Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування
ПРАЦІВНИК У ЗСУ АБО ТЕРОБОРОНІ: як зазначити відомості в додатку Д1, чи донарахувати ЄСВ до мінімальної бази, за якими правилами відобразити в додатку 4ДФ.
Зміст статті:

У період дії воєнного стану чимало працівників підприємств, установ, організацій, зокрема й тих, що працюють за сумісництвом:

  • призвали на військову службу у зв’язку із загальною мобілізацією та як резервістів;
  • залучили до виконання завдань тероборони ЗСУ на підставі укладених контрактів добровольців з командирами військових частин (далі— військова тероборона).

Крім того, деякі працівники уклали контракти добровольців тероборони з командирами добровольчих формувань територіальних громад за формою, затвердженою Наказом № 84 (далі — цивільна тероборона).

Щоб увільнити від роботи таких працівників як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, керівник підприємства, установи чи організації має видати відповідний наказ. Підстави:

  • повідомлення, документи з Територіального центру комплектування (ТЦК), які підтверджують призов або укладений контракт з військовою теробороною ЗСУ

або

  • довідки сільських/селищних/міських рад про укладені контракти добровольців цивільної тероборони.

У період увільнення працівників роботодавець зобов’язаний зберігати за ними місце роботи та посаду (ч. 1, ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю; КЗпП).

Збереження середнього заробітку було скасоване після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 1 липня 2022 року № 2352-IX. 

Інформацію про таких працівників потрібно було відобразити в додатках 1 (Д1) та 4 (4ДФ) за І та II квартал 2022 року.

Як це зробити правильно, скеровують Порядок № 4, Закон про ЄСВ та роз’яснення профільних відомств.

Додаток 1

У Д1 до Розрахунку відображають доходи працівників, на які нараховують ЄСВ, зокрема, й суми середнього заробітку, який зберегли за увільненими від роботи працівниками.

Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВМобілізованим працівникам і тероборонівцям зберігали середній заробіток окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом до прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 1 липня 2022 року № 2352-IX.

Наразі збереження середнього заробітку за мобілізованими можливе, якщо роботодавець внесе відвовідні зміни у колективний договір. Роз'яснення, як це зробити, опублікувала Федерація професійних спілок України.

Середній заробіток розраховуйте:

  • відповідно до Порядку № 100;
  • на основі виплат за два останніх календарних місяці роботи, що передують місяцю, в якому працівник розпочав військову службу або добровільно уклав контракт з цивільною теробороною.

Якщо працівник є внутрішнім сумісником, середню зарплату розраховуйте окремо за його основним місцем роботи та за сумісництвом.

Відомості про нараховані суми ЄСВ формуйте в Д1 до Розрахунку на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводите нарахування доходів або які підтверджують такі нарахування (п. 6 розд. IІ Порядку № 4).

Коли заповнюватимете Д1 до Розрахунку, на дату фактичної виплати середнього заробітку не зважайте.

ЄСВ на суму середнього заробітку працівника нараховуйте:

  • звичайним працівникам — за ставкою 22%;
  • особам з інвалідністю — 8,41% (ч. 5, ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ; роз’яснення ДПС у ЗІР, категорія 201.04.01).

Відомості щодо застрахованої особи, якій нарахували середній заробіток, відображайте в Д1 за відповідний місяць до Розрахунку за загальним порядком.

Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Заповнення табличної частини Д1 до Розрахунку - ПРИКЛАД ЕКСПЕРТА

Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВЯкщо нараховуєте заробітну плату за попередній звітний (податковий) період, зокрема щоб уточнити кількість відпрацьованого часу, виявити помилки, суми такої донарахованої заробітної плати включайте до заробітної плати місяця, в якому провели такі донарахування (п. 1 розд. IV Порядку № 4).

Отже, якщо працівника призвали/прийняли на військову службу/в цивільну тероборону з 24 лютого, але документи від ТЦК або сільських/селищних/міських рад, які це підтверджують, ви отримали в березні та відповідно в березні нарахували середню зарплату увільненому працівникові за лютий та березень, відображайте відомості щодо суми такого середнього заробітку за обидва місяці в березневому Д1 до Розрахунку одним рядком без розбивки за місяцями.

Водночас, якщо мобілізований працівник є внутрішнім сумісником, суми заробітної плати та середнього заробітку, які нарахували йому за основним місцем роботи і за сумісництвом, відображайте в Д1 до Розрахунку в окремих рядках. Коли відображатимете доходи працівника за сумісництвом, у графі 21 «Ознака наявності трудової книжки (1 — так, 0 — ні)» зазначайте «0» — без трудової книжки.

Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВЯкщо база нарахування ЄСВ за відповідний місяць менша за МЗП, донараховуйте ЄСВ до мінімального страхового внеску лише застрахованій особі, яка є основним працівником та не є особою з інвалідністю.

Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВЄСВ на суму середнього заробітку працівника — особи з інвалідністю до мінімального страхового внеску не донараховуйте

Для цього включайте до бази нарахування ЄСВ за відповідний місяць сукупний дохід працівника, зокрема і суму його середнього заробітку — як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Суму ЄСВ на загальну суму доходу застрахованої особи за відповідний місяць, який не перевищує розміру МЗП за цей місяць, розраховуйте з розміру МЗП (Лист № 4496).

У Д1 до Розрахунку відображайте донараховану до мінімального страхового внеску суму ЄСВ з кодом типу нарахування (КТН) 13 у комбінації з кодом КЗО:

  • «1» — якщо в поточному місяці нараховували мобілізованому працівнику, який не є особою з інвалідністю, і зарплату, і середній заробіток або нараховували лише середній заробіток добровольцю цивільної тероборони;
  • «47» — якщо в поточному місяці нараховували мобілізованому працівнику, який не є особою з інвалідністю, тільки середній заробіток для оплати днів військової служби.

Середню зарплату включайте до бази нарахування ЄСВ за відповідний місяць у сумі, що не перевищує максимальної величини бази нарахування ЄСВ. З такою максимальною базою порівнюйте загальну суму доходів відповідної застрахованої особи за відповідний місяць, на які нараховуєте ЄСВ.

Максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати, на яку нараховують ЄСВ, у період з 1.10.2022 становить 100 500 грн.

Додаток 4ДФ

У додатку 4ДФ до Розрахунку відображайте будь-які оподатковувані і неоподатковувані доходи, які протягом звітного періоду нарахували/виплатили на користь фізичних осіб, зокрема й суму збереженого увільненому працівникові середнього заробітку.

Доходи фізосіб зазначайте в 4ДФ до Розрахунку за РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки фізичної особи-платника податку). При цьому щодо кожної фізичної особи заповнюйте стільки рядків, скільки ознак доходів вона має (п. 4 розд. ІV Порядку № 4).

Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВСередній заробіток, який нарахували працівнику за час перебування на військовій службі або добровольцю військової чи цивільної тероборони, відображайте в 4ДФ до Розрахунку з ознакою доходу «101».

Тому, коли зазначаєте відомості про увільнених працівників у 4ДФ до Розрахунку, також ураховуйте їхню кількість у рядку 02 «Працювало за трудовими договорами (контрактами) (ознака 101)» цього додатка.

Зарплату та середній заробіток, які нарахували працівнику як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, відображайте в 4ДФ до Розрахунку одним рядком.

Усі нарахування і виплати в 4ДФ до Розрахунку відображайте в місяці, в якому фактично їх провели. Отже, якщо нарахували середній заробіток працівникові в березні за лютий і за березень, зазначте всю суму нарахованого доходу, а також суми нарахованих ПДФО і ВЗ саме в березневому 4ДФ до Розрахунку.

Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВУ додатку 4ДФ до Розрахунку середній заробіток увільненого працівника відображайте з ознакою доходу «101»

Мобілізовані працівники та тероборонівці: як показати в Розрахунку з ПДФО та ЄСВПодаткову соціальну пільгу не застосовують до заробітної плати, яку фізична особа протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами, зокрема, у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачують з бюджету (пп. 169.2.3 ПК).

Тому, якщо працівник, якого призвали на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, має право на ПСП, однак одночасно із зарплатою/середнім заробітком отримує з бюджету грошове/майнове забезпечення військовослужбовця, під час нарахування зарплати такому працівнику ПСП не застосовуйте (роз’яснення ДПС у ЗІР, категорія 103.08.01).



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді