Хто є платниками рентної плати за користування надрами

Роз'яснення щодо об’єкту оподаткування та платників рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.

Хто є платниками рентної плати за користування надрами

Пошук по Класифікатору професій

Об’єктом оподаткування рентною платою за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, є обсяг підземного простору (ділянки) надр (така норма п. 253.3 ст.253 ПКУ):

  • для зберігання природного газу та газоподібних продуктів – активний об’єм зберігання газу в пористих чи тріщинуватих геологічних утвореннях (пластах-колекторах);
  • для зберігання нафти та інших рідких нафтопродуктів – об’єм спеціально створених та існуючих гірничих виробок (відпрацьованих і пристосованих), а також природних порожнин (печер);
  • для витримування виноматеріалів, виробництва і зберігання винопродукції, вирощування грибів, овочів, квітів та інших рослин, зберігання харчових продуктів, промислових та інших товарів, речовин і матеріалів, провадження інших видів господарської діяльності – площа підземного простору, що надана у користування в спеціально створених та існуючих гірничих виробках (відпрацьованих і пристосованих), а також природних порожнинах (печерах).

Платниками рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, є суб’єкти господарювання, які використовують надра для:

  • зберігання природного газу, нафти, газоподібних та інших рідких нафтопродуктів;
  • витримування виноматеріалів, виробництва і зберігання винопродукції;
  • вирощування грибів, овочів, квітів та інших рослин;
  • зберігання харчових продуктів, промислових та інших товарів, речовин і матеріалів;
  • провадження інших видів господарської діяльності.

Не є платниками рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, військові частини, заклади, установи і організації Збройних Сил України та інші військові формування.

Джерело: офіційний сайт ГУ ДПС у Київській області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Як сплачувати рентну плату за свердловину на балансі ОМС

Орган місцевого самоврядування, наприклад місцева рада чи її виконком, має на власному балансі артезіанську свердловину з видобутку питної води. Постає питання, а чи сплачується рентна плата за свердловину та чи потрібні якісь дозволи? Знайдемо відповідь на це цікаве питання.
2765

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді