Електронна декларація – заповнення

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.

Електронна декларація – заповнення

Електрона декларація складається із 16 розділів. Залежно від майнового становища декларанта і його сім’ї заповнюються окремі або усі розділи електронної декларації. Під час заповнення можна не дотримуватись черговості, а заповнювати будь-який розділ на вибір. Розглянемо детально, що і в якому розділі слід зазначати.

Електронна декларація: інструкція з заповнення

Загальні рекомендації до заповнення електронної декларації

Наразі діє нова форма електронної декларації, яка набула чинності 01 грудня 2021 року (див. наказ НАЗК від 23.07.2021 р. № 449/21). При вирішенні всіх питань при її заповненні керуємося, в першу чергу:

При відсутності відповіді на складні питання – слід звернутися за особистим роз’ясненням до НАЗК (технічна підтримка при заповненні електронних декларацій – [email protected], на освітньому ресурсі НАЗК також є телефон).

Для заповнення електронної декларації треба здійснити вхід до системи з використанням особистого кваліфікованого електронного підпису (КЕП). На час воєнного стану всі заповнені форми електронних декларацій у відкритому доступі відсутні. Тобто вони не публічні (читайте роз’яснення НАЗК).

Калькулятор штрафів

Хто має право не подавати декларцію під час воєнного стану

Зверніть увагу, що скасована норма про звільнення від обов’язкового подавання електронних декларацій під час дії воєнного стану. Виключенням є суб’єкти декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки чи перебувають на територіях, які постраждали від військової агресії Російської Федерації проти України.

Повний перелік суб’єктів, тимчасово звільнених від деклраування, та строки відновлення декларування саме для них дивиться в експертному матеріалі «Електронна декларація у 2024 році – хто подає».

Електронна декларація – розділ 1 «Вид декларації та звітний період»

У розділі 1 електронної декларації при заповненні слід вказати її тип (їх, як і раніше, чотири) і звітний період. Приклад заповнення електронної декларації залежно від її типу наведемо у таблиці.

ЕЛЕКТРОННА ДЕКЛАРАЦІЯ ТА ЗВІТНИЙ ПЕРІОД

Електронна декларація

Звітний період

Примітка

Щорічна (з продовженням виконанням функцій держави)

Минулий рік

У 2024 році щорічну подаємо за 2023 рік (тобто звітний період – 2023)

Щорічна (після звільнення)

Рік, у якому звільнився декларант

Якщо звільнення було у 2023 році, то у 2024 році декларуємо доходи й майно за повний 2023 рік

При звільненні

З 01.01.2024 по дату звільнення

Декларуємо поточний період, якщо звільнення у поточному 2024 році

Кандидата на посаду

Минулий рік

Якщо конкурс* у поточному році, декларуємо доходи і майно за минулий рік, якщо укладення трудового договору у минулому році – додатково слід задекларувати і поточний рік

* конкурсу під час воєнного стану немає. Натомість запроваджена спрощена процедуру вступу на посади держслужби та посади в ОМС у період дії воєнного стану (див. роз’яснення НАДС)

Електронна декларація – розділ 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування»

Електронна декларація, а саме її заповнення, неможливе без зазначення відомостей про себе (декларанта). У цьому розділі зазначаємо дату народження, а прізвище, ім’я, по батькові і податковий номер (РНОКП) автоматично зчитуються з особистого КЕП, їх змінити чи відредагувати не можна. Тому при отриманні КЕП слід уважно заповнити анкету.

Електронна декларація – розділ 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування»

У цьому розділі наводимо членів сім’ї. За ч. 1 ст. 1 Закону № 1700 це подружжя, діти, батьки декларанта, особи під опікою чи піклуванням та інші особи. Основною умовою віднесення до цих осіб є одночасна наявність трьох умов:

  • спільно проживають;
  • пов’язані спільним побутом;
  • мають взаємні права та обов’язки.

Для зразкового подання електронних декларацій за наявності членів сім’ї наводимо про них відомості:

  • тип зв’язку;
  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • дату народження;
  • громадянство та інші дані.

Якщо членів сім’ї немає – розділ 2.2 не заповнюємо.

Ірина КОНСТАНТИНОВА юрист-експерт із податкового обліку Експертус Головбух
Випадки, коли декларування не здійснюють, визначає стаття 46 Закону №1700. Декларувати не треба: 1. Доходи у вигляді коштів, що одержали як відшкодування або покриття витрат на службове відрядження, якщо витрати відшкодовують або покривають за кошти державного або місцевого бюджету, міжнародних міжурядових організацій, міжнародної технічної допомоги, атакож за кошти організатора (співорганізатора) заходу, для участі вякому особа перебуває услужбовому відрядженні. 2. Об’єкти, які належать суб’єкту декларування або членам його сім’ї на праві приватної власності, включно зіспільною власністю — якщо ці об’єкти в установленому законом порядку визнали знищеними внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Електронна декларація – розділ 3 «Об’єкти нерухомості»

У цьому розділі декларуємо усі об’єкти нерухомості, земельні ділянки, які у декларанта та/або члена його сім’ї перебувають у власності (приватній, спільній тощо), або якими володіють чи користуються, зокрема орендують.

Якщо сумісна власність – зазначаємо усіх співвласників і частку володіння (у відсотках), якщо приватна – частка складає 100%.

Електронна декларація – розділ 4 «Об’єкти незавершеного будівництва»

Аналогічно розділу 3 заповнюємо розділ 4 про об’єкти незавершеного будівництва.

Електронна декларація – розділ 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)»

У розділі 5 наводимо відомості про цінне рухоме майно (електроніка, ювелірні вироби, антикваріат, твори мистецтва тощо). Однак, сюди НЕ відносимо: транспортні засоби; цінні папери; корпоративні права; готівку; кошти на рахунках; дорогоцінні банківські метали. Для них є інші розділи.

Цінне рухоме майно декларуємо, якщо воно вартує більше ніж гранична межа. Тож для заповнення електронної декларації (розділу 5) важливо знати граничну межу, її розмір наведемо у таблиці нижче.

ГРАНИЧНИЙ РОЗМІР ДЛЯ ЦІННОГО РУХОМОГО МАЙНА

Роки

Вартісна межа

розмір

грн

2021

100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб

(пп. «3» ч. 1 ст. 46 Закону №1700) *

227 000

2022

248 100

2023

268 400

2024

302 800

*ПМ – прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня року, за який подаємо декларацію

Якщо цінне рухоме майно перевищує вартісну межу, подання електронної декларації здійснюємо з урахуванням заповненого розділу 5 декларації. Коли ж таке цінне рухоме майно є подарунком, його декларуємо у цьому розділі і додатково у розділі 11.

Електронна декларація – розділ 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби»

У розділі 6 декларації маємо вказати наявні транспортні засоби, інші самохідні машини і механізми. І навіть якщо вартість одиниці складає умовно 1 грн, такий засіб слід зазначити:

  • автомобілі (вантажні, легкові, автобуси, буси);
  • трактори, комбайни;
  • мотоблоки і інші самохідні машини й механізми;
  • мотоцикли, мопеди;
  • велосипеди.

Так, велосипед – це транспортний засіб за пунктом 1.10 Правил дорожнього руху, що затверджені постановою КМУ від 10.10.2001 № 1306.

Заповнення електронної декларації (розділу 6) за наявності такого рухомого майна здійснюємо для кожної особи. Якщо якісь відомості відсутні, натискаємо на відповідну комірку і обираємо опцію «невідомо».

Чи повідомляти про валютний рахунок

Електронна декларація – розділ 7 «Цінні папери»

У сьомому розділі слід наводити відомості про цінні папери, які належать декларанту чи членам його сім’ї.

Електронна декларація – розділ 8 «Корпоративні права»

У розділі 8 не зазначаємо відомості про акції, адже їх зазначили у розділі 7 декларації. Тут наводимо відомості про корпоративні права, частки (паї) у статних капіталах підприємств, організацій, пайові внески у кредитні спілки.

Електронна декларація – розділ 9 «Юрособи, трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї»

У цьому розділі зазначаємо відомості про юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є декларант чи член його сім’ї.

Як заповнюється електронна декларація, якщо декларант і члени його сім’ї не є власниками (контролерами)? У розділі 9 слід обрати опцію про відсутність об’єкта декларування.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Електронна декларація – розділ 10 «Нематеріальні активи»

Об’єкти інтелектуальної власності, що можуть мати вираз у грошовому еквіваленті, декларуємо у розділі 10. Мова йде про право на винахід, корисну модель, ноу-хау, промисловий зразок, топографії інтегральної мікросхеми, сорт рослин, торгову марку чи комерційне найменування, авторське право тощо.

Зверніть увагу, що також у цьому розділі наводиться інформація про криптовалюти, які належать декларанту або члену його сім’ї на праві власності станом на останній день звітного періоду (п. 6. ч. 1 ст. 46 Закону № 1700).

Криптовалюта – це різновид віртуальних активів. За методологією FATF віртуальним активом вважається є цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або передавати і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей. Також в Україні прийнято Закон «Про віртуальні активи» від 17.02.2022 р. № 2074, який станом на жовтень 2022 року ще не набрав чинності.

Віртуальними активами не вважаються цифрові вираження звичайних (фіатних) грошей, цінних паперів. Наприклад, електронні гроші комерційних банків – це не криптовалюти.

Приклади криптовалют: Bitcoin, Etherium, Ripple, Litecoin.

Якщо у декларанта є криптовалюти, то їх у полях декларації слід показати так:

  • «Вид та загальна інформація про об’єкт» – зазначити назву активу, наприклад «Bitcoin Cash»;
  • «Дата набуття» – вказати дату набуття криптовалюти. Якщо набуття криптовалюти було у декілька операцій, то слід зазначити дату останньої;
  • «Кількість» – записати кількість токенів криптовалюти. Показники щодо криптовалюти не округлюються;
  • «Вартість, грн» – вказуємо вартість валюти станом на дату набуття права. Якщо вартість криптовалюти відображена в іншій валюті, наприклад доларах, то тоді слід перерахувати за курсом НБУ на дату набуття права;
  • «Інформація про постачальника послуг, пов’язаних із обігом криптовалюти»;
  • «Інформація щодо особи, якій належить об’єкт» – вказуємо суб’єкта декларування або члена його сім’ї.

Якщо криптовалюти різні, то слід зазначити таку інформацію про різні види криптовалют.

Заповнення цього розділу не потрібне, якщо таких об’єктів немає – у розділі 10 обираємо опцію про відсутність об’єкта декларування.

Електронна декларація – розділ 11 «Доходи, у т.ч. подарунки»

Розділ 11 заповнюють усі без винятку, оскільки протягом року кожен отримував який-небудь дохід. Про кожного члена сім’ї зазначаємо:

  • вид доходу;
  • його розмір;
  • джерело (від кого дохід отримано), тип особи (як правило юридичної), її назву і код ЄДРПОУ;
  • відомості про власника (хто отримувач доходу).

Електронна декларація має містити відомості про такі доходи декларанта та членів його сім’ї:

  • зарплату за основним місцем роботи;
  • зарплату за сумісниґцтвом;
  • грошове забезпечення;
  • гонорари і винагороди за ЦПД;
  • дохід від підприємництва;
  • від відчуження майна (нерухомого і рухомого);
  • від оренди;
  • дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати;
  • благодійна допомога;
  • подарунок у грошовій чи негрошовій формі (подання електронної декларації за таким видом доходу можливе у разі перевищення його вартості над граничною межею для дарувальника протягом року);
  • спадщина;
  • пенсія;
  • дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав;
  • приз, виграш;
  • інший дохід.

Гранична межа для декларування подарунків від однієї особи (дарувальника) протягом року дорівнює п’яти прожитковим мінімумам для працездатних осіб на початок звітного року. Декларувати потрібно подарунки, якщо їх вартість (на одного дарувальника) перевищує (пп. «7» ч. 1 ст. 46 Закону № 1700):

  • 11350 грн – для 2021 року;
  • 12405 грн – для 2022 року;
  • 13420 грн – для 2022 року;
  • 15140 грн – для 2024 року.

Якщо особа має декілька видів доходів або один, але з різних джерел, – декларуємо усі без винятку доходи.

Електронна декларація – розділ 12 «Грошові активи»

У розділі 12 декларації слід задекларувати грошові активи – готівку, кошти в банку чи фінансових установах (внески), а також кошти, які позичили третім особам, банківські метали. Декларувати ці активи за однієї умови – сукупна вартість цих активів на одного члена сім’ї перевищує граничну межу.

ГРАНИЧНИЙ РОЗМІР ДЛЯ ГРОШОВИХ АКТИВІВ

Роки

Вартісна межа на 1 січня звітного року

розмір

грн

2021

50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб

(пп. «8» ч. 1 ст. 46 Закону № 1700) *

113 500

2022

124 050

2023

134 200

2024

151 400

*ПМ – прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня року, за який подаємо декларацію

Якщо у декларанта наявні грошові активи були в сумі менше 134 200 грн у 2023 році і в члена сім’ї також, подання електронної декларації за цим розділом не здійснюємо (не декларуємо), оскільки граничне обмеження розраховується на кожну особу окремо. Якщо ж більше зазначеної у таблиці суми, декларуємо кожен вид грошового активу, зазначаючи:

  • розмір і валюту активу;
  • найменування та код ЄДРПОУ банку чи фінустанови.

Електронна декларація – розділ 13 «Фінансові зобов’язання»

У розділі 13 вказуємо відомості про фінансові зобов’язання. Їх наводимо загальною сумою у розділі 13, що містить електронна декларація, якщо вони не перевищують граничного розміру, що наведений у таблиці (для грошових активів). Якщо перевищують, розписуємо кожен вид окремо:

  • отримані кредити, позики;
  • зобов’язання за договорами лізингу;
  • сплачені кошти в рахунок основної суми позики (кредиту);
  • сплачені проценти за позикою (кредитом);
  • зобов’язання за договорами страхування та недержавного пенсійного забезпечення;
  • позичені кошти у інших осіб.

Електронна декларація – розділ 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування»

Електронна декларація заповнення розділу 14 передбачає декларувати видатки й правочини, що здійснені у звітному періоді і якщо після чи результатом цих видатків, укладених правочинів у декларанта чи члена сім’ї:

  • припиняється право власності (у т. ч. спільної), володіння, користування нерухомим чи рухомим майном чи іншими активами;
  • виникають фінзобов’язання, що зазначені у розділах 3-13 декларації.

Декларувати потрібно лише ті видатки чи правочини, які перевищують граничну суму на 1 січня звітного року.

ГРАНИЧНИЙ РОЗМІР ДЛЯ ВИДАТКІВ ЧИ УКЛАДЕНИХ ПРАВОЧИНІВ

Роки

Вартісна межа на 1 січня звітного року

розмір

грн

2021

50 прожиткових мінімумів для працездаттної особи

(пп. «9» ч. 1 ст. 46 Закону № 1700) *

113 500

2022

124 050

2023

134 200

2024

151 400

*ПМ – прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня року, за який подаємо декларацію

Якщо кожен правочин не перевищує суму, зазначену у таблиці, електронна декларація у розділі 14 вимагає поставити опцію про відсутність об’єкта декларування. Декларувати маємо лише ті видатки і правочини, які перевищують суми, що наведені у таблиці.

Електронна декларація – розділ 15 «Робота за сумісництвом суб’єкта декларування»

У розділі 15 декларуємо роботу декларанта за сумісництвом, незалежно від того, отриманий дохід від такої роботи чи ні. Членів сім’ї цей розділ не стосується. Вказуємо:

  • посаду, на якій працює чи працював декларант на умовах сумісництва;
  • її оплачуваність («так» або «ні»);
  • відомості про особу (фізичну чи юридичну), у якої виконувалась робота.

Електронна декларація – розділ 16 «Входження суб’єкта декларування до керівних, ревізійних чи наглядових органів об’єднань, організацій, членство в таких об’єднаннях (організаціях)»

Розділ 16 стосується також лише декларанта. У ньому слід навести відомості про входження до керівних, ревізійних чи наглядових органів громадських об’єднань, благодійних організацій, саморегульованих чи самоврядних професійних об’єднань, членство в таких об’єднаннях (організаціях). Електронна декларація має відображати відомості про:

  • назву такої організації, об’єднання;
  • організаційно-правову форму;
  • код ЄДРПОУ.

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Подання електронних декларацій

Після заповнення усіх розділів електонна декларація зберегається також як чернетка. Це варто робити щоразу, коли відволікаєтесь від її заповнення. НАЗК рекомендує під час заповнення електронних декларацій використовувати один і той самий комп’ютер, браузер (бажано Google Chrome).

Зразок електронної декларації ви можете знайти через пошук на офіційному сайті НАЗК (після затвердження законопроєкту № 9534 про повернення та відкриття електронних декларацій реєстр декларацій має бути відкритий з 01 листопада 2023 року).

Електронна декларація – відповідальність

За недостовірні відомості у електронній декларації передбачений адміністративний штраф, і навіть кримінальна

відповідальність:

  • адміністративна – ч. 1 і ч. 2 ст. 172-6 КупАП, зокрема за несвоєчасне подання від штрафу від 850 до 1700 грн;
  • кримінальна – ст. 366-2 ККУ, зокрема умисне внесення завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, які відрізняються від достовірних на суму від 8 500 до 68 000 грн – штраф від 42 500 до 51 000 грн + позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.


зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді