Зустрічна звірка під час ревізії. Що має знати бухгалтер

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Під час ревізії ревізори намагаються виявити якнайбільше порушень. Для цього використовують різні методи, серед яких — зустрічна звірка. Як ревізори її проводять та як діяти, якщо до вас завітали із зустрічною звіркою?

Держаудитслужба контролює використання і збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів (ст. 2 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» від 26.01.1993 № 2939-XII; далі — Закон № 2939). Зустрічні звірки не є контрольними заходами, і їх проводять за потреби. Аби провести зустрічну звірку, у ревізора має бути підстава.

Тож до яких підприємств, установ, організацій, суб’єктів господарювання можуть завітати ревізори із зустрічною звіркою, що саме і як вони перевіряють, а також як діяти, коли до вас завітали із зустрічною звіркою, — розглянемо далі.

Кого перевіряють ревізори

Ревізія і контрольце спосіб перевірки підконтрольних установ: міністерств та інших органів виконавчої влади, державних фондів, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, бюджетних установ і суб’єктів господарювання державного сектору економіки, а також підприємств, установ та організацій, які:

  • отримують (отримували у періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів, державних фондів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • використовують (використовували у періоді, який перевіряється) державне чи комунальне майно.

Як бачимо, законодавство наділяє ревізорів правом перевіряти як бюджетні установи, так і підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які отримували кошти з бюджетів та державних фондів або використовували державне чи комунальне майно.

Об’єктом контролю може бути й інший суб’єкт господарювання, у т. ч. його структурні та відокремлені підрозділи — не юридичні особи, щодо якого Держаудитслужба має повноваження проводити ревізію відповідно до законодавства. Під час ревізії, за потреби, ревізори можуть провести і зустрічну звірку. Якщо ваша установа не є об’єктом контролю для певної ревізії, але мала з об’єктом контролю господарські відносини, у вас можлива зустрічна звірка.

Діяльність суб’єктів господарювання, які не є підконтрольними установами, Держаудитслужба перевіряє за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні.

Хто та з якою метою проводить зустрічну звірку

Зустрічну звірку у межах своєї компетенції проводять ревізори (один або група), тобто посадові особи Держаудитслужби (абз. 9 п. 3 Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2006 № 550; далі — Порядок № 550).

Головне завдання зустрічної звірки — підтвердити відображені в обліку бюджетної установи господарські операції та розрахунки.

Як показує практика ревізій Держаудитслужби, дані бухгалтерського обліку установи не завжди збігаються з даними постачальників товарів, робіт та послуг. Такі розбіжності й виявляє зустрічна звірка. Ревізори фіксують їх — записують у акт ревізії як порушення (абз. 4 п. 3 Порядку № 550).

Акт ревізії — не вирок для обізнаного бухгалтера

Людмила кравченко
Людмила Кравченко Керівник експертної групи Експертус Головбух

До редакції з проханням допомогти нерідко звертаються читачі під час проведення в їхніх установах ревізії. На жаль, важко щось порадити, коли посадові особи установ вже припустилися порушень і, розгубившись, дали необгрунтовані пояснення ревізорам. Виправити такі ситуації, на жаль, неможливо — залишається лише очікувати на штрафні санкції.

Утім, таких наслідків ревізії можна було б уникнути, якби керівник установи знав, як себе поводити, які документи вимагати у ревізорів, що можна говорити під час ревізії. І головне — був обізнаний про типові порушення, які фіксують ревізори в актах ревізії.

Отже, на підставі наявних у об’єкта контролю документів та матеріалів за допомогою зустрічної звірки ревізори підтверджують вид, обсяг операцій та розрахунків, відображених в обліку об’єкта контролю, тобто перевіряють, як об’єкт контролю дотримує законодавства. Під час зустрічної звірки ревізори мають право перевіряти в установи лише ті документи, що стосуються взаємовідносин із об’єктом контролю.

Тож аби зрозуміти, чим саме для установи може обернутися зустрічна звірка та які документи слід надавати ревізорам, зупинимося детально на її особливостях.

Як проходить зустрічна звірка

Зустрічна звірка не є контрольним заходом (ч. 17 ст. 11 Закону № 2939). За потреби її проводять в установах чи організаціях під час ревізії у об’єкта контролю (підконтрольної установи), якщо без неї неможливо якісно провести ревізію. У такому разі на час зустрічної звірки ревізію зупиняють.

Якщо ревізію зупинили на строк понад три робочих дні, Держаудитслужба надсилає об’єкту контролю та органу, який ініціював проведення ревізії, письмове повідомлення про дату зупинення ревізії.

Поновити ревізію можна одразу після того, як про це повідомили об’єкт контролю. Строк, на який зупинили ревізію, аби провести зустрічну звірку, до тривалості ревізії не включають. Зауважимо, що вирішує зупинити та поновити планову виїзну ревізію керівник Держаудитслужби за письмовим поданням ревізора.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді