Толеранс в договорах про закупівлю

Іноді сторонам договору важко точно визначити кількість чи об›єм поставленого товару. У такій ситуації постачальник просить застосувати в договорі про закупівлю толеранс. Чи не буде це порушенням Закону про закупівлю?
Толеранс у закупівлях: використати НЕ МОЖНА ігнорувати

ВАСИЛЬ ЛУЦИК,

юрист, Київ

Щоб визначити кількість/об’єм товару, щодо якого можливі відхилення, постачальник просить використати поняття «толеранс» в договорах про закупівлю. Як вчиняти замовнику? Адже обсяги закупленого можна зменшувати лише у випадках, визначених частиною 5 статті 41 Закону № 922.

Єдиний закупівельний словник 2020 автоматизований ►►►

За загальним правилом сторони договору вільно укладають договір про закупівлю товарів, вибирають контрагента та визначають умови договору з огляду на акти цивільного законодавства, звичаї ділового обороту, вимоги розумності та справедливості.

Ця свобода договору про закупівлю товарів іноді породжує труднощі для закупівельників. Наприклад, коли учасник або переможець процедури закупівлі вимагає внести до тексту договору спеціальні умови та терміни, а вони неврегульовані вітчизняним законодавством.

Такою є умова договору про толеранс обсягу (кількості) закупівлі. Для того щоб зрозуміти, як у цій ситуації бути замовнику, розгляньмо детальніше і саме поняття, і те, коли умову про нього можна використовувати та як прописати толеранс в договорі.

Толеранс - це...

Поняття «толеранс» (англ. tolerance) спочатку може видатися незнайомим. Однак кожен з нас стикався з ним чи не щодня. У договорах про закупівлю толеранс застосовують до...

Як прописати толеранс в договорі

Існують об’єктивні ситуації, коли без толерансу в договорах не обійтися. За певних умов застосовувати толеранс можна й у договорах про закупівлю. Коли та як це можна втілити?

ЗРАЗКИ УМОВ ТОЛЕРАНСУ У ДОГОВОРАХ ПРО ЗАКУПІВЛЮ

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Держзакупівлі»



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді