Від неоприлюднення до відповідальності. 4 епізоди судової практики

Автор
консультант з публічних закупівель, Київ
Оприлюднення інформації та документів в публічних закупівлях — важливий обов’язок замовника, на який варто зважати, щоб не отримати штрафів. А відлуння порушень може відчути як замовник, його посадові і службові особи, так і учасник.

Чи важливе оприлюднення інформації та документів у сфері публічних закупівель? Безумовно, так! Насамперед тому, що публічні закупівлі мають відбуватися відкрито та прозоро. Це один із принципів їх проведення.

Прямі вимоги оприлюднювати інформацію про закупівлю містить стаття 10 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). У ній — перелік документів та інформації, що їх має оприлюднити замовник, а також вимоги до строків оприлюднення. Окремі вимоги до оприлюднення документів і строків їх оприлюднення містять інші статті Закону № 922, а також нормативно-правові акти, видані на його виконання.

Від неоприлюднення до відповідальності. 4 епізоди судової практики Оприлюднюємо відомості на порталах Data, Є‑data, ProZorro: що, де, коли

Варта особливої уваги замовника адміністративна відповідальність, передбачена законодавством.

Неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства — тягнуть за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 11 900 до 17 000 грн).

(ч. 1 ст. 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення; КпАП)

Тож замовник не може припуститися порушення, коли оприлюднюватиме інформацію про закупівлю. Для цього треба добре знати законодавчі вимоги. А ще — орієнтуватися в судовій практиці. Наведемо найцікавішу.

➥ Епізод 1. Кого і наскільки оштрафують, якщо не оприлюднені план і документи замовника

➥ Епізод 2. Чому через неоприлюднений план договір визнають недійсним

➥ Епізод 3. Кому загрожує штрафом неоприлюднене повідомлення про зміни до договору

➥ Епізод 4. Чи загрожує штраф за неоприлюднення інформації про допороги


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді