Оприлюднення річного плану закупівель в ProZorro

Планування закупівель — надзвичайно важливий процес для замовника. Аби пройти його успішно, тендерний комітет чи уповноважена особа, на яких покладений обов’язок з проведення закупівель, мають виконати купу роботи. І потреби в закупівлі тих чи тих товарів, робіт і послуг треба проаналізувати, і дослідження ринкових пропозицій та технічних рішень провести. А коли вже все оцінили, склали план закупівель і затвердили його протокольним рішенням, саме час подбати про оприлюднення.

Оприлюднення річного плану закупівель — один із важливих обов’язків замовника, що покладає на нього Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Недарма ж стаття 4 цього Закону важливою передумовою здійснення процедур закупівель називає їх планування. І одразу ж зобов’язує оприлюднити на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель:

Строк оприлюднення річного плану закупівель

Часу для оприлюднення у замовника не так вже й багато — п’ять днів з дня затвердження цих документів. Єдине що радує — ця процедура жодних коштів замовнику не вартуватиме, вона безплатна.

Підтвердження цього знаходимо і в частині 1 статті 10 Закону № 922, що встановлює вимоги до оприлюднення інформації про закупівлю замовником:

  • зробити це він має самостійно та безоплатно;
  • оприлюднення відбувається через авторизовані електронні майданчики на веб-порталі Уповноваженого органу;
  • слід дотримати порядку, встановленого Уповноваженим органом та Законом № 922.

Мінекономрозвитку як Уповноважений орган визначив Порядок розміщення інформації про публічні закупівлі у своєму наказі від 18.03.2016 № 477.

Вимоги до оприлюднення річного плану закупівель

Коли йдеться про річний план закупівель оприлюднення його відбувається за такими правилами.

Інформацію замовники мають оприлюднювати через власний кабінет, зареєстрований на одному з авторизованих електронних майданчиків (автоматизоване робоче місце) на веб-порталі Уповноваженого органу — Мінекономрозвитку — prozorro.gov.ua.

Оприлюднення річного плану закупівель в ProZorro Оприлюдненням річного плану вважається його наявність в електронній системі закупівель в інтерактивному режимі реального часу.

Порядок функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків затверджено постановою КМУ від 24.02.2016 № 166.

Тож безпосередньо оприлюднення інформації на веб-порталі здійснює сама електронна система. Датою та часом оприлюднення інформації в ЕСЗ є дата та час унесення та заповнення її через автоматизоване робоче місце замовника.

Зауважте, що

за Законом № 922 оприлюднення інформації має бути на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель, a не на електронному майданчику.

Оприлюднення річного плану закупівель в ProZorro Оприлюднюємо відомості на порталах Data, Є‑data, ProZorro: що, де, коли

Отже, дотримати вимоги Закону № 922 щодо строків оприлюднення річного плану закупівель та додатка до нього, змін до них, як і решти закупівельних документів та інформації, допоможуть згадані нами особливості.

Насамкінець нагадаємо ще про одну важливу особливість оприлюднення річного плану закупівель у випадку внесення змін до нього. Дата змін не відображається на веб-порталі, а самі зміни виокремлюються як новий рядок річного плану. Інформацiю про те, що це змінений річний план, видно лише на електронному майданчику. Тому щоб уникнути неприємностей, радимо в примітках форми річного плану вказати те, що ви вносили зміни.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді