Податковий розрахунок з ПДФО та ЄСВ - зразки та приклади

Заповнюємо Розрахунок та основні додатки — Д1, Д5 та 4ДФ. Без помилок подолати цей шлях допоможе алгоритм від експерта.

Заповнити та подати Розрахунок потрібно всім роботодавцям, які протягом звітного кварталу співпрацювали з фізособами на умовах трудового договору або ЦПД, а також податковим агентам, які нараховували/виплачували на користь будь-яких фізосіб, зокрема й ФОП, оподатковувані/неоподатковувані доходи.
Хоча бухгалтери подають Розрахунок вже вчетверте, порядок його заповнення й досі викликає немало запитань. Тож з’ясуємо, за яким алгоритмом має діяти бухгалтер, щоб відзвітувати в Розрахунку вчасно і без помилок.

У Додатку 1 до Податкового розрахунку (Д1) роботодавці вказують відомості про нараховані застрахованим особам у звітному періоді зарплату/дохід/грошове забезпечення та суми ЄСВ. Його форму і порядок заповнення Мінфін затвердив Наказом № 773. З’ясуємо, як змінився Д1 у порівнянні з таблицею 6 Звіту з ЄСВ за формою Д4 та за яким алгоритмом заповнювати.

Додаток 1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ: практикум із заповнення

У Додатку № 4 (4ДФ) до Податкового розрахунку податкові агенти, зокрема й роботодавці, відображають відомості про суми нарахованих/виплачених доходів фізичним особам, а також суми утриманого та сплаченого ПДФО та військового збору. Його форму і порядок заповнення Мінфін затвердив Наказом № 773. Додаток 4ДФ до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ року подібний до форми № 1ДФ. Основними новаціями 4ДФ є те, що формувати його слід помісячно, а військовий збір у ньому — відображати персоніфіковано. За яким алгоритмом заповнювати 4ДФ — з’ясуємо на прикладах.

Додаток 4ДФ як заповнювати та коли подавати

Додаток 5 — аналог Таблиці 5 Звіту з ЄСВ, який дещо відкоригували. У Додатку 5 до Податкового розрахунку (Д5) роботодавці вказують відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби. Його форму і порядок заповнення Мінфін затвердив Наказом № 7732. З’ясуємо, як змінився Д5 у порівнянні з таблицею 5 Звіту з ЄСВ за формою Д4, за яких підстав його подавати та як правильно заповнювати у різних робочих ситуаціях.

Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладами

Розрахунок і додатки до нього, які містять інформацію про призначення застрахованим особам пенсії або матзабезпечення/страхових виплат, слід подавати з новим типом позначки — «Довідковий». Однак формулювання норм Порядку, які визначають типи Розрахунку, містять деякі суперечності їх трактування. Тому роботодавці мали сумнів — чи справді новий тип позначки зможе вирішити проблему щодо призначення працівникам лікарняних, декретних чи пенсій. У чому ж полягяє ця суперечність?

Податковий розрахунок «Довідковий»: коли та як подавати

Дивіться також вебінар «Єдина звітність у дії: Податковий розрахунок з ПДФО та ЄСВ у 2021 році»



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді