Чи мають право на ПСП пенсіонери, які продовжують працювати

Податкова соціальна пільга може призначатися фізичній особі, яка одночасно із зарплатою отримує пенсію з Пенсійного фонду України.

ПСП для пенсіонерів

Калькулятор стажу

Стаття 169 Податкового кодексу визначає тих платників податків, які мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу. Ключова умова для надання податкової соціальної пільги — зменшується оподатковуваний дохід, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати.

Платник податку, в тому числі пенсіонер, що працює, має подати роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП.

Пільга не може бути застосована до:

  • доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;
  • заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;
  • доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Отже пенсіонер, який працює та отримує зарплату, має право на застосування ПСП зменшення оподатковуваного доходу на суму пільги.

Нагадаємо, що з 1 січня 2023 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2684 грн. Тож у 2023 році розмір:

ПСП 1342 грн (2684,00 грн × 0,5)
граничного доходу для застосування ПСП 3760 грн (2684,00 грн × 1,4)

За інформацією ДПС

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Винагорода за ЦПД у Податковому розрахунку

Уклали цивільно-правовий договір – як показати відомості в додатках Д5 та Д1, коли донарахувати ЄСВ до мінімальної бази, за якими правилами відобразити в додатку 4ДФ.
2462

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
81445

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює як державний, так і місцеві бюджети. Водночас від розміру цього податку залежить велична доходу працівників та громадян, які отримують дохід. Розглянемо яким буде податок на доходи фізичних осіб 2024 року, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
6992

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді