Довідка ОК-7 для оплати лікарняного – як отримати і для чого потрібна

UA RU
Довідка ОК-7 для лікарняного – це довідка про страховий стаж. Ці дані обов'язкові для нарахування виплат по лікарняним. Врахуйте в роботі наші рекомендації.

 

Бланк довідки ОК-7 скачати зразок бланку

Страховий стаж є обов’язковою умовою, за якою виплачують лікарняні. До нього зараховують місяці, в які працівник або працівник і роботодавець сплатили єдиний соціальний внесок не менше мінімального розміру (ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі – Закон № 1105).

Скільки саме вам зарахували страхового стажу – цю інформацію містить довідка ОК-7.

Ірина Чигир експерт з оподаткування та оплати праці
Жодна з довідок ПФУ не дасть ста відсотків достовірних даних про загальний страховий стаж працівника. Держреєстр, звідки беруть інформацію, розробляли, щоб формувати пенсійний стаж. Тому він не враховує всіх особливостей визначення страхового стажу для страхових виплат і матзабезпечення. ПФУ рекомендує роботодавцям розраховувати страховий стаж застрахованій особі на підставі довідки за формою ОК-5 або ОК-7. А щоб підтвердити страховий стаж застрахованої особи за період з 01.01.2016, скористатися інформацією ПФУ, яку містить Додаток 9.

Для чого призначена довідка ОК-7

Довідка ОК-7, яку видає Пенсійний фонд України (ПФУ), дає змогу перевірити страховий стаж працівника, за яким визначають, яким буде відсоток нарахування лікарняних. Особливо важливо для бухгалтера отримати таку довідку від працівника, аби пересвідчитися, що його страховий стаж не менший ніж півроку за останні 12 місяців до початку лікарняного. Адже для таких працівників законодавство встановило обмеження в розмірі страхових виплат.

Нагадуємо, що граничний розмір оплати листка непрацездатності становить у зв’язку з:

  • лікарняними – не більше суми, розрахованої з мінімального заробітку;
  • декретними – суму, розраховану з двократного розміру мінімальної зарплати (ч. 4 ст. 19 Закону № 1105).

Якщо працівник на роботі недавно, йому обов’язково знадобиться довідка з Пенсійного фонду про страховий стаж, аби підтвердити останній.

Це важливо!

Працівникові, який не приніс вчасно довідку ОК-7 для лікарняного, останній оплачують з застосуванням обмежень. Коли працівник надасть довідку й підтвердить, що його страховий стаж за останні 12 місяців – понад півроку, суми лікарняного потрібно перерахувати й доплатити.

Які дані містить довідка ОК-7

Довідка ОК-7 містить відомості про заробіток застрахованої особи за необхідний період помісячно із зазначенням єдиного страхового внеску, сплаченого з цього заробітку. Якщо в якомусь місяці ЄСВ не сплачено, такий місяць має бути виключений із страхового стажу працівника.

Крім персональних даних застрахованої особи, Довідка ОК-7 містить таблиці з інформацією про:

  • загальний страховий стаж (починаючи з 2000 року в Україні ведеться персоніфікований облік) за кожен місяць із зазначенням загальної суми зарплати, кількості днів, позначки про сплату єдиного внеску;
  • спеціальний стаж, тобто пільговий;
  • стаж, який зараховується без сплати страхових внесків. До нього відносять періоди, пропущені через хворобу, у зв’язку з вагітністю та пологами, доглядом за дитиною віком до трьох років, отримання інших виплат за загальнообов’язковим державним страхуванням, крім пенсій;
  • добровільну сплату внесків.

Як отримати довідку ОК-7

Довідка ОК-7 є випискою з персоніфікованого обліку ПФУ. Її надають на паперових носіях (ч. 2 розд. III Положення про реєстр застрахованих осіб державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою Правління ПФУ від 18.06.2014 № 10-1).

Працівник повинен особисто прийти у відділення Пенсійного фонду з паспортом, ідентифікаційним кодом і написати відповідну заяву на отримання довідки. Також отримати довідку ОК-7 самостійно можливо через портали ПФУ або ДІЯ.

Страхувальник також може отримати такі відомості про свого працівника, але тільки за період роботи у нього.

Довідка ОК-7 підлягає видачі відразу після її запиту.

Калькулятор стажу

Як самостійно отримати довідку ОК-7 через Дію

Для отрмання довідки ОК-7 в 2022 році було додано функціонал в цифровому сервісі Дія. Громадянину треба пройти реєстрацію або увійти до особистого кабінету за допомогу ЄЦП, апаратного чи файлового ключа. Після цього треба пройти наступним шляхом:

  • обрати розділ Послуги громадянам;
  • обрати підрозділ Пенсії, пільги та допомога;
  • обрати Довідка ОК-7 і замовити її.

зразок довідка ОК-7В довідку ОК-7, отриману через сервіс Дія, автоматично вносяться дані про суми заробітної плати, з якої сплачується ЄСВ у межах максимальної величини та страховий стаж.

Як самостійно отримати довідку ОК-7 на порталі ПФУ

  • Авторизуйтесь на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України або у мобільному застосунку «Пенсійний фонд». Натисніть «Вхід» та оберіть спосіб - за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), логіну, системи ID.GOV.UA або Дія.Підпис.
  • В лівій колонці порталу у розділі «Комунікації з ПФУ» оберіть пункт «Запит на отримання електронних документів».

самостійно отримати довідку ОК-7

  • У полі «Тип звернення» оберіть «Довідка ОК-5» або «Довідка ОК-7» (загальні дані вже будуть заповнені системою) та надайте згоду на передачу та обробку своїх персональних даних.

отримати довідку ОК-7

  • Після цього натисніть «Відправити до ПФУ».

Довідка формується і надсилається автоматично в особистий кабінет (розділ «Мої звернення»).

довідка ОК-7 для оплати лікарняного

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді