Заповнюємо річний план закупівель

UA RU
Незабаром новий закупівельний рік. Аби він пройшов вдало, замовники вже зараз починають планувати закупівлі. А обов’язковим етапом планування є оформлення річного плану закупівель. Тож у статті розглянемо зразок річного плану закупівель.

Для державних замовників планування закупівель — це законодавча вимога. До того ж, завчасне планування закупівель надає можливість:

  • правильно визначити очікувану вартість предметів закупівель;
  • не уникнути проведення процедури відкритих торгів;
  • заздалегідь оголосити процедуру закупівлі;
  • зацікавити в торгах більшу кількість потенційних учасників.

Одним з обов’язкових етапів планування є заповнення річного плану закупівель. Відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ (далі — Закон) за складання, затвердження та оприлюднення річного плану закупівель відповідає тендерний комітет або уповноважена особа, яка повинна мати всю інформацію, необхідну для коректного планування.

Закупівлі-2021: плануємо за новими вимогами

Форма річного плану закупівель

Як правило, замовники починають формувати річний план після затвердження своїх витрат. Рекомендується використовувати інформацію про суми витрат з річних планів закупівель за попередні роки.

Наказом Мінекономрозвитку від 22.03.2016 № 490 (далі — Наказ № 490) затверджена форма, за якою замовник повинен скласти річний план закупівель.

Річний план закупівель замовник складає за формою, запровадженою наказом Мінекономрозвитку від 22.03.2016 № 490 (далі — Наказ № 490).

Річний план закупівель бланк

Утім, Наказ № 490 не містить iнструкцiї з її заповнення, як це було за часів державних закупівель. Він лише нагадує про обов’язкові поля, до яких замовник вносить наявну інформацію в ЕСЗ. Окрім того, форма має і необов’язкові поля, які можна заповнити за потреби.

Загалом, сучасні майданчики створені таким чином, щоб максимально спростити роботу замовнику. План закупівель можна зберегти як чернетку для подальшого доопрацювання та внесення змін або одразу опублікувати. Можна також працювати з масивами позицій річного плану закупівель.

Додаток до річного плану закупівель

Наказ № 490 передбачає, що інформацію про закупівлі, очікувана вартість яких не перевищує сум, зазначених абзацах 2 і 3 частини 1 статті 2 Закону, замовник вносить до додатка до річного плану закупівель. Його також слід скласти за формою річного плану закупівель, заповнюючи відповідні поля в ЕСЗ.

Замовник, який планує проводити протягом року лише допорогові закупівлі, зазвичай призначає відповідальну особу. Саме ця особа і складе, затвердить та оприлюднить додаток до річного плану закупівель — адже без нього допорогових закупівель проводити не можна.

До додатка до річного плану відповідальна за допорогові закупівлі особа включає закупівлі, починаючи з копійки. А ось позиція, що до додатка вносять тільки закупівлі від 3000 грн, є помилковою й нічим не підтвердженою. Обмеження у 3000 грн існує винятково для оголошення допорогової закупівлі в ЕСЗ.

Як оприлюднювати

Щоб дотримати вимог Закону про оприлюднення як річного плану, так і додатка до нього, замовник має зважати на окремі особливості.

Інформацію про електронні публічні закупівлі замовники мають оприлюднивати на веб-порталі Уповноваженого органу ЕСЗ через свій кабінет, зареєстрований на одному з авторизованих електронних майданчиків.

Як укладати договір, якщо ціна на електроенергію змінилася під час закупівлі

Після того, як особа, яка оприлюднює річний план закупівель, внесе всю обов’язкову інформацію, передбачену формою документа, вона має на нього накласти електронний підпис (ЕП). Якщо вона забуде це зробити, система одразу повідомить про такий недолік написом: «Електронний підпис не накладено». У разі вдалого завершення цієї процедури електронна система закупівель автоматично створює документ, який можна роздрукувати.

Датою та часом оприлюднення інформації є дата та час її внесення та заповнення через автоматизоване робоче місце замовника. Однак за Законом № 922 оприлюдненням інформації про публічні закупівлі є її наявність на веб-порталі Уповноваженого органу, a не на електронному майданчику.

Важливо, що не існує обмежень щодо коригування річного плану закупівель. У разі потреби замовнику дозволено вносити зміни до річного плану закупівель та додатка до нього. Протягом п’яти днів з дня затвердження річний план, додаток до річного плану та зміни до них безоплатно оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель.

Відповідальність за неоприлюднення річного плану закупівель

Планування публічних закупівель — одне з питань, які перевіряють контролери під час контрольного заходу. За неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства на службових (посадових), уповноважених осіб замовника контролери можуть скласти адміністративний протокол за статтею 164-14 КпАП.

Окрім того, як доводить судова практика, неоприлюднення річного плану чи додатка до нього може стати підставою для суддів визнати укладений договір про закупівлю недійсним.

Нововведення

Нещодавно було запроваджено зв'язок плану із закупівлею.

Наразі для оголошення закупівель товарів, вартість яких дорівнює або перевищує межі, встановлені в Законі, обов'язково потрібно зв'язувати план із закупівлею. Для цього у плані та створюваній закупівлі мають збігатися такі дані: код ЄДРПОУ замовника, тип процедури закупівлі та код класифікатора ДК 021:2015.

Окрім того, в електронній системі з’явилося ще одне нововведення – статус річного плану закупівель чи додатка до нього.

Статус «Запланований» з’являтиметься автоматично після створення плану. Статус «Скасований» замовник може надати плану в тому випадку, якщо у нього немає подальшої потреби в закупівлі. Статус «Виконаний» з’являтиметься автоматично після оголошення замовником процедури.

Зразок заповнення річного плану закупівель

Зразок річного плану закупівель

Замість висновку

Замовник, який завчасно оприлюднює річний план закупівель, отримує низку очевидних переваг. Зокрема, можливість у будь-який час звірити свою роботу з календарем закупівельної діяльності, якщо заплановано чимало процедур закупівель. До того ж завчасна публікація плану закупівель збільшує шанси отримати вигідні пропозиції від учасників.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді