Довідка про трудовий та страховий стаж

Автор
експерт із соціального страхування
Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити через інтернет, як рахувати стаж за цією довідкою.

В 2023 році, як і раніше, розмір лікарняних залежить від страхового стажу. Щоб порахувати стаж працівника, вам знадобляться трудова книжка та довідка «Дані про трудовий та страховий стаж», яку видає ПФУ.

Чому та чим замінили довідку ОК-5

Відомості про стаж раніше відображала лише довідка ОК-7 та довідка ОК-5. Обчислення стажу за цими формами нагадувало вправляння з арифметики – доводилося перераховувати дні стажу в місяці, місяці – в роки, а на додачу розшифровувати відомості щодо «стажу БСВ» за періоди, коли страхові внески не сплачувалися.

ПФУ ще у 2018 році дослухався до проблем установ – змінив порядок ведення Реєстру та впровадив нову форму довідки з відомостями про стаж для оплати лікарняних (постанова правління ПФУ «Про затвердження Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 18.06.2014 № 10-1, у редакції постанови правління ПФУ від 27.03.2018 № 8-1; далі – Положення № 10-1).

Зветься довідка Дані про трудовий та страховий стаж. Її регламентовану форму містить Додаток 9 Положення № 10-1.

Нині довідка «Дані про трудовий та страховий стаж» є підтвердним документом для нарахування декретних та лікарняних виплат.

Микола Постернак експерт зпитань соціального страхування, Київ
Якщо за останніх 12місяців перед страховим випадком страховий стаж працівника менший ніж 6місяців, розмір допомоги за лікарняним не має перевищувати розміру мінзарплати, встановленого на момент настання страхового випадку (п.1 ч.4 ст.12 Закону №1105). Нині до цієї групи можуть потрапити особи, з якими призупинили дію трудового договору, а також працівники, які з інших причин не отримували зарплату і з неї не сплачували ЄСВ. Тобто страхового стажу за цей період працівник не набув.

Форма довідки про трудовий та страховий стаж

Нова довідка про стаж для оплати лікарняного: отримайте за 10 хвилин

СКАЧАТИ

Як роботодавцю отримати довідку про стаж працівника через інтернет

Перевага довідки про трудовий та страховий стаж – роботодавець може отримати її через інтернет, використавши електронний підпис (ЕП). Відтепер не потрібно відпускати працівника з роботи для відвідування ПФУ. Далі – наочна інструкція.

Нова довідка про стаж для оплати лікарняного: отримайте за 10 хвилин

Як обчислювати стаж за довідкою про трудовий та страховий стаж

Щоб обчислити страховий стаж працівника, візьміть:

  • довідку «Дані про трудовий та страховий стаж» з Порталу електронних послуг ПФУ;
  • трудову книжку працівника;
  • ксерокопію Шпаргалки «Зарахування різних періодів до страхового стажу для оплати листків непрацездатності»;
  • калькулятор.

Роботодавці обчислюють страховий стаж у два способи:

Період

Спосіб обчислення

По 31.12.2010

За трудовою книжкою – з урахуванням періодів, які включали до стажу згідно з чинним раніше законодавством

З 01.01.2011

За відомостями про стаж, що містить Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування

Підстава – пункт 2 статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон № 1105).

  1. Обчисліть за трудовою книжкою страховий стаж, що працівник набув до 31.12.2010. Включайте до розрахунку лише періоди, які зараховують до стажу. На допомогу – Шпаргалка.
  2. Порахуйте за довідкою (див. зразок) стаж, набутий з 01.01.2011.
  3. Підсумуйте стаж за даними з трудової книжки та довідки.

Довідка «Дані про трудовий та страховий стаж» – зразок

Нова довідка про стаж для оплати лікарняного: отримайте за 10 хвилин

СКАЧАТИ

Зауваги наостанок

1. Довідка містить відомості про стаж з 2004 року. Утім, для розрахунку беремо лише період з 01.01.2011. З цієї дати запроваджений персоніфікований облік у системі соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Тому страховий стаж, набутий до 2011 року, обчислюємо за трудовою книжкою та/або іншими передбаченими законодавством документами, що підтверджують трудову діяльність; набутий після 2011 року – на підставі відомостей про застрахованих осіб з Державного реєстру.

Такий алгоритм відповідає роз’ясненням Фонду соціального страхування України «Щодо особливостей обчислення страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності» від 10.10.2018.

2. Працівник також може отримати довідку про стаж:

  • в паперовому вигляді – у відділеннях ПФУ за паспортом та ідентифікаційним кодом,
  • в електронному вигляді (pdf) – через Портал електронних послуг ПФУ. Умова – особа має електронний цифровий підпис.

Працівник може отримати персональний ЕЦП в Приватбанку або одному з центрів сертифікації ключів.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді