Як органи місцевого самоврядування використовуватимуть кошти спецфонду

ВРУ зареєструвала проєкт закону, який розробив Мінрегіон, «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень» від 01.06.2022 № 7426.

Як органи місцевого самоврядування використовуватимуть кошти спецфонду

✔ ЯК ПЕРЕДАТИ ДЕРЖМАЙНО НА ПОТРЕБИ ЗСУ

Як раніше пояснювали у міністерстві, на рахунках спецфонду місцевих бюджетів накопичилися чималі гроші, які мають цільове призначення, наприклад:

  • кошти екологічного податку, які мають спрямовувати на природоохоронні заходи;
  • кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісового виробництва;
  • концесійні платежі;
  • надходження від продажу земель несільськогосподарського призначення;
  • надходження від продажу основного капіталу.

В умовах війни громади могли б спрямувати ці гроші на інші, більш нагальні потреби. Але чинне законодавство цього не дозволяє. Тому Мінрегіон і виступив з такою законодавчою ініціативою.

Законопроєкт передбачає:

  • скасувати на період дії воєнного стану обмеження проводити видатки за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету, які визначає частина друга статті 85 Бюджетного кодексу України;
  • надати право місцевим державним, військовим, військово-цивільним адміністраціям, виконавчим комітетам сільських, селищних та міських рад передавати кошти зі спецфонду місцевого бюджету до загального фонду місцевого бюджету на підставі відповідного рішення (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів).

Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Міжбюджетні трансферти – облік

Як правильно відобразити в обліку ОТГ міжбюджетні трансферти, як задокументувати операції з їхньої передачі та які субрахунки використовувати - експертний досвід.
9563

Переоцінка основних засобів: проводки

В балансі бюджетної установи усі активи, у т. ч. основні засоби, визнають за вартістю придбання, яка з часом змінюється. І тоді потрібна переоцінка основних засобів.
17594

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2909

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді