Зразок наказу про преміювання працівників

За успішне виконання роботи працівник може отримати від установи заохочення у вигляді премії. Підставою для її нарахування є наказ керівника. Для вас — зразок наказу про преміювання працівників.

Хто підписує наказ про преміювання

Наказ про преміювання видає керівник установи. У такому наказі він має зазначати:

  • вид премії;
  • розмір премії. Зазвичай його вказують у відсотках до посадового окладу для окремої категорії робітників;
  • результати чи досягнення працівників, за які їх преміюють.

Аби уникнути порушень під час нарахування премії, положення про преміювання працівників має визначати коло працівників, на яких поширюється преміальна система, показники, умови та розміри преміювання щодо кожної категорії працівників. Положення про преміювання підприємства, установи розробляють самостійно і зазначають умови, критерії преміювання (депреміювання), розміри премій, періодичність виплати премій (щомісячні, квартальні, за результатами півріччя) та премій, які виплачують за виконання окремих доручень, до святкових, ювілейних дат тощо.

Коли керівник видасть наказ про преміювання працівників, його потрібно погодити із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) державного органу.

Наказ про преміювання під час воєнного стану

По-перше, під час воєнного стану неможливе преміювання з нагоди державних свят – під час війни ці дні є звичайними робочими днями (якщо не припадають на вихідні).

По-друге, фінансові обставини під час війни змушують роботодавців переглядати політику преміювання на підприємствах та в установах. Колективний договор, в якому зазначені ключові умови преміювання та розміри премій, дозволено змінювати в цій частині згідно із Законом «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

ПРОЙДІТЬ ТЕСТ – ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

Чи можна підписати наказ про преміювання самого себе?

Специфічна ситуація з преміюванням в бюджетних установах. Якщо керівник-бюджетник хоче встановити розмір власної надбавки та премії, щоб не порушити законодавство, йому доведеться:

  • утриматись від оцінки своєї роботи та внесення пропозицій розміру своєї премії чи надбавки;
  • надати керівнику вищого рівня, який ухвалюватиме рішення про виплати, інформацію, щоб він зміг визначити конкретний розмір премії чи надбавки.

Конфлікту інтересів не буде, якщо керівник ухвалюватиме рішення щодо виплати собі стимулювальних виплат за погодженням із суб’єктом призначення чи керівником вищого рівня.

Так радить робити й Національне агенство з питань державної служби. В розясненні НАДС (Лист «Роз’яснення щодо наявності/відсутності конфлікту інтересів під час реалізації повноважень з окремих питань з оплати праці» від 13.06.2022 № 11.) рекомендується оформлювати виплати в один із зазначених способів.

  1. Керівник отримує погодження рішення про встановлення йому стимулювальних виплат за зверненням інших осіб.
  2. Перед тим як керівник ухвалюватиме рішення встановити собі стимулювальні виплати, він подає відповідні пропозиції на погодження іншій особі — суб’єкту призначення чи керівникові вищого рівня.

Зразок наказу про преміювання

Наводимо зразок наказу. Він стане у нагоді, коли складатимете документ як на разове, так і на щомісячне преміювання.

зразок наказу про преміювання

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді