Рахунки ЄСВ 2024

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).

Рахунки для сплати ЄСВ 2024: види

Особливість ЄСВ полягає в тому, що роботодавець сплачує певну суму (22%, 8,41%) нарахувань на фонд оплати праці, яку органи Казначейства розподіляють на:

  • загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття;
  • загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;
  • загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи).

Рахунки для сплати ЄСВ органи Казначейства відкривають контролюючим органам (органам ДПС) з урахуванням категорії платників ЄСВ згідно з Пропорціями розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 26.11.2014 № 675. Для цього реквізити для сплати єдиного соціального внеску формують з допомогою аналітичних параметрів кодування рахунків, що визначає пункт 2 розділу ІІІ Порядку відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій з виконання бюджетів у системі Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Казначейства від 27.12.2013 № 217, за схемою BBBB K F CCC QQ VVVV, де:

рахунки єсв 2024

  • BBBB (4 знаки) – субрахунок згідно з Планом рахунків;
  • K (1 знак) – ключ за стандартом СЕП НБУ;
  • F (1 знак) – ознака бюджету (0, 1, 9);
  • CCC (3 знаки) – символ звітності, що відповідає пропорціям розподілу ЄСВ (важливий символ, за яким розрізняють реквізити для сплати ЄСВ 2024);
  • QQ (2 знаки) – ознака рахунків («01» – рахунки органів ПФУ, «02» – рахунки органів ДПС);
  • VVVV (4 знаки) – номер відповідного органу, на ім’я якого відкритий рахунок для зарахування та розподілу коштів ЄСВ.

Зокрема, за символами звітності рахунки для сплати єдиного соціального внеску 2024 року між собою різняться. Для бюджетної сфери їх три:

Символ звітності

Категорія страхувальників

201

Держоргани, ОМС, бюджетні установи, які нараховують ЄСВ на суми:

202

Органи управління, військові частини, інші органи, які нараховують ЄСВ на суми:

203

Органи праці, соцзахисту населення, органи ПФУ, інші органи, які нараховують ЄСВ та перераховують на рахунки для сплати ЄСВ на суми:

  • грошового забезпечення патронатних вихователів, батьків-вихователів, прийомних батьків;
  • допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, усиновленні дитини;
  • допомоги, надбавки або компенсації одному з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю;
  • допомоги, надбавки або компенсації одному з непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку;
  • розраховані за непрацюючого іншого з подружжя працівника дипломатичної служби, який перебуває за кордоном за місцем довготермінового відрядження такого працівника

Як і раніше є різні рахунки для сплати ЄСВ в 2024 році, але страхувальник обирає правильний залежно від типу страхувальників, до яких належить, та видів доходів, які виплачує та на які нараховує ЄСВ.

Калькулятор індексації зарплати

Актуальні реквізити ЄСВ 2024

Не потрібно шукати реквізити для сплати ЄСВ на сторонніх сайтах чи в соцмережах. Завжди актуальними будуть вони на офіційному сайті контролюючого органу, наразі – ДПС (рубрика «Рахунки для сплати платежів»). На початку бюджетного року потрібно слідкувати за інформацією органів, що контролюють сплату, аби дізнатися чи змінилися рахунки для сплати ЄСВ 2024 року.

Окрім офіційного порталу ДПС можна скористатись Електронним кабінетом платника. Після авторизації у ньому оберіть вкладку «Стан розрахунків з бюджетом». У правій частині у комірці «Рік» оберіть – «2024», у комірці «ОДПС» – «Усі», після чого з’явиться велика таблиця з 11 стовпчиками/колонками. Щоб дізнатись на які рахунки сплачувати ЄСВ – у стовпчику «Назва платежу» шукаємо потрібний рядок з видом сплати (ЄСВ) та у стовпчику «Реквізити» за цим рядком натискаємо на іконку. У новому вікні, що відкриється, будуть зазначені реквізити – рахунки для сплати ЄСВ в 2024 році.

Платіжна інструкція та призначення платежу

Щоб сплатити ЄСВ бухгалтер має заповнити правильно платіжну інструкцію та в ній вказати призначення платежу. А для цього потрібно знати, якими нормативами слід керуватись, а це:

  • Порядок казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затверджений наказом Мінфіну від 24.12.2012 № 1407 (далі – Порядок № 1407);
  • Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938 (далі – Порядок № 938);
  • Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Мінфіну від 22.03.2023 № 148 (далі – Порядок № 148);
  • Пояснення щодо заповнення платіжної інструкції, оформленої в паперовій або електронній формі (додаток до форми платіжної інструкції; додаток 35 до Порядку № 1407).

У платіжній інструкції зазначаємо не всі рахунки ЄСВ, а лиш потрібний відповідно до символу звітності. У призначенні платежу зазначаємо:

  • код виду сплати – обираємо з Переліку кодів видів сплати, які використовуються платниками (додаток 1 до Порядку № 148):
    • 101 – у разі сплати ЄСВ;
    • 140 – заборгованості з ЄСВ;
    • 130 – зобов’язань з ЄСВ за результатами камеральних перевірок;
    • 131 – зобов’язань з ЄСВ за результатами документальної / фактичної перевірки;
  • код програмної класифікації видатків та кредитування бюджету (КПКВК);
  • код економічної класифікації видатків бюджету – 2120 (завжди при сплаті ЄСВ);
  • економічну сутність платежу – якщо визначились, на які рахунки сплачувати ЄСВ, потрібно визначитись із сутністю платежу: «ЄСВ на зарплату за першу половину січня 2024 року», «ЄСВ на зарплату за січень 2024 року», «ЄСВ на допомогу по тимчасовій непрацездатності за січень–лютий 2024 року», «ЄСВ на допомогу по вагітності та пологах за січень–травень 2024 року», «ЄСВ на суму грошового забезпечення за січень 2024 року» тощо.

Зверніть увагу, обравши реквізити для сплати ЄСВ у призначенні платежу обов’язково потрібно вказати період, за який проводиться сплата. Це вимога абзацу 2 пункту 11.15 Порядку № 1407 та абзацу 2 пункту 10.6 Порядку № 938.

Зазначили помилкові реквізити для сплати ЄСВ

Єдиний соціальний внесок рахунки для сплати бухгалтер зазначає у платіжній інструкції та Реєстрі бюджетних фінансових зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів. Після опрацювання цих документів органом Казначейства кошти на сплату ЄСВ списують з рахунку. Та якщо реквізити для сплати ЄСВ 2024 вказали невірні, наприклад, для сплати ПДФО, кошти будуть сплачені помилково на рахунок для зарахування ПДФО. Наслідки, які при цьому виникають у бюджетній сфері доволі жорсткі, варіантів це виправити є багато, але не всі вони ефективні й правильні. Про варіанти рішень та наслідки для кожного з них читайте у публікації «Аріаднина нитка для бухгалтера, або Що робити, якщо сплатили ЄСВ не на той рахунок».

Резюмуємо, із публікації дізнались які є рахунки для сплати ЄСВ, де взяти їх актуальні реквізити, на які рахунки сплачувати ЄСВ, як заповнити призначення платежу у платіжній інструкції на сплату ЄСВ.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді