Щодо складання податкових накладних

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці нагадали окремі нюанси складання податкових накладних на оподатковувані та неоподатковувані операції.

складання податкових накладних

Калькулятор штрафів

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов’язань платник ПДВ зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з використанням КЕП або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та зареєструвати її в ЄРПН у встановлені ПК терміни (п. 201.1, п. 201.10 ПК).

У податковій накладній зазначають в окремих рядках обов’язкові реквізити, зокрема, ставку ПДВ та відповідну сума податку в цифровому значенні (пп. «ж» п. 201.1 ПК).

У разі звільнення від оподаткування у податковій накладній робиться запис «Без ПДВ» з посиланням на відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПК та/або міжнародного договору, якими передбачено звільнення від оподаткування податком (п. 201.3 ПК).

Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 (далі – Порядок № 1307).

Згідно з підпунктами 6 та 7 пункту 16 Порядку № 1307 у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%, – у графі 8 розділу Б табличної частини податкової накладної зазначають код ставки 7.

У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування:

  • у верхній лівій частині податкової накладної у полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» проставляють позначку «×»;
  • у графі 8 розділу Б табличної частини податкової накладної зазначають код ставки 903;
  • у графі 9 зазначають код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДПС станом на дату складання податкової накладної.

За інформацією ГУ ДПС у Житомирській області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
1120

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
53917

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
47378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді