Грошова допомога при виході на пенсію в ОМС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Чи є насьогодні одноразова допомога при виході на пенсію посадовця або службовця в органах місцевого самоврядування? Відповідь у консультації.

Основа для нарахування будь-яких виплат в ОМС

Нарахування всіх виплат в органах місцевого самоврядування (ОМС) здійснюється на підставі Закону “Про службу в органах місцевого самоврядування” від 07.06.2001 р. № 2493 (далі Закон № 2493). Ще є постанова Кабміну “Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів” від 09.03.2006 р. № 268 (далі Постанова № 268). В останній визначені зокрема посадові оклади, надбавки та доплати посадовців і службовців ОМС.

Калькулятор стажу державної служби, служби в ОМС та приведеної дати

Одноразова грошова допомога при виході на пенсію посадовців ОМС

Зараз така допомога відсутня. Так, вона була. І було це до 01 квітня 2014 року. Становила вона 10 посадових окладів і згадувалися у ст. 11 Закону № 2493.

01 квітня 2014 року через критичний економічний стан України в дію було введено Закон “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні” від 27.03.2014 р. № 1166. Ним виключили одноразову допомогу при виході на пенсію:

  • посадовцям ОМС з Закону № 2493;
  • держслужбовцям з тодішнього Закону про держслужбу (у нинішньому її також немає).

Якби така допомога зараз існувала, то у головного бухгалтера ОМС при виході на пенсію, наприклад, була б допомога у розмірі близько 70 тис. грн (посадові оклади відрізняються в залежності від розміру територіальної громади, див. Додаток 51 Постанови № 268). Досить суттєва виплата, яка, на жаль, зараз не існує. На держслужбі те ж саме.

Одноразова виплата при виході на пенсію посадовця ОМС колись була 10 посадових окладів

Одноразова грошова допомога при виході на пенсію службовців ОМС

Аналогічна ситуація й щодо службовців ОМС. Хоча вони й не підпадають узагалі під дію Закону № 2493, але й у інших нормативних актах – у тій же Постанові № 268 – грошова допомога при виході на пенсію відсутня.

Ні посадовцям, ні службовцям ОМС ніякої грошової допомоги при виході на пенсію не виплачують. Така ж ситуація існує й на держслужбі

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді