Як захистити установу від штрафів Держаудитслужби

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Розглянемо, як бухгалтер може захистити установу від ревізорів та штрафів Держаудитслужби.

За результатами ревізії фінансово-господарської діяльності бюджетних установ посадові особи Держаудитслужби можуть притягти винних осіб до адміністративної відповідальності. Щоб ви змогли захистити установу від штрафів, розглянемо, коли настає адміністративна відповідальність, які протоколи мають право складати ревізори та як вони їх оформляють.

Коли настає адмінвідповідальність

Порядок, за яким контролюючі органи застосовують адміністративну відповідальність, регламентує КпАП. Її застосовують у вигляді штрафних санкцій до посадових осіб, у тому числі і до бухгалтерів.Не погоджуєтеся з висновками ревізорів — пишіть заперечення

Як захистити установу від штрафів Держаудитслужби Адміністративним правопорушенням визнають протиправну, винну (умисну або необережну) дію чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку закон передбачає адміністративну відповідальність

(ст. 9 КпАП)

.

Винні особи несуть адміністративну відповідальність, яку передбачає КпАП та інші закони, за правопорушення, які за своїм характером не тягнуть за собою кримінальної відповідальності. Адміністративну відповідальність винні особи несуть, якщо наявні:

  • події, які передбачають адміністративну відповідальність;
  • склад правопорушення.

Як захистити установу від штрафів Держаудитслужби Ревізори мають право застосувати адміністративну відповідальність, якщо встановили факт про вчинене адміністративне правопорушення чи проступок.

Юридичні особи, тобто установи і організації не є суб’єктами адміністративної відповідальності. Відповідно до норм КпАП, суб’єкти адміністративної відповідальності — лише фізичні особи, зокрема посадові осіб. До адміністративної відповідальності можна притягти також посадових осіб за адміністративні правопорушення, якщо вони не дотримують установлених правил у сфері охорони порядку управління, державного і громадського порядку, природи, здоров’я населення та інших правил, які включені до їхніх службових обов’язків.

Які протоколи мають право складати ревізори

Як ревізори оформляють протокол

У які строки накладають адмінштрафи

Як захистити установу від штрафів Держаудитслужби Порушник має сплатити штраф не пізніш як через 15 днів з дня, коли йому вручили постанову про накладення штрафу

Строки, в які накладають адміністративні штрафи, визначає стаття 38 КпАП. Адміністративне стягнення можна накласти не пізніше ніж через два місяці з дня, коли особа вчинила правопорушення, а під час триваючого правопорушення — через два місяці з дня, коли його виявили ревізори.

П’ять прикладів небезпечних порушень

Читати статтю експерта

До перших правопорушень відносяться правопорушення, які мають разовий характер. До триваючих — порушення, які відбуваються протягом певного періоду, приміром відсутність бухгалтерського обліку, ведення його з порушенням встановленого порядку, інші правопорушення, пов’язані з обчисленням податків, платежів і внесків, встановити які можна лише під час перевірки на підставі первинних документів.

Як захистити установу від штрафів Держаудитслужби

КпАП

не передбачає, що особу, яка вчинила адмінправопорушення можна звільнити від адмінвідповідальності у зв’язку з тим, що її звільнили з роботи до початку ревізії.

Тобто особи, які винні в порушенні вимог КпАП і звільнені з роботи або вибули у відпустку до початку ревізії, несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах, їх притягують до відповідальності в межах строків, які встановлює стаття 38 КпАП.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді