Предмет закупівлі будівельних робіт — разом з устаткуванням чи окремо

Автор
консультантка з публічних закупівель, Київ
Підприємство планує провести закупівлю робіт з будівництва. У проєкті, крім будівельних робіт, передбачене постачання та монтаж устаткування. Хто має закуповувати це устаткування — підрядник чи замовник? Чи можна включити закупівлю устаткування до закупівлі підрядних робіт?

Доволі часто замовники змушені вирішувати, включати чи не включати устаткування у предмет закупівлі робіт з будівельних робіт.

Якщо до складу проєкту будівництва, крім виконання будівельних, монтажних, пусконалагоджувальних робіт, входить також постачання устаткування, замовник замислюється: чи не вважатимуть, що він не дотримав принципів проведення публічних закупівель, встановлених Законом № 922, коли разом з роботами закупив устаткування, передбачене проєктом? Чи зобов’язаний замовник під час будівництва об’єкта закуповувати таке устаткування окремо?

Визначення предмета закупівлі робіт регулюють нормативно-правові акти у сфері публічних закупівель, які визначають порядок забезпечення будівництва матеріальними ресурсами в договорах будівельного підряду.

Готуємося до планування закупівель на наступний рік

Що передбачають нормативно-правові акти у сфері публічних закупівель

При закупівлі робіт з будівництва матеріально-технічне забезпечення будівництва покладають на підрядника, якщо інше не встановлює договір будівельного підряду. На цьому наголошує частина 1 статті 879 Цивільного кодексу України (ЦК).

Аналогічну вказівку містить і Господарський кодекс України (ГК) — у положеннях про договір підряду на капітальне будівництво. Так, забезпечення будівництва матеріалами, технологічним, енергетичним, електротехнічним та іншим устаткуванням покладають на підрядника, якщо інше не передбачає законодавство або договір.

Зважте, що договори підряду/субпідряду на капітальне будівництво укладають і виконують на загальних умовах укладання та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених КМУ, відповідно до закону.

Їх встановлюють Загальні умови укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджені постановою КМУ від 01.08.2005 № 668.

На кого ліпше покладати закупівлю обладнання та як це зробити, читайте у продовженні статті в журналі "Держзакупівлі"
Закупівля робіт з будівництва — разом з устаткуванням чи окремо


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Держзакупівлі"

зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді