Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО - заповнюємо з експертом

Автор
експерт з оплати праці, Київ
⛔️ Розбираємо як заповнити Єдиний звіт з ЄСВ та ПДФО. Додаток 1 — аналог Таблиці 6 Звіту з ЄСВ, але з деякими відмінностями. ✔️ Тримайте практикум із заповнення.

Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО - заповнюємо з експертом
АЛЛА ВОЛОВЕНКО,експерт Експертус Головбух
⚡️Експерт врахував найпоширеніші питання, що хвилювали бухгалтера під час минулої звітності. Тож цю здамо без помилок! А відмінників за результатами теста у статті нагороджуємо СЕРТИФІКАТОМ⚡️

Таблиця 1Скачати
Таблиця 2Скачати

У Додатку 1 до Податкового розрахунку* (Д1) роботодавці вказують відомості про нараховані застрахованим особам у звітному періоді зарплату/дохід/грошове забезпечення та суми ЄСВ. Його форму і порядок заповнення Мінфін затвердив Наказом № 773. З’ясуємо, як змінився Д1 у порівнянні з таблицею 6 Звіту з ЄСВ за формою Д4, коли його подавати та за яким алгоритмом заповнювати.

* Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Як та коли подавати Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО

Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО подавайте, якщо у звітному періоді нараховували застрахованим особам зарплату або інші доходи. Натомість якщо протягом звітного кварталу у роботодавця не було найманих працівників, а з фізичними особами договори ЦПХ на виконання робіт (надання послуг) не укладали, Д1 не формуйте і не подавайте.

Відомості про нараховані суми ЄСВ вносьте до Д1 на підставі бухгалтерських та інших документів, на підставі яких проводите нарахування або які підтверджують нарахування виплат (п. 6 розд. ІІ Порядку № 4).

Д1 у складі Податкового розрахунку подавайте щоквартально за місяцями звітного кварталу. Тобто звітний Податковий розрахунок за І квартал 2021 року міститиме три Д1: за січень, лютий та березень.

Строк подання Податкового розрахунку, зокрема й Додаток 1 — протягом 40 календарних днів (к. дн.), що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Отже, вперше звітуйте за I квартал 2021 року у строк з 1 квітня по 11 травня 2021 року (п. 1 розд. ІІ Порядку № 4).

Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО - заповнюємо з експертомПодати Д1 до Податкового розрахунку потрібно не лише за звітний квартал, а й протягом поточного кварталу, якщо у цей період призначили застрахованим особам пенсії або інші соціальні виплати. Йдеться про Д1 типу «Довідковий». Його подавайте, щоб надати інформацію відповідним фондам.

⚡️ 10 прикладів, як заповнити Єдину звітність з ПДФО та ЄСВ⚡️

Строки, щоб подавати Податковий розрахунок, зокрема й Д1, з типом «Звітний» як «Довідковий» Порядок № 4 не встановлює. Проте ПФУ роз’яснив, що його подають у межах звітного кварталу, якщо настала відповідна подія (Лист № 2800). Отже, якщо мали надати довідкову інформацію за місяці І кварталу, але не встигнете подати «Довідковий» Д1 до 31 березня 2021 року, таку інформацію фонди отримають лише зі «Звітного» Податкового розрахунку після 01.04.2021.

Як заповнити Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО

Старі й нові реквізити

Додаток 1 до Єдиного звіту, у порівнянні з Таблицею 6 Звіту з ЄСВ, має як аналогічні, так і нові реквізити/графи. Які та як їх заповнюватиу Таблиці 1.

Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО - заповнюємо з експертом

✔️ВІДКРИТИ✔️

На останній сторінці Д1 проставте дату його подання, підписи посадових осіб платника єдиного внеску, дані про підписантів та печатку (за наявності).

Табличну частину

Наведемо приклад, як заповнити Д1 за І квартал 2021 року.

Нараховані доходи і ЄСВ за січень

Роботодавець у січні поточного року нарахував застрахованим особам:

  • Мацай Ганні Іванівні — зарплату у розмірі 8000 грн. Особа працює за основним місцем роботи;
  • Карпенку Івану Петровичу — зарплату у розмірі 4000 грн. Особа працює за основним місцем роботи на умовах неповного робочого часу;
  • Галкіній Катерині Василівні — зарплату у розмірі 5000 грн. Особа є зовнішнім сумісником, працює на умовах неповного робочого часу;
  • Радченко Тетяні Сергіївні — зарплату у розмірі 11 000 та відпускні за лютий 2021-го у розмірі 6500 грн. Особа працює за основним місцем роботи.

Податковий розрахунок за І квартал 2021 року - як відобразити інформацію за цими працівниками у Д1?

Щоб відобразити дані за працівниками у січневому Д1 до Податкового розрахунку за І квартал 2021 року, за працівниками:

  • Мацай Ганна Іванівна, Карпенко Іван Петрович, Радченко Тетяна Сергіївна — в графі 21 проставте «1» — наявність трудової книжки, адже вони працюють за основним місцем роботи;
  • Карпенко Іван Петрович, Галкіна Катерина Василівна — в графі 22 зазначте «1», адже ці особи працюють на умовах неповного робочого часу;
  • Карпенко Іван Петрович — відомості за ним зазначте у Д1 двома рядками, позаяк його зарплата за січень виявилася нижчою за мінімальну. ЄСВ нараховуйте окремо на фактичну зарплату (4000 грн) та на різницю між мінзарплатою та фактично нарахованим доходом (6000 — 4000 грн). Різницю 2000 грн зазначте окремим рядком у графі 18, а в графі 09 проставте КТН «13».

Зауважте, форма Д1 передбачає, що відобразити додаткову базу можна лише в гривнях без копійок. Проте, ймовірно, це суто технічна помилка. Адже різниця між МЗП та нарахованим доходом працівника може бути і з копійками, а вимоги округлювати різниці Закон № 2464 не містить.

  • Галкіна Катерина Василівна — в графі 21 зазначте «0», адже особа є зовнішнім сумісником, а її трудової книжки у роботодавця немає. Зарплата працівниці за січень менша за мінзарплату, проте різницю до мінзарплати не нараховуйте;
  • Радченко Тетяна Сергіївна — відомості про працівницю зазначте у двох рядках: в одному — зарплату за січень, в другому — відпускні за лютий 2021 року. У рядку із відпускними проставте в графі 09 КТН «10», а в графі 10 вкажіть, за який саме місяць їх нарахували — «022021».

Як відобразити усіх працівників, які містить Приклад, у Д1 за січень 2021 року, — у Таблиці 2.

Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО - заповнюємо з експертом

✔️ВІДКРИТИ✔️

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді