Додаток 6 Єдиної звітності - інструкція

Автор
експерт з оплати праці, Київ
Додаток 6 - це аналог Таблиці 7 Звіту з ЄСВ, яку дещо відкоригували. Розповімо, що саме змінили в Додатку 6, коли та за яким алгоритмом його заповнювати.

Додаток 6 Єдиної звітності - інструкція
АЛЛА ВОЛОВЕНКО,експерт Експертус Головбух
⚡️Експерт врахував найпоширеніші питання, що хвилювали бухгалтера під час минулої звітності. Тож цю здамо без помилок! А відмінників за результатами теста у статті нагороджуємо СЕРТИФІКАТОМ⚡️

У Додатку № 6 (Д6) до Податкового розрахунку* роботодавці — платники ЄСВ відображають періоди/строки трудової або іншої діяльності, які зараховують, коли визначають право на відповідну пенсію, а також періоди страхового стажу, які не пов’язані з трудовою/професійною діяльністю. Форму і порядок заповнення Податкового розрахунку, зокрема й Д6, Мінфін затвердив Наказом № 773. З’ясуємо, коли та як подавати Д6, та за яким алгоритмом заповнювати.

* Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Коли та як подавати

Д6 складайте і подавайте, якщо протягом звітного кварталу мали робочі місця, за якими потрібно сформувати відомості про спецстаж працівників. До такого спецстажу, зокрема включають:

Перелік підстав для обліку спецстажу окремим категоріям працівників, а також їхні восьмирозрядні коди містить додаток 3 до Порядку № 4.

Додаток 6 Єдиної звітності - інструкціяЯкщо роботодавець не має робочих місць, роботу за якими зараховують до спеціального стажу, Д6 не формуйте і не подавайте.

Водночас, якщо маєте працівників, які є особами зі спецстажом, але вони у звітному кварталі перебували у відпустці по догляду за дитиною до трьох або шести років, на них відомості в Д6 подавайте на загальних підставах.

Д6 у складі Податкового розрахунку подавайте щоквартально за місяцями звітного кварталу. Тобто звітний Податковий розрахунок за І квартал 2021 року міститиме три Д6 — за січень, лютий та березень.

⚡️ За яким алгоритмом заповнювати Податковий розрахунок з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?⚡️

Як заповнити

Старі й нові реквізити

Д6 до Податкового розрахунку, у порівнянні з Таблицею 7 Звіту з ЄСВ, має як аналогічні, так і нові реквізити/графи. Які та як їх заповнювати — у Таблиці 1.

Додаток 6 Єдиної звітності - інструкція

Відкрити таблицю

На останній сторінці Д6 проставте дату, коли його подав платник єдиного внеску, підписи посадових осіб, дані про підписантів та печатку (за наявності).

Додаток 6 Єдиної звітності - інструкціяМіж Додатком 1 та Д6 до Податкового розрахунку є зв’язок. Якщо період роботи працівника зараховуєте в спецстаж, то, коли формуєте Додаток 1 з даними за таким працівником, у графі 23 «Ознака наявності спецстажу» проставте відмітку «1 — так».

Після цього відомості про страховий стаж працівника зможете відобразити в Д6.

Табличну частину

Наведемо Приклад, як заповнити Д6 до Податкового розрахунку.

Відомості про спецстаж держслужбовців

У держоргані з 01.03.2021 працюють:
  • провідний спеціаліст Іванов Іван Іванович (реєстраційний номер — 2728293031). Страховий стаж — 8 років, стаж держслужби — 7 років;
  • начальник відділу Петренко Петро Петрович (реєстраційний номер — 2425262728). Страховий стаж — 36 років, стаж держслужби — 36 років.
Як відобразити дані за цими працівниками у Д6 за березень 2021 року?

Д6 до Податкового розрахунку за третій місяць І кварталу 2021 року заповнюйте на всіх держслужбовців, незалежно від того, що страховий стаж Іванова І. І. менше 35 років та його стаж держслужби менше 10 років. Код підстави для обліку спецстажу — ЗДС037А1.

Як заповнити Д6 для цього Прикладу, див. Табл. 2.

Приклад заповнення Табличної частини Д6 до Податкового розрахунку




зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді