Одноразова відпустка при народженні дитини – тривалість та оплата

Державна служба України з питань праці пояснює, на які відпустки мають право працівники після народження дитини.
відпустка при народженні дитини

Калькулятор днів щорічної відпустки

Крім матері піти у відпустку для догляду за дитиною може і будь-який інший родич, який фактично доглядає за новонародженим. Ця норма діє з 9 травня 2021 року, коли набув чинності закон №1401-IX і урівняв права матері та батька у догляді за дитиною.

Також ст. 179 Кодексу законів про працю України та ст. 18 Закону України «Про відпустки» дозволяють за бажанням матері або батька одному з них надати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Законом закріплено й право підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

Якщо дитина потребує домашнього догляду, одному з батьків дитини в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Відпустки для догляду за дитиною можуть бути використані повністю або частинами також бабою, дідом чи іншими родичами дитини, які фактично здійснюють догляд за нею, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів. Про дострокове припинення такої відпустки особи повинні повідомити роботодавця не пізніш як за 10 календарних днів до дня дострокового припинення такої відпустки.

Додатково одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надається відповідно вимогами статті 77-3 КЗпП України та статті 19-1 Закону України «Про відпустки» наступним працівникам:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).
  • Відпустка при народженні дитини надається лише одній із зазначених у переліку осіб.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
99801

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
85441

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді