Плата за землю: приклад заповнення декларації

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.

Податкова декларація з плати за землю 2024 – бланк

Діюча форма декларації з плати за землю затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560. Однак дану форму оновив наказ Мінфіну від 18.02.2022 р. № 83 (даліНаказ № 83) і саме цей оновлений бланк декларації з плати не землю представлений нижче. Електронна версія даної форми має код J0602008. Зміни незначні – розрахунок податку виглядає практично, як і раніше.

плата за землю приклад заповнення декларації

СКАЧАТИ БЛАНК

Що змінилося у формі декларації з плати за землю 2024

Як уже зазначалося, зміни несуттєві та не вплинули на порядок обчислення податкових зобов'язань:

  • зник рядок для обчислення суми пені;
  • зникли службові поля, які заповнювали податківці;
  • додана примітка 1 до Декларації: «У разі наявності земельних ділянок (їх часток, паїв), що є об’єктами оподаткування земельним податком та орендною платою за земельні ділянки державної або комунальної власності, надаються окремі податкові декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (далі — Податкова декларація) з позначками «Земельний податок» або «Орендна плата» по кожній окремій території територіальної громади, код за КАТОТТГ якої зазначається у рядку 7. КАТОТТГ — Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року № 290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року № 3)».

Терміни звітування з плати за землю

Заповнити й подати звітність з плати за землю потрібно до відповідного органу ДПС не пізніше 20 лютого за місцезнаходженням земельної ділянки (п. 286.2 ПК). Однак є альтернатива – платник має право подавати декларацію щомісяця не пізніше 20 к. дня місяця, що настає за звітним. Отже, маємо: або одна річна, або 12 декларацій щомісяця. Щоправда, більшість платників податку обирають річний варіант звітування.

Зверніть увагу, що саме 2024 рік – це перший рік звітування за оновленою формою з Наказу Мінфіну від 26.09.2023 р. № 520. Тобто подати цю декларацію треба не пізніше 20 лютого 2024 року. Однак буває, що у результаті зміни площ земельних ділянок чи їхньої нормативної грошової оцінки (НГО) впродовж року ще й подається уточнююча декларація.

Калькулятор штрафів

Податки два – дві декларації

Плата за землю – це насправді два податки і порядок заповнення декларації з плати за землю дещо різниться для платників:

  • земельного податку (землекористувачів);
  • орендної плати за землю (орендарів земельних ділянок державної або комунальної власності).

І для обох податків призначена та сама форма податкової декларації з плати за землю. Однак не можна в одній поданій декларації відзвітувати одразу і за земельний податок, і з орендної плати за земельні ділянки. У такому разі подається дві декларації – по кожному податку окремо. А ще окремі декларації подаються по кожному коду КАТОТТГ земельних ділянок, якщо вони різні (див. далі пояснення до поля 7 вступної частини декларації). Виходить, що декларацій з плати за землю в установи може бути не одна, а кілька.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Чи треба подавати декларацію, якщо установа звільнена від плати за землю?

Так, треба. Якщо бюджетна установа/організація звільнена від сплати плати земельних податків, то це розглядається як податкова пільга, а не те, що установа є неплатником податку. Як наслідок, декларація подається як у платника податку. Крім того, у самій формі декларації передбачений розрахунок суми податкової пільги та ставиться її код (див. далі про заповнення граф 18-22 розділу І).

Розглянемо тепер, як заповнити декларацію та зразок підготовленої декларації.

Вступна частина декларації з плати за землю

Вступна частина декларації складається з семи полів, кожне з яких має один або більше реквізитів. Порядок їх заповнення наведений у таблиці нижче.

ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ВСТУПНОЇ ЧАСТИНИ ДЕКЛАРАЦІЇ З ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ

Поле

Як заповнити

1

Зазначте порядковий номер декларації за рік у комірці, що відповідає земельному податку або орендній платі. Якщо установа є платником одночасно і земельного податку, і орендної плати за землю, то декларувати їх в одній декларації не можна, це мають бути дві різні декларації.

Проставте відмітку типу декларації (символ «Х»): «звітна», «звітна нова», «уточнююча».

Зазначте період, за який подаєте звітність, наприклад:

  • за «2024» рік – якщо обраний варіант подачі один раз на рік (станом на 01.01.2024);
  • за «06» місяць – якщо обраний щомісячний варіант подачі декларації (наприклад, за червень).

У реквізиті «починаючи з» зазначте дату у форматі ЧЧ.ММ, з якої набули право на земельну ділянку або уклали договір оренди.

Новим є поле «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, що уточнюється». Заповнюйте його при самостійному виправленні помилок за минулий звітний період, тобто в уточнюючій декларації. Дана графа потрібна для спрощення автоматизованого обліку поданих документів у ДПС. У звітній декларації дане поле завжди залишається порожнім. Сам же реєстраційний номер треба шукати у Електронному кабінеті в меню «Перегляд звітності». Про заповнення даного поля – читайте роз’яснення ГУ ДПС у Черкаській області

2, 3, 4

Зазначте прості у заповненні реквізити:

  • повне найменування установи;
  • код ЄДРПОУ установи;
  • код основного виду економічної діяльності установи (КВЕД)

5

Зазначте традиційні реквізити:

  • податкову адресу (вулиця, № будинку, № офісу, населений пункт, район (для населених пунктів, які не є райцентрами, з урахуванням адміністративно-територіальної реформи 2020 року), область (для міст, які не є обласним центром). Вона має відповідати адресі, яка зазначена у ЄДР;
  • поштовий індекс;
  • міжміський код;
  • телефон;
  • факс;
  • електронну адресу.

Факс та електронну адресу заповнювати не обов’язково

6

Зазначте найменування органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки

7

Вкажіть той код території територіальної громади (ТГ), який відповідає місцезнаходженню земельної ділянки чи ділянок – за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ). Зверніть увагу, що код у даному полі лише один (!). А це значить, що якщо є земельні ділянки, що розташовані у місцях з різними кодами за КАТОТТГ, то доведеться подавати й кілька окремих декларацій (!).

Цей же код за КАТОТТГ ще треба буде повторити у графі 10 розділу ІІ при сплаті земельного податку

Податкова декларація з плати за землю 2024 – приклад заповнення

НДІ «Зразковий» має земельну ділянку площею 1000 кв. м; нормативна грошова оцінка землі – 194,65 грн за 1 м2 (у урахуванням індексації за минулий рік, коефіцієнт 1,00); місцева рада встановила ставку податку на рівні 1%.

Розрахунок річної суми податку:

1000 м2 × 194,65 грн/м2 × 0,01 = 1 946,50 грн

Розрахунок місячної суми податку за 2024 рік:

1946,50 / 12 = 162,21 грн

Розрахунок суми податку за грудень 2024 року:

1946,50 – 162,21 ×11 = 162,19 грн

Розрахунок за грудень проведено за рекомендаціями ДПС з метою збалансування округлень.

Приклад заповнення податкової декларації з плати за землю за раніше наведеним прикладом наведений нижче.

декларація з плати за землю 2024

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Заповнення основної частини декларації з плати за землю

Основна частина декларації складається з трьох розділів, які присвячено розрахунку сум:

  • земельного податку (розділ І);
  • орендної плати (розділ ІІ);
  • податкового зобов’язання (розділ ІІІ).

Якщо сплачуєте лише земельний податок, то заповнюйте тільки перший та останній розділи.

Розрахунок земельного податку: розділ І

Порядок заповнення розділу І «Розрахунок суми земельного податку», який має 23 графи, наведений у таблиці нижче.

ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ РОЗДІЛУ І ДЕКЛАРАЦІЇ З ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ

Поле

Як заповнити

1

Зазначте номер за порядком відповідного запису у рядку

2

Вкажіть код цільового призначення земельної ділянки, використовуючи Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок – це Додаток 59, який доданий постановою Кабміну № 821 від 28.07.2021 р. до Порядку ведення Державного земельного кадастру. Це код у форматі ХХ.ХХ. Він, як правило, зазначений у документах на право власності земельними ділянками

3

Вкажіть відомості про вид права на земельну ділянку, зазначивши відповідний код:

  • 1 – власність;
  • 2 – постійне користування;
  • 3 – оренда;
  • 4 – право на земельну частку (пай)

4

Зазначте серію і номер документа, що посвідчує право власності та/або користування земельною ділянкою

5

Вкажіть дату у форматі ДД.ММ.РРРР і номер державного акта на земельну ділянку, якщо маєте такий документ

6

7

Заповнюйте лише якщо земельна ділянка перебувала у володінні неповний місяць (не з самого початку місяця або з початку, але не до самого кінця). Дана графа не заповнюється, якщо:

  • земельною ділянкою володіли весь місяць (з 1-го по останнє число);
  • подається річна декларація за поточний рік щодо земельної ділянки станом на 01 січня. Зрозуміло, що на початок року може бути невідомо про наступне вибуття земельної ділянки впродовж року.

Розраховуємо частку так:

кількість днів володіння за місяць ÷ загальна кількість днів місяця

Округлення – 4 знаки після коми, наприклад 0,8333 (=25/30, де 25 – кількість днів володіння земельною ділянкою, наприклад, у червні, а 30 – кількість днів червня)

8

Зазначте кількість повних місяців володіння земельною ділянкою впродовж року (від 1 до 12). Зрозуміло, що якщо заповнюється річна декларація за поточний рік, то станом на 01 січня тут буде 12.

В інших ситуаціях, якщо право на земельну ділянку виникає, наприклад 12 лютого, то кількість повних місяців буде 10 (лютий не рахуємо, лише період березень-грудень)

9

Зазначте кадастровий номер земельної ділянки (за наявності)

10

Зазначте вже згадуваний код за КАТОТТГ зі вступної частини декларації

11

Вкажіть адресу місця розташування земельної ділянки з правовстановлюючого документа на земельну ділянку

12

Вкажіть розмір площі земельної ділянки у тих одиницях виміру, які зазначені у документах на землю:

  • у гектарах, га (4 знаки після коми);
  • або у квадратних метрах, кв. м (2 знаки після коми).

Зверніть увагу, що одночасно заповнювати одразу дві графи – і 12, і 13, – не можна (!). Адже тоді незрозумілою буде одиниця виміру для наступної графи 14

13

14

Зазначте суму за одиницю площі (тобто за 1 га або за 1 кв. м, який вказали у графах 12-13) з урахуванням коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки (НГО) землі, якщо таку проводили*. Якщо ж НГО земельної ділянки не проводили (для земельних ділянок поза межами населеного пункту), то графу 14 не заповнюйте

15

Зазначте НГО одиниці площі ріллі по області з урахуванням коефіцієнта індексації (або з витягу за поточний рік, там уже НГО має бути з урахуванням індексації)

16

Вкажіть ставку земельного податку (%) згідно з рішенням місцевої ради про встановлення місцевих податків і зборів, яке чинне для року подання декларації. Якщо таке рішення місцева рада не приймала, – застосовуйте ставки, які діяли до. Вимог до округлення немає, але враховуючи існуючі розміри таких ставок краще вказати 2 знаки після коми

17

Обчисліть річну суму земельного податку за формулою, яка наведена у шапці таблиці по даній графі, та зазначте у комірці результат. Якщо ваша установа за рішенням місцевої ради отримала пільги зі сплати земельного податку, то відомості про ці пільги слід показати у графах 18-22

18

Зазначте код пільги з плати за землю, якщо така була. Для бюджетних установ існує 12 кодів пільг (див. таблицю далі)

19

Зазначте розмір пільги, тобто суму яку недоотримав бюджет через наявність пільги з податку на землю, наприклад «100» – це значить пільга у розмірі 100%, тобто повне звільнення від сплати земельного податку. Якщо «100», то сума пільги у графі 22 буде рівною нарахованому земельному податку у графі 17

20

Вкажіть початок строку користування податковою пільгою у звітному періоді (дату у форматі ДД.ММ.РРРР). Очевидно, що якщо пільгою користувалися весь рік, то тут буде 01.01.2024.

21

Вкажіть кінець строку користування податковою пільгою у звітному періоді. Очевидно, що якщо пільгою користувалися весь рік, то тут буде 31.12.2023. Якщо ж земельна ділянка вибуло з володіння впродовж року, то тут вкажіть останній день перебування такої земельної ділянки у володінні (з початком у графі 20 усе аналогічно)

22

Вкажіть суму пільги, тобто суму яку недоотримав бюджет через наявність пільги з податку на землю. Для установ, які звільнені від сплати земельного податку, сума пільги дорівнюватиме сумі розрахованого земельного податку

23

Якщо пільга була 100%, то у даній графі вийде «0». Якщо пільга менша 100%, то тут вкажіть різницю між нарахованою сумою податку та сумою податкової пільги. Це і є сума земельного податку до сплати в бюджет за поточний рік. У подальшому дана сума переходить до помісячного розділення у розділі ІІІ декларації

* дані про НГО окремої земельної ділянки можна знайти у витягу з технічної документації з НГО землі. Формування таких витягів здійснюють територіальні органи Держгеокадастру. Замовляється витяг в електронному кабінеті Держгеокадастру

Після заповнення граф таблиці розділу І обов’язково заповніть рядок 2 «Усього», де порахуйте суми по графам (колонкам).

Також у таблиці нижче як допомога наведені коди пільги з плати за землю, які існують для бюджетників. Повністю їх усі та в завжди актуальному вигляді можна знайти на сайті ДПС у спеціальних довідниках (останнє оновлення – січень 2024, Довідник № 122/1 та 122/2). Щодо звільнення від сплати плати за землю під час воєнного стану, то його не можна розглядати як податкову пільгу, тому його розглянуто наприкінці даної консультації.

КОДИ ПІЛЬГ З ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЗАКЛАДУ

Код пільги

Установа/заклад, звільнені від сплати земельного податку

Підстава

18010572

Бази олімпійської та паралімпійської підготовки, перелік яких затверджує Кабмін

пп. 282.1.3 ПКУ

18010510

Пільги щодо земельного податку, встановлені місцевими радами

п. 284.1 ПКУ

18010511

Заклади культури, які повністю утримуються за рахунок державного або місцевого бюджету

пп. 282.1.4 ПКУ

18010550

Заклади науки (крім національних та державних дендрологічних парків)

18010551

Заклади освіти

18010552

Заклади охорони здоров’я

18010553

Заклади соціального захисту

18010554

Заклади фізичної культури та спорту

18010579

Заклади дошкільної освіти

18010580

Заклади загальної середньої освіти

18010587

Державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку

пп. 282.1.5 ПКУ

18010588

Державні та комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацькі спортивні школи

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Розрахунок плати за землю в орендаря: розділ ІІ

Якщо установа лише орендує земельну ділянку державної або комунальної власності, то у полі 1 вступної частини декларації має бути зазначений порядковий номер декларації у комірці, яка відповідає орендній платі. У такому разі розділ І не заповнюється. Декларація тоді міститиме лише розділи ІІ і ІІІ. Аналогічно, якщо заповнюєте розділ І, то заповненого розділу ІІ у декларації бути не може.

Порядок заповнення розділу ІІ «Розрахунок суми орендної плати», який має 18 граф, наведений у таблиці нижче.

ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ РОЗДІЛУ ІІ ДЕКЛАРАЦІЇ З ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ

Поле

Як заповнити

1

Вкажіть порядковий номер запису (рядка)

2

Вкажіть код цільового призначення земельної ділянки, використовуючи Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок – це Додаток 59, який доданий постановою Кабміну № 821 від 28.07.2021 р. до Порядку ведення Державного земельного кадастру. Це код у форматі ХХ.ХХ. Він, як правило, зазначений у договорі оренди, якщо ж ні – уточніть у орендодавця

3

Зазначте реквізити договору оренди земельної ділянки:

  • дату у форматі ДД.ММ.РРРР;
  • номер договору

4

5

Наведіть відомості про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки:

  • дату реєстрації – у форматі ДД.ММ.РРРР;
  • номер, за яким цей договір зареєстрований (не ототожнюйте з номером договору із графи 4)

6

7

Вкажіть дату закінчення договору оренди у форматі ДД.ММ.РРРР

8

Заповнюйте лише якщо земельна ділянка перебувала у користуванні неповний місяць (не з самого початку місяця або з початку, але не до самого кінця). Якщо знаємо дату припинення оренди, то вже можна врахувати це при складанні річної декларації за поточний рік станом на 01 січня.

Дана графа не заповнюється, якщо земельною ділянкою користувалися весь місяць (з 1-го по останнє число).

Розраховуємо частку так:

кількість днів володіння за місяць ÷ загальна кількість днів місяця

Округлення – 4 знаки після коми, наприклад 0,5667 (= 19/30, де 19 – кількість днів володіння земельною ділянкою, наприклад, у червні, а 30 – кількість днів червня)

9

Зазначте кількість повних місяців користування земельною ділянкою впродовж року (від 1 до 12). Зрозуміло, що якщо заповнюється річна декларація за поточний рік, то станом на 01 січня тут буде 12.

В інших ситуаціях, якщо право на земельну ділянку виникає, наприклад 15 січня, то кількість повних місяців буде 11 (січень не рахуємо, лише період лютий-грудень)

10

Зазначте кадастровий номер земельної ділянки, якщо такий є

11

Зазначте вже згадуваний код за КАТОТТГ зі вступної частини декларації

12

Вкажіть адресу місця розташування земельної ділянки з правовстановлюючого документа на земельну ділянку

13

Із договору оренди зазначте площу земельної ділянки в га або кв. м. Однак оберіть лише один з цих варіантів

14

15

Заповнюйте, якщо НГО ділянки проводилась. Зазначте суму НГО земельної ділянки (теж з договору оренди) з урахуванням кумулятивного коефіцієнта індексації (від дати останньої НГО). Якщо НГО беремо з витягу за поточний рік, то там НГО має бути вказана вже з урахуванням індексації

16

Заповнюйте, якщо НГО ділянки не проводилась – використовуємо середню НГО площ ріллі по регіонам України. Є Довідник показників НГО населених пунктів від Держгеокадастру

17

Зазначте розмір орендної плати* у відсотках (з договору оренди) у %

18

Зазначте річну суму орендної плати* – рахуємо за формулою, яка наведена у шапці до даної графи.

* розмір орендної плати та її загальна сума. Проаналізуйте дані показники. Якщо сума орендної плати виходить меншою за нижню допустиму межу (див. пп. 288.5.1 ПКУ), то слід звернутися до органу місцевої влади, з яким укладався договір оренди землі, аби узгодити його з вимогами ПКУ (роз’яснення ДПС 111.03 ЗІР). Також при реалізації інвестиційних проєктів місцеві ради можуть установлювати орендну плату у розмірі меншому за розмір земельного податку для відповідної території (п. 11 підрозд. 6 Перехідних положень ПКУ)

Наприкінці підрахуйте підсумки по графах у рядку 2 «Усього».

Розрахунок податкового зобов’язання: розділ ІІІ

Даний розділ заповнюють як платники плати за землю, так і орендної плати. Обов’язковим рядком у ньому є рядок 3, який розміщений на самому початку вгорі.

Розділ ІІІ табличної форми й складається з 15 граф (колонок).

Значення графи 3 отримуємо так – перенесіть суму з рядка «Усього графи 23 розділу І або ж рядка «Усього» графи 17 розділу ІІ, в залежності від того, за який вид плати за землю подається декларація.

Щодо граф 4-15 – це помісячні суми плати за землю. Заповнюється, якщо плата за землю взагалі є. Якщо ж установа має пільгу «100%», то даний розділ буде порожнім. Порахувати дані суми досить просто: (графа 3) ÷ 12. При цьому:

  • суми податку за перші 11 місяців (графи 4-14) звітного року рахуємо за загальними правилами округлення (до сотих);
  • сума податку за останній місяць звітного року (графа 15) = графа 3 – (графа 4 + …+ графа 14), тобто як різницю річної суми податку та суми податку за 11 місяців. Це потрібно для забезпечення рівності суми граф 4-15 і графи 3. Інакше через округлення можуть у копійках не співпадати сума граф 4-15 і графи 3. Раніше цей розрахунок був наведений у прикладі з даними до зразка декларації (див. вище).

Якщо ж заповнюєте щомісячну декларацію, а не річну декларацію, то у графах 4-15 заповнювати слід лише ту колонку, що відповідає звітному (податковому) місяцю, за який подається декларація.

Рядки 4-8 заповнюйте лише коли подаєте декларацію типу «уточнююча», тобто при виправленні помилки або уточненні даних уже поданої декларації.

У формі декларації 2023 з’явився рядок 5.125, який призначений для дотримання вимог п. 50.4 ПКУ. За ними штрафи не застосовуються, якщо платник місцевого податку після закінчення граничного строку подання звітної декларації подає декларацію у зв’язку зі змінами об’єкта та/або бази оподаткування (на підставі даних, внесених до відповідних державних реєстрів).

У рядку 9 зазначте кількість аркушів доповнення до форми з плати за землю, якщо таке подаєте. Доповнення зазначайте у табличній формі. При цьому поясніть мотиви його подання.

Кінцева частина декларації

У кінцевій частині податкова декларація з плати за землю 2023 року має містити дату складання у форматі ДД.ММ.РРРР.

Заповнений бланк підписує керівник установи (або уповноважена особа) та головний бухгалтер (або особа, відповідальна за ведення бухгалтерського обліку). Керівник засвідчує свій підпис печаткою.

Про осіб, які підписали декларацію, у відповідних комірках зазначте:

  • власне ім’я та ПРІЗВИЩЕ;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН).

Заповнений і підписаний документ подавайте до органу ДПС.

Якщо ви подали декларацію раніше, але згодом виявили у ній помилки, подайте нову типу «звітна нова» за порядковим номером «1» не пізніше 20-го числа (для місячного варіанту декларації) або ж не пізніше 20 лютого, якщо декларація подається одразу за рік. Її вважатимуть остаточною, а попередню не братимуть до уваги.

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

Звільнення від сплати плати за землю під час воєнного стану і декларація з плати за землю

Окрім згаданих раніше податкових пільг ще можливим є звільнення від сплати земельного податку та орендної плати на період воєнного стану. Підставою є п. 69.14 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ (див. також роз’яснення ДПС). Розглянемо правила для 2024 року.

Ганна ЧЕРНИШОВА провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню, у т. ч. не придатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, податківці вже не вважають пільгою та вилучили з Довідників пільг (ЗІР, категорія 111.04). Види земельних ділянок, що не підлягають оподаткуванню, — у статті 283 ПК. За ці земельні ділянки подавати Декларації не треба. З огляду на роз’яснення податківців, те саме стосується земельних ділянок, що розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих рф територіях України станом на 01.01.2024 або на січень 2024 року припадає дата початку активних бойових дій (тимчасової окупації), які за даними Переліку територій ще не завершені (ЗІР, категорія 11.05). У цьому разі суб’єкт господарювання, який до 20.02.2024 не подав Декларації за 2024 рік, не подає її за земельні ділянки, що розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих рф. Подати Декларацію за 2024 рік він зобов’язаний після дати завершення активних бойових дій або тимчасової окупації. Цю дату визначайте згідно з Переліком територій (пп. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Увага: звільнення від плати за землю на час війни – це не податкова пільга (!)

Як наслідок, можна зробити висновок, що:

  • дане звільнення не треба показувати як податкову пільгу, тобто визначати за нею суму податкової пільги у розділах І і ІІ декларації. Якщо так зробити, то податок буде нараховуватися, хоча й не сплачуватися;
  • це не нульова ставка податку;
  • для врахування звільнення можна зменшити площу земельних ділянок на обсяг земель, які звільнені від оподаткування, а до декларації додати доповнення (рядок 9 розділу ІІІ та викласти його зміст у нижче у спеціальному полі). У доповненні вказати площі виключених земельних ділянок й надати пояснення. Тоді податок дійсно буде і «не нараховуватися, і не сплачуватися»;
  • навіть якщо всі землі знаходяться у зонах бойових дій або окуповані, – «нульову» декларацію краще подати з відповідним пояснюючим доповненням.

Як варіант можна звернутися за індивідуальним роз’ясненням до ДПС.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді