Власні надходження бюджетних установ

UA RU
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Бюджетні установи фінансуються із загального фонду державного чи місцевого бюджету. Однак окрім загального фонду є ще й спеціальний. Надходження до спеціального фонду, як правило, виникають у результаті діяльності установи і мають спеціальне призначення. Це власні надходження бюджетних установ. Розглянемо, що це за надходження.

Що таке власні надходження бюджетних установ

Окремі установи, відповідно до своїх установчих документів, мають право за плату надавати певні послуги або виконувати роботи. Така плата формуватиме спеціальний фонд установи. Надходження від продажу майна чи виробленої продукції також формуватимуть цей фонд. Отже, власні надходження бюджетних установ це надходження, які бюджетні установи отримують в установленому порядку як:

  • плату за надання послуг, виконання робіт;
  • надходження від реалізації продукції чи майна;
  • гранти, дарунки та благодійні внески;
  • надходження від іншої діяльності.

Оновлені назви кодів власних надходжень >>>

Їх вважають доходами бюджету (державного або місцевого), тому вони формують левову частку надходжень до спеціального фонду.

У 2020 році у БК поняття “власні кошти” замінили на більш повне й загальне поняття “власні надходження”. Окрім даної косметичної зміни сталося ще декілька. Власні надходження бюджетних установ належать до неподаткових надходжень у складі доходів бюджету (пп. 21 ч. 3 ст. 9 БК).

Класифікація власних надходжень

Власні надходження бюджетних установ поділяються за групами і підгрупами (ч. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України; БК). Розглянемо цю класифікацію у таблиці.

Підгрупа

Вид надходжень (доходу)

Код доходу

Група 1. Надходження від плати за послуги, які надають бюджетні установи згідно із законодавством

1

Плата за послуги, що надаються згідно з їх основною діяльністю установ

25010100

2

Власні надходження бюджетних установ від додаткової (господарської) діяльності

25010200

3

Плата за оренду майна відповідно до Закону “Про оренду державного та комунального майна”

25010300

4

Надходження бюджетних установ від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна)

25010400

Група 2. Інші джерела власних надходжень бюджетних установ

1

Благодійні внески, гранти та дарунки

25020100

2

Власні надходження бюджетних установ як надходження для виконання цільових заходів, отримані підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ, у т. ч. заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб

25020200

3

Власні надходження вишів і ПТНЗ у вигляді надходжень, які вони отримують від розміщення на депозитах тимчасово вільних бюджетних надходжень, отриманих за надання платних послуг;

25020300

Надходження, які отримують вищі, наукові установи та заклади культури як відсотки, нараховані на залишок надходжень на поточних рахунках, відкритих у банках державного сектору щоб розмістити власні надходження цих закладів, отриманих як плата за послуги, що надаються ними згідно з основною діяльністю, благодійні внески та гранти

Власні надходження бюджетних установ є доходами спеціального фонду бюджету. Кожній підгрупі надходжень відповідає код доходів, визначений у Класифікації доходів бюджету, затвердженій наказом Мінфіну від 14.01.2011 № 11.

Порядок планування (розрахунку)

Перед початком бюджетного року установам затверджують кошториси. Надходження до спеціального фонду за видом (кодом) доходу і його сумою підкріплюють розрахунками. Тобто окремо розраховують власні надходження бюджетних установ від:

  • надання платних послуг;
  • додаткової господарської діяльності;
  • оренди майна;
  • реалізації майна тощо.

Адже саме у розрізі кодів класифікації доходів складають кошторис бюджетної установи за спеціальним фондом (розділ «Надходження»).

Розраховують власні надходження першої групи виходячи з показників:

  • обсягу платних послуг (планового);
  • розрахункових показників (площі приміщень, кількості обладнання та іншого майна, що установа здаватиме в оренду, кількості ліжко-місць у гуртожитках, кількості відвідувань виставок, музеїв, парків тощо);
  • вартості одиниці площі, ліжко-місця, відвідування тощо.

Власні надходження бюджетних установ за цими показниками визначити досить легко, але також слід врахувати рівень їх фактичного виконання у звітному році і очікуваного виконання у році, що передує плановому. У розрахунках ці показники наводять у повному обсязі. При цьому вони мають відповідати показникам бухгалтерської звітності за відповідний звітний рік. Такі правила застосовуємо, обчислюючи власні надходження першої групи за усіма її підгрупами.

Суми надходжень дарунків, грантів чи благодійних внесків обчислюють відповідно до договорів, календарних планів проведення централізованих заходів та інших документів, якими передбачено їх отримання.

Напрями використання власних надходжень

Надходження до спеціального фонду слід використовувати за цільовим призначенням. Якщо це власні надходження бюджетних установ, їх напрями використання прописані у частині четвертій статті 13 і частині дев’ятій статті 51 БК. Для наочності їх розпишемо у таблиці.

Підгрупа

Код доходу

Напрями використання

Група 1. Надходження від плати за послуги, які надають бюджетні установи згідно із законодавством

1

25010100

Витрати по організації і наданні послуг

2

25010200

Витрати по організації додаткової (господарської) діяльності

Господарські потреби, включаючи оплату комунальних послуг і енергоносіїв

3

25010300

Утримання, облаштування, ремонт та придбання майна

4

25010400

Оплата ремонт, модернізацію чи придбання нових необоротних активів та матеріальних цінностей

Витрати, пов’язані з організацією збирання і транспортування відходів і брухту на приймальні пункти

Господарські потреби, включаючи оплату комунальних послуг і енергоносіїв

Група 2. Інші джерела власних надходжень бюджетних установ

1

25020100

Організація основної діяльності

2

25020200

Виконання відповідних цільових заходів

3

25020300

Організація основної діяльності

За оновленим визначенням понадпланові надходження бюджетних установ – це власні надходження, фактичні обсяги яких з урахуванням залишку таких коштів на початок року перевищують відповідні витрати, рішеннями про державний/місцевий бюджет (ч. 9 ст. 51 БК). У цьому немає нічого нового – будь-які надходження незаплановані кошторисом є позаплановими.

Якщо бюджетні установи мають понадпланові надходження, то згідно ч. 9 ст. 51 БК ці надходження спрямовуємо на погашення заборгованості з оплати праці, ПДФО, військового збору, ЄСВ, стипендій, комунальних послуг і енергоносіїв, якщо така є. Якщо її немає, суму перевищення розподіляємо:

  • 50% — за напрямами використання, які наведено у таблиці;
  • 50% — на заходи, необхідні для виконання основних функцій, але не забезпечені надходженнями загального фонду бюджету.

При отриманні понадпланових надходжень треба внести зміни до спецфонду кошторису (п. 49 Порядку складання кошторисів з постанови Кабміну від 28.02.2002 р. № 228) шляхом подачі до Держказначейства довідки про зміни до кошторису та зведення показників спецфонду кошторису.

Однак, є одне обмеження: не можна відновлювати касові видатки загального фонду коштами спецфонду (навпаки теж). З цього приводу є застереження Держказначейства у листі від 29.07.2016 р. № 14-08/912-13135.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді