Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

Замовникам складно самотужки розібратися з тим, як працює ринок електроенергії в Україні 2020. Звідси й проблеми в закупівлях. Тож перш ніж закуповувати електроенергію, варто опанувати правила роботи ринку та розрахунку ціни

Правильна відповідь на запитання у FB - "електроенергія". Грайте з нами далі!

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

ВАЛЕНТИН ТИЩЕНКО,

технічний експерт, консультант з публічних закупівель електроенергії, Київ

Новий ринок електроенергії в Україні працює з 01.01.2019. З того часу споживачі отримали можливість зменшення тарифу на активну електроенергію завдяки конкуренції. Та всупереч порядку функціонування нового ринку чимало замовників нині закуповують активну електричну енергію за фіксованим тарифом. А отже, ризикують:

  • укласти договір з постачальником, який запропонував демпінгову ціну. Це може призвести до банкрутства постачальника та в підсумку замовник може потрапити до постачальника «останньої надії» (ПОН). А у ПОН ціна на електроенергію значно вища, ніж у постачальників на ринку;
  • отримати завищену ціну електричної енергії від постачальника. Адже постачальник у пропоновану ціну на активну електроенергію за фіксованим тарифом включатиме свої ризики;
  • регулярно укладати додаткові угоди до договору про закупівлю на збільшення ціни. Це неправомірно;
  • отримати відмову постачальника зменшити ціну в договорі у разі її коливання на ринку електроенергії. Це зумовлює безпідставні витрати бюджетних коштів.

Убезпечить замовників від цих та інших ризиків розуміння того, як працює наразі ринок електроенергії, як отримати високу конкуренцію на тендері та вигідну ціну, як уникнути тиску з боку постачальника під час виконання договору та потреби укладати неправомірні додаткові угоди.

Запитань щодо закупівлі електроенергії багато, тому розділимо наші відповіді на три частини. Пояснимо:

Формування ціни на електроенергію 2020

Концепція нової моделі ринку полягає в тому, що система закуповує найдорожчу електроенергію в останню чергу. Тож виробники змагаються як за ціну, так і за обсяг.

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Коли з’являються небаланси

Зазвичай постачальник закуповує електроенергію на сегментах ринку за погодинним прогнозним графіком споживання, який надає/формує споживач або постачальник. Якщо ж споживач відхиляється від графіка споживання — фактичний графік споживання ≠ плановому, то з’являються небаланси. У такому разі постачальник змушений або викупити додаткові обсяги електроенергії дорого, або продати надлишки дешево.

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

Як зменшити оплату за небаланс

Закупівлі електроенергії та природного газу: як та коли вносити зміни до договору

Здається, що закупівлі природного газу та електроенергії вже не мають викликати непорозумінь у замовників. Утім наприкінці року їх лише більшає. Допоможемо розібратися з окремими запитаннями.

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

ПЕРЕЙТИ до ВІДПОВІДЕЙ ►►►

Що врахувати в технічному завданні для закупівлі електроенергії

Ринок електроенергії нині складається з окремих сегментів, на яких електроенергію купують і продають щогодини. Відповідно, й ціна за активну електроенергію на них формується кожну годину. Що буде, якщо замовник цього не враховуватиме й надалі буде закуповувати електроенергію за фіксованим тарифом за 1 кВт/год?

Покажемо проблеми замовника, що закупив електроенергію за фіксованою ціною.

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

Які вихідні дані потрібні для закупівлі

Для того щоб якісно та економно провести закупівлю, насамперед зберіть вихідні дані про споживання електроенергії вашою організацією. Для цього підготуйте відповіді на 7 запитань.

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

ОТРИМАТИ ВІДПОВІДЬ ►►►

Як сформувати формулу

Уявімо, що ми зібрали всі вихідні дані закупівлі. Тепер настав час розробити формулу, за якою рахують тариф з огляду на правила роботи нової моделі ринку. Наша формула матиме такі складники

Як має розраховувати тариф постачальник

Нам потрібно виявити учасника з найменшою маржею. Адже ціни на закупівлю активної електричної енергії на РДН та регламентовані тарифи на передачу й розподіл у всіх постачальників однакові. Тож перевірте ціни учасників на відповідність нашій формулі.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Держзакупівлі»



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді