Трудова повинність в умовах воєнного стану: як оформити та оплатити

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Військове командування та військові адміністрації можуть запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб. Пояснимо, кого залучають до таких робіт, як правильно оформити працівників, для яких встановили трудову повинність, та як оплатити їх працю

✍ ЯК ОБЛІКОВУВАТИ РОБОТУ ПІД ОКУПАЦІЄЮ

У зв’язку з військовою агресією росії проти України військове командування спільно з військовими адміністраціями може запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб. Це можна робити самостійно або із залученням органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII; далі — Закон № 389). Пояснимо, кого залучають до таких робіт, як правильно оформити працівників, для яких встановили трудову повинність, та оплатити їх працю.

Що таке трудова повинність

Трудова повинність — це короткостроковий трудовий обов’язок працездатних осіб на період мобілізації та воєнного часу виконувати суспільно корисні роботи оборонного характеру, а саме:

  • ліквідовувати надзвичайні ситуації техногенного, природного та воєнного характеру, які виникли в період воєнного стану, а також їх наслідки;
  • задовольняти потреби ЗСУ, інших військових формувань і сил цивільного захисту;
  • забезпечувати функціонування національної економіки та системи життєдіяльності населення.

Суспільно корисні роботи не потребують спеціальної професійної підготовки осіб, які їх виконують.

Правові та організаційні засади залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт визначає Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 13.07.2011 № 753 (далі — Порядок № 753).

Дія Порядку № 753 поширюється:

  • на військове командування;
  • Раду міністрів Автономної Республіки Крим;
  • місцеві органи виконавчої влади;
  • органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації незалежно від форми власності.

 

 

 



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді