Уряд розширить перелік держорганів, уповноважених засвідчувати офіційні документи

Відповідно до рішення КМУ з 1 січня 2023 року розширюється перелік державних органів, які уповноважені проставляти штамп «Апостиль» на офіційних документах, виданих органами України та призначених для використання на території іноземних держав.

Уряд розширить перелік держорганів, уповноважених засвідчувати офіційні документи

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Повноваження проставляти апостиль на документах у сфері своєї компетенції надають МВД, Державній міграційній службі і ДПС. Водночас уточнюють, які типи документів продовжуватимуть засвідчувати апостилем МЗС, Мін’юст і МОН.

Нова процедура дасть змогу комплексно вдосконалити офіційне засвідчення документів, що їх використовують за межами України, оптимізувати порядок, за яким фізичним та юридичним особам надають послуги у зазначеній сфері, мінімізувати логістичні ускладнення, часові та фінансові витрати заявників, які зможуть оформлювати необхідні їм документи у профільних органах та водночас їх засвідчувати апостилем.

Тож із наступного року апостиль проставлятимуть:

  • МВС — на документах, що їх видають МВС та його територіальні органи з надання сервісних послуг, окрім документів стосовно сфери освіти й науки;
  • МОН — на документах, що їх видають МОН, центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовує та координує Кабмін, їх територіальні органи, заклади освіти, підприємства, установи та і організації, що надають послуги у сфері освіти й науки або провадять іншу діяльність, пов’язану з наданням таких послуг;
  • Мін’юст — на документах, що їх видають органи юстиції, суди, державні архівні установи, органи виконання покарань та пробації, а також на документах, що оформлюють нотаріуси;
  • Державна міграційна служба — на документах, що їх видають Державна міграційна служба, її територіальні органи і територіальні підрозділи і які стосуються сфери міграції (імміграції та еміграції), у т. ч. протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів;
  • ДПС — на документах, що їх видають ДПС та її територіальні органи;
  • МЗС — на всіх інших видах документів.

Проставлений на документах апостиль засвідчує справжність підпису, статус особи, яка підписала документ, та у відповідному випадку автентичність відбитку печатки або штампа, якими скріпили документ.

За матеріалами Урядового порталу


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Міжбюджетні трансферти – облік

Як правильно відобразити в обліку ОТГ міжбюджетні трансферти, як задокументувати операції з їхньої передачі та які субрахунки використовувати - експертний досвід.
9560

Переоцінка основних засобів: проводки

В балансі бюджетної установи усі активи, у т. ч. основні засоби, визнають за вартістю придбання, яка з часом змінюється. І тоді потрібна переоцінка основних засобів.
17585

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2904

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді