Розрахунок грошової допомоги при виході у відпустку

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Які виплати, надбавки та доплати включати у розрахунок матеріальної допомоги на оздоровлення. Розрахунок грошової допомоги держслужбовцям та іншим бюджетникам при виході у відпустку – тема даної консультації.

Калькулятор стажу державної служби, служби в ОМС та приведеної дати

Про оздоровчі держслужбовців та інших бюджетників

При виході у відпустку державним службовцям окрім відпускних ще й нараховуються так звані “оздоровчі”. У тім вони офіційно називаються просто – “грошова допомога”. Без згадки про оздоровлення, але всі смислове наповнення даної допомоги розуміють саме як “оздоровчі”. Їх розмір – середньомісячна заробітна плата держслужбовця. Підстава для її нарахування – ст. 57 Закону “Про державну службу від 10.12.2015 р. № 889 (далі – Закон про держслужбу).

Для порівняння аналогічна виплата при виході у щорічну відпустку є педагогічних, науково-педагогічних, медичних працівників, а також працівників закладів культури. Одна вона прямо так і називається “допомога на оздоровлення”. Є вона і у найближчих за суттю роботи до держслужбовців – службовців органів місцевого самоврядування. Одна в усіх цих категорій працівників-бюджетників допомога виплачується у розмірі посадового окладу. Про це мова йде, наприклад у ст. 57 Закону “Про освіту” від 05.09.2017 р. № 2145, ст. 21 Закону “Про службу в органах місцевого самоврядування” від 07.06.2001 р. № 2493.

☛ Держслужбовець при виході у щорічну відпустку отримує оздоровчі у розмірі середньої зарплати

З окладом у згаданих бюджетників усе просто – він визначений штатним розписом та відповідними постановами Кабміну. А у держслужбовців – середня, а значить її слід порахувати. Як же порахувати середньомісячну зарплату держслужбовця для оздоровчих?

Розрахунок допомоги на оздоровлення держслужбовця

Якщо мова йде про середньомісячну зарплату, то питань у розрахунку два – за скільки місяців рахувати та які виплати включати? Для розрахунку середньої у даному випадку керуватися слід Порядком обчислення середньої заробітної плати, постанова Кабміну від 08.02.1995 р. № 100 (далі – Порядок № 100). Так, це той самий Порядок № 100, який використовуємо й при розрахунку відпускних та випадків оплати збереження заробітку.

Правила розрахунку такі:

  • розрахунковий період беремо 2 місяці. Чому? Прямо про дану ситуацію з оздоровчими Порядок № 100 “мовчить”. Однак у п. 2 Порядку № 100 сказано, що в усіх інших випадках (крім відпускних та їх компенсацій) середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи які передують місяцю, в якому сталася подія, за яку здійснюється виплата;

  • до виплат включаємо ті ж самі доходи, що й при розрахунку відпускних. Виняток – виплати за час збереження середнього заробітку. Приклади таких виплат у держслужбовців: відпускні, допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, оплата днів виконання державних і громадських обов’язків, оплата вимушеного прогулу, а також декретні (див. останній абз. п. 3 Порядку № 100). Однак у держслужбовців у цьому переліку не буде оплати днів відрядження, так як звичайні робочі дні, а не середньої (ч. 5 ст. 42 Закону про держслужбу).

☛ Основа розрахунку – середньоденна, яка рахується за 2 попередніх місяці

Сам же алгоритм розрахунку допомоги на оздоровлення тоді буде такий:

  1. знайти середньоденну зарплату знаходимо діленням виплат за 2 місяці розрахункового періоду на кількість відпрацьованих робочих днів за ці 2 місяці (абз. 1 п. 8 Порядку № 100);

  2. знайти середньомісячну кількість робочих днів – ділимо на 2 сумарне число робочих днів за останні 2 календарних місці згідно з графіком роботи установи (абз. 3 Порядку № 100);

  3. знаходимо середньомісячну зарплату шляхом множення середньоденної зарплати на знайдену середньомісячну кількість робочих днів (див. крок 2, абз. 4 Порядку № 100).

Якщо маємо справу з новоприйнятим держслужбовцем, у якого ще немає 2-х місяців роботи, то беремо виплати за фактично відпрацьований час (див. приклад 3). Якщо ж узагалі не відпрацьовано жодного дня – у розрахунок беремо посадовий оклад (абз. 3 п. 4, абз. 2 п. 8 Порядку № 100). Наприклад, це можливо коли працівниця щойно вийшла з декрету й одразу вирішила піти у відпустку.

Надбавки і розрахунок середньої зарплати

    Щодо надбавок і доплат, то всі вони враховуються за тими ж правилами, що й при розрахунку відпускних. Премії теж. Наприклад, враховується надбавка за інтенсивність праці. Ніяких підстав її виключати при розрахунку оздоровчих немає.

    ☛ Усі надбавки, доплати, премії включаються у розрахунок оздоровчих за тими ж правилами, що й для відпускних

    Розбіжність у місяцях нарахування й виплати надбавок

    Затримка у виплаті надбавок і доплат, премій – це не поодиноке явище. Бувало у житті бюджетників й таке, що певні урядові рішення вводили надбавки й доплати “заднім числом”. Тобто можлива навіть ситуація, коли надбавка фактично нарахована й виплачена в одному місяці, а стосується по документам попереднього. Подібна ситуація можлива з преміями. Наприклад, працівник виходить у відпусту на початку липня, а йому нараховують у липні й виплачують премію за червень. Причина – наказ на преміювання зробили й датували липнем.

    ☛ Усі виплати включаються до того місяця, за який вони нараховані

    Правило тут одне – надбавка, доплата, премія тощо відноситься до того місяця, за який вона нарахована. У наведеній ситуації з премією, якщо працівник уже вийшов у відпустку, то доведеться йому перерахувати й відпускні, й допомогу на оздоровлення. Адже премія збільшить доходи червня – місяця, який входить у розрахунковий період. Це є наслідком абз. 2 п. 3 Порядку № 100. Аналогічних роз’яснень на прикладі премій дотримується й Мінекономіки у своїх прикладах розрахунку середньої.

    Розрахунок грошової допомоги при виході у відпустку
    ОЛЕНА МАКАРУК,головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків Міністерства освіти і науки України
    Педпрацівники отримають нові доплати та підвищення посадових окладів. З’ясуємо, які розміри, порядок та умови встановлення підвищень і доплат у державних та комунальних закладах освіти

    Обов’язковість допомоги на оздоровлення

    Оздоровчі при виході у відпустку обов’язкові. Установа не може обмежити працівника у такому праві. Також і сам працівник не може відмовитися від такої допомоги, наприклад за своєю заявою. Оздоровчі мають бути заплановані у кошторисі установи як обов’язкова виплата. За порушення будуть такі ж штрафи, як і за невиплату зарплати.

    ☛ Допомога на оздоровлення – обов’язкова виплата, яку не можна скасувати чи зменшити

    Інша справа – працівник узагалі не пішов у щорічну відпустку протягом року. Таке буває. Якщо він потім наступного року використовує цю відпустку за минулий рік, то тут уже виплачувати чи ні оздоровчі вирішує керівник установи. Є роз’яснення такої ситуації у листі Мінпраці від 19.07.2010 р. № 671/13-84-10. За ним виплата залежить від:

    • наявності економії фонду оплати праці;
    • така виплата можлива без утиску для інших працівників.

    Якщо такі умови не дотримуються, то керівник вправі відмовити у оздоровчих. Однак тоді працівнику має скористатися оздоровчими з поточного року. Їх обмежити уже не можна.

    Стаж роботи, догани і оздоровчі

    Стаж роботи та допомога на оздоровлення ніяк не пов’язані. Навіть новоприйнятий працівник при виході у відпустку має право на таку допомогу.

    Щодо догани, то оздоровчі не вважаються заходом заохочення, тобто їх не слід розглядати як різновид премії чи якусь доплату/надбавку. Це елемент соціального захисту держслужбовців і ст. 57 Закону про держслужбу має лише одну умову – вихід у щорічну основну відпустку. Керівник не може обмежити працівника у виплаті йому оздоровчих чи зменшити їх суму від законодавчо встановленого рівня.

    ☛ З 1-го робочого дня новоприйнятий держслужбовець має право на оздоровчі

    Перехідні відпускні та допомога по оздоровленню

    Перехідна відпустка – відпустка, що починається в одному місяці та закінчується в іншому – ніяк не впливає на розрахунок допомоги на оздоровлення. Допомога рахується по виплатах за 2 місяці, які передують місяцю виходу у відпустку й не перераховується.

    ☛ Тривалість відпусток не впливає на розрахунок оздоровчих

    Нарахування оздоровчих, якщо відпусток на рік декілька

    Допомога на оздоровлення надається один раз на рік і це може бути будь-яка частина щорічної основної відпустки. Якщо працівник використовує таку відпустку частинами, то це може бути будь-яка її частина. Яка? Це має вирішити сам працівник, коли пише заяву на відпустку. Як правило, це більша (основна) частина щорічної основної відпустки (мінімум – 14 календарних днів). Однак законодавчих вимог платити допомогу лише до більшої (основної) частини відпустки немає.

    ☛ Оздоровчі – лише один раз на рік

    Оздоровчі перед звільненням

    Так як допомога на оздоровлення не прив’язки до якоїсь певної частини щорічної відпустки, то може бути нарахована й при виході у відпустку перед звільненням. Однак при нарахуванні компенсації відпускних оздоровчі не нараховуються, так як у ст. 57 Закону про держслужбу мова йде саме про відпустку, а не відпускні. Отже, при звільненні працівнику краще спочатку піти у відпустку, якщо оздоровчі йому у році звільнення ще нараховувалися.

    ☛ При компенсації відпускних допомога на оздоровлення не нараховується

    Розрахунок грошової допомоги при виході у відпустку
    АНДРІЙ ДУДНІК,експерт Експертус: Головбух
    На період дії воєнного стану свята і неробочі дні скасували. Як це вплине на розрахунок відпускних та лікарняних — у статті

    Приклади розрахунку оздоровчих держслужбовцям

    Розглянемо далі розрахунок на прикладах.

    Приклад 1 (проста ситуація). Держслужбовець за своєю заявою отримав щорічну основну відпустку (за графіком) з 05 липня 2021 року на 30 календарних днів. У заяві було також вказано про виплату грошової допомоги на оздоровлення відповідно до ст. 57 Закону про держслужбу.

    Дані для розрахунку такі:

    Види виплат, кількість днів та інші дані для розрахункуМісяці розрахункового періоду
    травень 2021червень 2021
    оклад (спеціаліст держоргану В3, 4-й рівень ієрархії);4670,004670,00
    всього зарплата за місяць, грн:5337,007749,18
    • оплата за посадовим окладом;
    4670,004670,00
    • доплата за ранг (9-й);
    200,00200,00
    • надбавка за вислугу років (10%, 3 роки);
    467,00467,00
    • місячна премія (0,5 окладу), місяць нарахування та виплати співпадає;
    2335,00
    • індексація заробітної плати.
    77,18
    тривалість місяців розрахункового періоду:
    • кількість календарних днів у місяці
    3130
    • кількість робочих днів у місяці згідно з графіком роботи установи
    1820
    • кількість відпрацьованих робочих днів у місяці
    1820

    Розрахунки й пояснення:

    • розрахунковим періодом у даному разі є травень-червень 2021 року;
    • кількість відпрацьованих робочих днів = 18 + 20 = 38 днів;
    • середньоденна зарплата = (5337 + 7749,18)/38 = 13086,18/38 = 344,37 грн;
    • середньомісячна кількість робочих днів = (18 + 20)/2 = 19 днів;
    • грошова допомога на оздоровлення = 344,37 грн × 19 = 6543,03 грн.

    Приклад 2 (є лікарняні та оплата днів відрядження). Держслужбовець за своєю заявою отримав щорічну основну відпустку (за графіком) з 05 липня 2021 року на 30 календарних днів. У заяві було також вказано про виплату грошової допомоги на оздоровлення відповідно до ст. 57 Закону про держслужбу.

    Дані для розрахунку такі:

    Види виплат, кількість днів та інші дані для розрахункуМісяці розрахункового періоду
    травень 2021червень 2021
    • оклад (спеціаліст держоргану В3, 4-й рівень ієрархії);
    4670,004670,00
    всього зарплата за місяць, грн:3910,067749,18
    • оплата за посадовим окладом;
    3372,784670,00
    • доплата за ранг (9-й);
    200,00200,00
    • надбавка за вислугу років (10%, 3 роки);
    337,28467,00
    • місячна премія (0,5 окладу), місяць нарахування та виплати співпадає;
    2335,00
    • індексація заробітної плати.
    77,18
    Лікарняні (5 днів)750,00
    тривалість місяців розрахункового періоду:
    • кількість календарних днів у місяці
    3130
    • кількість робочих днів у місяці згідно з графіком роботи установи
    1820
    • кількість відпрацьованих робочих днів у місяці
    1320
    • кількість днів перебування у відрядженні
    3

    Розрахунки й пояснення:

    • розрахунковим періодом у даному разі є травень-червень 2021 року;
    • лікарняні – у розрахунок не включаємо, так як це виплата за невідпрацьований час;
    • оплата днів відрядження у держслужбовців на розрахунок не впливає. Їх оплата входить до оплати за посадовим окладом;
    • кількість відпрацьованих робочих днів = 13 + 20 = 33 дні;
    • середньоденна зарплата = (3910,06 + 7749,18)/33 = 13086,18/33 = 353,31 грн;
    • середньомісячна кількість робочих днів = (18 + 20)/2 = 19 днів;
    • грошова допомога на оздоровлення = 353,31 грн × 19 = 6712,89 грн.

    Сума оздоровчих вийшла навіть трохи більшою, аніж у прикладі 1.

    ☛ Лікарняні, декретні, відпускні у розрахунок допомоги на оздоровлення не включаються

    Приклад 3 (робота менше 2-х місяців). Держслужбовець (мати 5-річної дитини) за своєю заявою отримала щорічну основну відпустку (за графіком) з 05 липня 2021 року на 30 календарних днів. У заяві було також вказано про виплату грошової допомоги на оздоровлення відповідно до ст. 57 Закону про держслужбу. Однак працює в установ він лише з 24 травня 2021 року.

    Дані до розрахунку:

    • нарахована заробітна плата за фактичний час роботи (з 1 червня по 30 червня 2021 року) – 5700 грн. Виплати за фактичний час рахуються з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, в якому надається відпустка (застосовуємо правило п. 2 Порядку № 100);
    • кількість відпрацьованих робочих днів з 1 червня по 30 червня 2021 року – 20 днів;
    • кількість робочих днів за графіком установи у червні 2021 року – 20 днів.

    Розрахунки й пояснення:

    • середньоденна зарплата = 5700/20 = 285 грн;
    • грошова допомога = 285×20 = 5700 грн.

    У даному випадку сума допомоги співпадає з сумою зарплати за червень 2021. Однак, якщо вона відпрацювала у червні 2021 лише 17 днів (3 дні – лікарняний), за такої ж суми зарплати, то матимемо:

    • середньоденна зарплата = 5700/17 = 335,29 грн;
    • грошова допомога = 335,29×20 = 6705,80 грн.

    Приклад 4 (розбіжність у місяцях нарахування та виплати премій). Працівнику з прикладу 1 щомісячну премію, яка є у вихідних даних, нарахували за наказом 06 липня 2021 року – 2335,00. Тобто уже після виходу у відпустку та отримання відпускних і допомоги на оздоровлення у сумі (без врахування премії). Оздоровчі без врахування премії вийшли 5375,67 грн. Бухгалтеру нічого не залишається як донарахувати відпускні та оздоровчі. По оздоровчим різниця – 1167,36 грн (= 6543,03 –5375,67). Якщо у документах значиться, що це премія за роботу у червні – місяць її нарахування (червень чи липень) значення не має. Премію все одно включаємо у червень – місяць розрахункового періоду.

    Оподаткуванні допомоги на оздоровлення

    Допомога на оздоровлення належить до систематичної матеріальної допомоги, яка надається на постійній основі всім держслужбовцям. Через це вона є частиною заробітної плати й оподатковується так, як заробітна плата (див. пп. 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, наказ Держстату від 13.01.2004 р. № 5). У Додатка Д1 і 4ДФ Податкового розрахунку оздоровчі ніяке не відокремлюються й входять до суми заробітної плати за місяць. ПДФО, ВЗ та ЄСВ нараховуються як на зарплату.

    20

    акція на передплату журналів для бухгалтерів

    Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

    Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

    Останні новини

    Усі новини

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді