Різниця між переміщенням та переведенням працівника

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці Держпраці роз’яснили в чому відмінності між переміщенням і переведенням та які правові наслідки при цьому виникають.

переведення працівника

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 КЗпП та в інших випадках, передбачених законодавством.

Не вважають переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або обладнанні у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором (ст. 32 КЗпП).

Роботодавцю законодавчо надано право без згоди працівника:

  • переміщати працівника в межах того ж підприємства на інше робоче місце;
  • переміщати працівника в інший структурний підрозділ – за умови, що структурний підрозділ знаходиться у тій же місцевості;
  • доручати роботу на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності і кваліфікації (посади).

Переведення відрізняється від переміщення тим, що у разі переведення, працівнику доручається або інша робота, або та ж сама, але на іншому підприємстві, або робота на цьому ж підприємстві, але в іншій місцевості. А при переміщенні працівник продовжує виконувати ту ж саму роботу, на тому самому підприємстві і в тій же місцевості, однак на іншому робочому місці, засобі праці чи іншому відділі.

Статтею 21 КЗпП визначено, що працівник має виконувати роботу, яка визначена в трудовому договорі. Тобто, роботодавець при здійсненні переміщення не може виходити за межі трудового договору. В цьому випадку право роботодавця обмежене умовами трудового договору.

У пункті 31 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 зазначено, що переміщення не може бути безмотивним, не обумовленим інтересами виробництва.

Також, Верховний Суд України у постанові від 01.11.2017 у справі № 6-1471цс17 роз’яснив, що норма статті 32 КЗпП трактує поняття «переміщення» у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Переміщення може бути здійснене лише за умови, що не зміниться жодна з істотних умов трудового договору працівника.

Окрім цього фахівці Держпраці зауважили, що заборонено переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров’я.

За інформацією Південного міжрегіонального управління Держпраці

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство з 19.07.2022 стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
12019

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді