Звіт про виконання договору про закупівлю: коли оприлюднюється

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Замовник мусить оприлюднити звіт про виконання договору про закупівлю в системі електронних закупівель ProZorro (прозоро). За законом — це його обов’язок. А чи потрібно оприлюднювати звіт у допорогових закупівлях? Коли саме його оприлюднювати? З’ясуймо — тут і зараз.

Так, звіт про виконання договору про закупівлю — один із документів в сфері закупівель, який зобов’язаний оприлюднити замовник.

Чому треба оприлюднити?

Справа в тому, що про це безпосередньо зазначається у ч. 1 ст. 10 Закону “Про публічні закупівлі” від 25.12.2017 № 922 (далі – Закон № 922), де встановлено перелік документів на оприлюднення.

Коли оприлюднювати звіт про виконання договору про закупівлю Відповідальність за неоприлюднення

Як оприлюднити?

  • Самостійно.
  • Безоплатно.
  • Через авторизовані електронні майданчики.

Коли оприлюднити? Протягом 20 робочих днів з дня:

  • закінчення строку дії договору;
  • виконання договору;
  • розірвання договору.

Так прописано в пп. “12” ч. 1 ст. 10 Закону № 922. І більше — жодних уточнень законодавці не передбачили. Тому це запитання й не дає спокою замовникам. Через це варто звернути увагу на інші норми, аби зрозуміти, коли ж звіт про виконання договору в Прозорро має з’явитися.

Закупівлі в Україні

П’ять міфів про закупівлі, які ускладнюють роботу

Звіт про виконання договору про закупівлю 2020

З’ясуємо передусім, що ж таке строк виконання договору.

Строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов’язки відповідно до договору (ч. 1 ст. 631 Цивільного кодексу України; ЦК).

Замовник — бюджетна установа дотримує вимог бюджетного законодавства і бюджетні зобов’язання бере виключно у межах бюджетного року. Тож у договорах про закупівлю строк дії обмежений, як правило, тижнем, одним місяцем чи кількома або бюджетним роком.

Протягом цього строку договір може бути:

  • розірваний з частковим виконанням або без такого;
  • частково виконаний;
  • виконаний в повному обсязі.

Такий результат залежить від багатьох чинників, таких як недобросовісність контрагента, зміна умов договору, у т. ч. через відсутність фінансування чи форс-мажорні обставини.

Чи потребує звіт виконання договору лише постачальником?

Договір вважається виконаним, якщо усі сторони договору в належній формі виконали всі зобов’язання за цим договором. Тобто і учасник поставив товар, і замовник його оплатив. І є документи, які підтверджують виконання зобов’язань за договором.

Припинення зобов’язань регулюють статті 598-609 ЦК, статті 202-206 Господарського кодексу України (ГК).

Якщо договір належно виконаний, зобов’язання за ним припиняють після прийняття замовником факту його виконання і отримання виконавцем (постачальником) оплати.

До речі, зобов’язана сторона має право:

  • виконати зобов’язання достроково;
  • відмовитися від виконання зобов’язання в разі неналежного виконання другою стороною обов’язків, що є необхідною умовою виконання (ч. 6 ст. 193 ГК). Але відмовитися виконувати зобов’язання в односторонньому порядку не можна. Як не можна це зробити й тому, що інша сторона за іншим договором не виконала належним чином зобов’язання (ч. 7 ст. 193 ГК).

І на практиці часто постає ситуація, коли зобов’язання за договором усіма сторонами виконанні достроково, тобто до завершення строку дії договору. І це звичайна ситуація.

Однак, якщо сторони виконали договір, то замовнику звіт слід оприлюднити звіт після фактичного його виконання у крайній термін, відрахувавши 20 робочих днів, не чекаючи закінчення строку дії договору. Але можна оприлюднити й на перший день. Про виконання зобов’язань за договором може свідчити, наприклад, ситуація, коли товар був поставлений, послуги надані, оплата по ним проведена, інші умови виконані.

Звіт про виконання договору про закупівлю: коли оприлюднюється

На що вплинуть нові соцстандарти із грудня 2021 ►►►

Звіт про виконання договору в допорогових та надпорогових закупівлях

Чи є у замовника обов’язок оприлюднювати Звіт про виконання договору в допорогових і в надпорогових закупівлях?

Закон № 922 лиш частково врегульовує допорогові закупівлі. Він вимагає у таких закупівлях:

  • дотримувати принципів публічних закупівель;
  • якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою встановлених абз. 2 і 3 ч. 1 ст. 3 Закону № 922 порогів (зокрема до 200 тис. грн – товари, до 1,5 млн грн – послуги), оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель протягом 3-х робочих днів з дня укладення договору про закупівлю (пп. “13” ч. 1 ст. 10, а також ч. 3 ст. 3 Закону № 922). Зміст такого звіту щодо договору про закупівлю розкрито в абз. 2 ч. 3 ст. 3 Закону № 922.

Тобто Закон № 922 не зобов’язує замовників оприлюднювати звіт про виконання договору по допорогових закупівлях. Та й форма звіту про виконання договору передбачає автоматичне заповнення електронною системою закупівель номера процедури закупівлі в системі. Тож можемо зробити висновок — вона передбачена також для надпорогових закупівель.

Звіт про виконання договору про закупівлю - бланк та зразок

Зміст звіту про виконання договору про закупівлю є у ч. 1 ст. 42 Закону № 922. Форми документів у сфері закупівель Мінекономрозвитку встановило у наказі від 22.03.2016 № 490. Тож замовники заповнюють звіт за формою (див. нижче). А точніше, вписують у відповідні поля відповідну інформацію.

Форма звіту про виконання договору про закупівлю

Майже всі поля форми система підтягує автоматично із уже введеної замовником інформації. Замовнику залишається лише вказати відомості про:

  • строк дії договору;
  • сума оплати за договором;
  • причини розірвання договору, якщо таке мало місце.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді