Уповноважена особа з публічних закупівель: хто не може бути

Автор
консультант з публічних закупівель, Київ
Чи може уповноважена особа з публічних закупівель працювати за сумісництвом? Закон про публічні закупівлі не містить заборони. Однак треба враховувати обмеження.

Сільський, селищний, міський голова не може суміщати своєї службової діяльності з іншою посадою, в т. ч. бути уповноваженою особою, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Він може лише займатися викладацькою, науковою і творчою діяльністю, медичною практикою, інструкторською та суддівською практикою зі спорту.

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Аналогічні обмеження сумісності діяльності з іншою роботою (діяльністю) поширюються й на осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради і працюють у ньому на постійній основі.

Детальніше: ч. 2 ст. 50 Закону № 280

Про публічні закупівлі початківцю: як почати закуповувати в Prozorro

Не може суміщати своєї службової діяльності з іншою посадою, зокрема на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною підприємницькою діяльністю і секретар сільської, селищної, міської ради. Законодавці дозволи для нього також лише викладацьку, наукову і творчу діяльність, медичну практику, інструкторську та суддівську практику зі спорту.

Умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування орган місцевого самоврядування визначає за:

  • умовами оплати праці, що встановлює Постанова № 268;
  • схемами посадових окладів згідно з додатками 48–54 і 57.

Детальніше: абз. 2 п. 1 Постанови № 268

Постанова № 268 передбачає доплати посадовим особам за виконання обов’язків відсутнього працівника, однак не передбачає доплати за вакантною посадою.

Отже, посадовим особам органу місцевого самоврядування заборонене суміщення посад на законодавчому рівні.

Детальніше: п. 2 Постанови № 704

Майже така сама ситуація на військовій службі. Особи, які проходять військову службу, вважаються військовослужбовцями. І терміни «працівник» та «військовослужбовець» — не тотожні. Грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з:

  • посадового окладу;
  • окладу за військовим/спеціальним званням;
  • щомісячних, як-от підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії, та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

Детальніше: п. 2 п. 1 р. ХХVI Порядку № 260

Порядок проведення спрощених закупівель - 5 запитань з практики

Виплату грошового забезпечення військовослужбовців за період тимчасового виконання обов’язків за посадою регулює розділ ХХVI Порядку № 260. У ньому знаходимо припис, що військовослужбовцям, які допущені в установленому порядку до тимчасового виконання обов’язків за вакантною посадою, грошове забезпечення виплачується з урахуванням посадового окладу, встановленого для цієї вакантної посади, строком не більше ніж шість місяців.

Ані суміщення, ані сумісництва для військовослужбовців Постанова № 704 не передбачає.

А оскільки військовослужбовці не належать до працівників у розумінні КЗпП, то загальні положення щодо суміщення професій/посад на них не поширюються. Отже, призначити військовослужбовця уповноваженою особою, коли саме на працівника покладаються її функції, неможливо.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді