Послаблення авансових обмежень: нові правила передоплати від урядовців

⚡️ Уряд значно розширив перелік закупівель товарів, робіт, послуг, які розпорядники можуть авансувати без будь-яких урядових обмежень. ✔️Отже, правила передоплати, в тому числі закупівлі періодики, на період карантину знову змінено.

Попередня оплата в бюджетних установах 2021

Загальні правила передоплати, на основі яких розпорядники/одержувачі бюджетних коштів (далі — розпорядники) передплачують закупівлю товарів, робіт, послуг, визначає Постанова № 1070. Зокрема, вона регламентує граничні строки попередньої оплати за поточними/капітальними видатками, а також визначає додаткові умови, за яких розпорядники її проводять.

Проте у грудні 2020 року через карантин Уряд категорично заборонив розпорядникам авансувати будь-які закупівлі, за винятком тих, які призначені для боротьби з COVID-19 (Постанова № 1198). Але в тому ж місяці почав поступово скасовувати обмеження для різних видів закупівель товарів, робіт, послуг за бюджетні кошти.

В результаті за період з грудня 2020-го по лютий 2021 року послабив авансові обмеження фактично вже десять разів. Розглянемо динаміку урядових обмежень і послаблень, а також з’ясуємо карантинні умови передоплати, які нині діють для розпорядників.

Попередня оплата: які новації у «документальних» вимогах Казначейства

Динаміка послаблення авансових обмежень

Послаблення авансових обмежень: нові правила передоплати від урядовців Обмеження

Постанова № 1198, яка набрала чинності 09.12.2020, внесла зміни:

  • до Постанови № 1070 — зобов’язала розпорядників у період карантину під час попередньої оплати додатково керуватися Постановою № 641;
  • Постанови № 641 — заборонила розпорядникам авансувати за бюджетні кошти будь-які товари, роботи, послуги, а Казначейству — проводити відповідні платежі (п. 15‑1 Постанови № 641).

Така заборона попередньої оплати оминула лише закупівлю товарів, робіт, послуг, які необхідні:
  • щоб боротися з COVID-19, їх перелік затверджує Постанова № 225;
  • виконувати бюджетні програми, коди програмної класифікації1 яких відповідають кодам функціональної класифікації 0710–0763 (охорона зоров’я).

1Класифікації видатків та кредитування бюджету.

Отже, починаючи з 9 грудня 2020 року, розпорядники мали внести зміни до умов договорів, які не стосуються виняткових закупівель, та виключити положення про попередню оплату (п. 2 Постанови № 1198).

Водночас уже за кілька днів після набрання чинності Постановою № 1198, Уряд почав поступово послаблювати авансові обмеження, які встановив для розпорядників на період карантину. Як саме це відбувалося?

Послаблення авансових обмежень: нові правила передоплати від урядовців Послаблення

Протягом двох місяців після того, як набрала чинності Постанова № 1198, Уряд значно розширив перелік закупівель товарів, робіт, послуг, які розпорядники можуть авансувати без будь-яких урядових обмежень.

Послаблення авансових обмежень: нові правила передоплати від урядовцівПерелік додаткових виняткових закупівель, які Уряд дозволив авансувати в період карантину без будь-яких обмежень (крім тих, які призначені для боротьби з COVID-19) Послаблення авансових обмежень: нові правила передоплати від урядовців в Таблиці.

Які правила передоплати на період карантину діють для розпорядників станом на сьогодні? Про це — у наступному розділі.

Карантинні правила передоплати

Щоб проводити попередню оплату товарів, робіт, послуг у період карантину, керуйтеся одночасно як Постановою № 1070, так і Постановою № 641. Авансуйте без будь-яких обмежень виняткові закупівлі, на які Уряд не поширив карантинну заборону, зокрема:

  • вітчизняні періодичні друковані видання та послуги з їх доставки за передплатою, закупівлю поштових марок та маркованих конвертів;
  • проєктні, будівельно-ремонтні роботи для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних тощо.

Натомість інші товари, роботи, послуги, які Уряд не конкретизував як виняткові закупівлі, авансуйте винятково:

  • у розмірі, що не перевищує 30% вартості їх річного обсягу;
  • на строк не більше трьох місяців.

Передплатити не можна заборонити: урядові послаблення авансових обмеженьРозпорядники мають право авансувати закупівлі, на які Уряд скасував обмеження, лише з дати набрання чинності відповідного рішення уряду.

Тож якщо авансували виняткові закупівлі протягом грудня 2020-го — лютого 2021 року, обов’язково перевірте, чи відповідає дата, з якої установа включила положення договору про попередню оплату та фактично її провела, даті, коли набрала чинності постанова КМУ, яка скасувала карантинну заборону на передоплату відповідної закупівлі.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді