Податкові зобов’язання ОМС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Органи місцевого самоврядування теж є платниками податків. Які саме податки вони сплачують так як показати в обліку нарахування податкових зобов’язань з податків і зборів та їхнє погашення ОМС, якими є бухгалтерські проведення по нарахуванню та погашенню податкових зобов’язань – у даному огляді.

ОМС – платники податків

Органи місцевого самоврядування (ОМС) відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280 є окремими юридичними особами. Це значить, що у них окрім повноважень є й відповідальність за свою діяльність. Будь-яка юридична особа відповідає за сплату податків і зборів. І ОМС, тобто місцева рада, її виконком, місцевий фінансовий орган у цьому питанні не виняток.

Податкове зобов’язання – це та сума коштів, яку ОМС повинна сплатити до державного/місцевого бюджету або на єдиний рахунок як податок або збір у ті строки, які визначені ПКУ (пп. 14.1.156 ПКУ).

Щодо термінів, то принципової різниці між податком і збором немає. Однак вважається, що:

  • податок – це обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету (п. 6.1 ПКУ). Якоїсь визначеної мети такий платіж немає. Це лише одне з джерел загального наповнення державного/місцевого бюджету. Куди ці кошти потім будуть розподілені вирішують уже відповідні державні/місцеві органи;
  • збір – це обов’язковий платіж до відповідного бюджету, але він має умову – отримання спеціальної вигоди (п. 6.2 ПКУ). Наприклад, це певні дії з боку держорганів по відношенню до платника. На прикладі військового збору – це захист ОМС від зовнішньої агресії, а на прикладі пенсійного збору – це наповнення Пенсійного фонду, а також отримання з боку держоргану послуги – реєстрації транспортного засобу. Тобто тут у платежу є певна мета й вигода.

Так як ОМС – це платники податків, то вони й відповідальність несуть таку ж, як і інші юридичні особи. Це значить, що вони можуть заробити також і штраф, і пеню за несплату податку/збору, штраф за неподачу, невчасну подачу декларації або подачу її з невірними даними. Штрафні санкції такі ж, як у інших платників податків, без винятків.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Які загальнодержавні податки сплачують ОМС

ОМС сплачують податки і збори відповідно до профілю їх діяльності. Розберемо їх, почавши спершу з загальнодержавних податків і зборів (перелік цих податків – ст. 9 ПКУ).

Так як ОМС є бюджетниками, то вони входять до реєстру неприбуткових організацій. Отже, не є платниками податку на прибуток. Усі ОМС сплачують такі загальнодержавні податки і збори:

  • податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). В усіх ОМС є наймані працівники (посадовці ОМС і робітники ОМС). Їм виплачується зарплата та робляться інші виплати, наприклад лікарняні, декретні. Крім того, ще можуть бути подарунки, при чому й не тільки працівникам ОМС, але й жителям місцевої громади чи іншим особам;
  • військовий збір (ВЗ). Він сплачується разом з ПДФО по зарплаті та інших платежах фізособам. Правило тут одне – якщо сплачується ПДФО, то сплачується й ВЗ.

ПДФО та ВЗ сплачуються ОМС як податковими агентами. Тобто ОМС сплачують дані податки від імені та за рахунок фізичних осіб, утримуючи їх з нарахованих таким особам доходів.

☛ ОМС здебільшого є платниками тільки ПДФО, ВЗ, земельного та транспортного податків

Також за певних умов ОМС можуть ще сплачувати:

  • екологічний податок. На практиці ж ОМС вряд чи мають джерела забруднення на своєму балансі. Наприклад, котельню, яка здійснює викиди вуглекислого газу (СО2) або ж викиди у стічні води, чи радіоактивні джерела;
  • ПДВ. Щодо ПДВ, то обов’язкова реєстрація настає при обсягах доходу від 1 млн грн. Також ОМС можуть зареєструватися як платники ПДВ добровільно. Однак практика показує, що ОМС не є платниками ПДВ. Так, на прикладі м. Чернігова не є платниками ПДВ: Чернігівська міська рада (ЧМР), Виконавчий комітет ЧМР, а також Управління економічного розвитку міста ЧМР (місцевий фінансовий орган, окрема юридична особа). У цьому легко можна переконатися через реєстр платників ПДВ на сайті ДПС.

☛ Як правило, ОМС – неплатники ПДВ

Не є ОМС платниками рентної плати. Наприклад, ренти за спецводокористування або рента за видобуток корисних копалин. По-перше, вряд чи ОМС виступають як первинні водокористувачі, що передають воду іншим. Це можуть бути комунальні підприємства на території громади, але не самі ОМС. По-друге, платниками ренти за спецводокористування можуть бути лише суб’єкти господарювання (п. 255.1 ПКУ). Однак ОМС такими не вважаються (ч. 1 ст. 8 Господарського кодексу України). Аналогічно і з рентою за видобуток корисних копалин (пп. 252.1.1 ПКУ).

☛ ОМС не є платниками ренти за спецводокористування

Щоправда, ОМС все ж таки можуть стати платниками ренти за спецводокористування у разі, якщо спрямують воду на отримання доходу від господарської діяльності (пп. 255.11.12 ПКУ). Наприклад, на балансі є певна свердловина, яку здають в оренду.

Не розглядатимемо акцизний податок, так як вряд чи ОМС займатиметься торгівлею підакцизними товарами.

ОМС є платниками мита на загальних підставах, так як є суб’єктами ЗЕД і можуть, наприклад імпортувати певний товар і сплатити його в ході розмитнення.

Виходить, що з загальнодержавних податків ОМС здебільшого сплачують лише ПДФО та ВЗ. Однак ще є місцеві податки.

Які місцеві податки сплачують ОМС

На перший погляд, ОМС можуть звільнити себе від сплати місцевих податків. Однак це лише теоретично. Насправді же не все так просто: місцеві ради не можуть скасувати взагалі (а не тільки для себе) транспортний податок та плату за землю, так як це заборонено ст. 10.21 ПКУ.

☛ ОМС, які мають нові та вартісні автівки, можуть бути платниками транспортного податку.

У ОМС можуть бути об’єкти для транспортного податку. Здебільшого це легкові автомобілі, які ОМС використовують для представницьких цілей. Умови транспортного податку такі:

Якщо таких автівок немає, то й транспортного податку ОМС не сплачують.

ОМС є платниками плати за землю, так як вони не згадуються серед винятків пп. 282.1.4 ПКУ. Податок сплачується на основі нормативної грошової оцінки земельної ділянки, якою ОМС володіють. Ставки податку встановлює сама місцева рада в залежності від місцензаходження та призначення земельної ділянки.

Щодо інших місцевих податків, то ОМС їх не сплачують. Це податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Так не є об’єктом оподаткування об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів ОМС (пп. «а» пп. 266.2.2 ПКУ).

Ще є збір за місця паркування транспортних засобів. Якоїсь норми, яка б звільняла ОМС від сплати збору у ПКУ немає. Однак місцева рада у своєму рішенні, по-перше, може встановити винятки щодо ОМС. По-друге, автомобільний транспорт ОМС та й інших бюджетників, як правило, паркують у тих місцях, де даний податок не сплачується.

Очевидно, що ОМС не можуть бути платниками єдиного податку (так як неприбуткові установи) та туристичного збору (так як вряд чи мають готелі чи хостели на балансі).

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Пенсійний збір, ЄСВ та ОМС

Окрім податків ОМС ще сплачують такі обов’язкові платежі:

Зверніть увагу, що дані платежі формально не є податками. Це всього лише збори до загальнодержавних фондів соціального страхування. Однак адмініструванням ЄСВ займається теж ДПС.

Податкові надходження місцевих бюджетів і ОМС

Зверніть увагу, що ОМС відділені від місцевих бюджетів. Це значить, що податкові надходження місцевого бюджету не є надходженнями самого ОМС. Також вони не можуть компенсувати власні податкові зобов’язання за рахунок місцевих бюджетів. Такої процедури немає.

☛ Ніяких взаємозаліків між ОМС та місцевим бюджетом по податках і зборах, списання податкового боргу бути не може.

Коли виникають податкові зобов’язання ОМС

Податкове зобов’язання у ОМС, як і у інших платників податків виникає на момент його узгодження. Такою датою вважається дата подачі податкової декларації або уточнюючого розрахунку за умови, що вони були прийняті ДПС. Однак платник податку зобов’язаний визначати податкове зобов’язання за кожний базовий податковий (звітний) період, якими по різним податкам є місяць, квартал, рік (п. 33.3 ПКУ). Такі періоди наведено у таблиці нижче.

Податкові періоди

Період, який відводиться на подачу податкової декларації

Приклади податків і зборів, які сплачують ОМС

місяць

20 к. днів

квартал

40 к. днів

ПДФО, ВЗ

рік

60 к. днів

земельний податок, транспортний податок

Однак частота сплати деяких податків і зборів з періодами декларування не співпадає:

  • ПДФО та ВЗ сплачується у момент виплати зарплати (пп. 168.1.2 ПКУ). ОМС як податковий агент має перерахувати суми даних податків до бюджету. Це ж саме стосується ЄСВ;
  • ПДФО й ВЗ з нарахованого, але не виплаченого доходу – сплачується щомісяця протягом 30 к. днів місяця, наступного за звітним;
  • земельний податок – щомісяця протягом 30 к. днів місяця, наступного за звітним.

Також ДПС можуть визначити податкове зобов’язання самостійно внаслідок перевірки. Воно буде вказане у податковому повідомленні-рішенні на сплату податків, а також штрафних санкцій.



зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді