективному договорі чи положенні про оплату праці.

Кому і в якому розмірі можна виплачувати допомогу на соцпобут

Якщо установа має кошти, іншим працівникам також можна надавати матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань відповідно до підпункту «б» пункту 4 Постанови № 1298. Утім лише за умови, що її розмір разом із оздоровчими не перевищуватиме одного посадового окладу на рік. Тобто керівник установи, за наявності коштів, може надати одному працівнику матеріальну допомогу і на оздоровлення, і для вирішення соціально-побутових питань. Утім сума обох допомог не має перевищувати розмір посадового окладу цього працівника (лист Мінсоцполітики від 27.05.2019 № 73/0/205-19).

Деяким бюджетникам все ж таки може пощастити отримати дві матеріальні допомоги у максимальних розмірах, а деяким — ні.

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ >>>


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді